bigjav Публикувано Декември 16, 2004 Публикувано Декември 16, 2004 Та, така, от една предишна тема ми хрумна да повдигна тоз въпрос. Как и какви усилватели(предусилватели) и ефекти използвате за: 1. Домашно свирене 2. Запис 3. Свирене на живо Аз свиря с усилвател Randall и Digitech GNX в ефект луупа. 1. Вкъщи обикновено си дрънча с GNX-а, ама когато ми падне, да не съм на работа и да няма никой, специално поздравявам съседите с усилвателя :green: - ефекти си слагам произволно, кат за проба на туй-онуй. 2. Като си пробвам некви идейки използвам само процесора през DI box и в звуковата карта. По-сериозни записи честно още не съм правил, ама мисля да е през усилвателя. - ефекти никви, само усилвател или симулация на такъв от процесора и ефекти добавям впоследствие. 3. Изкарвам цялата артилерия безкомпромисно. - използвам Уа-уа доста често, предимно на clean бленда, по-рядко chorus и то в умерени количества, лек delay само за солото и малко Whammy за разбуждане на вокалиста :green: :green: :green: А вие? Цитирай
bigjav Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 Щеь да забравим - говорейки за ефекти най-често, да не казвам непрекъснато, ползвам Volume педала, ако минава за ефект, де! Волумето според мен е скритото оръжие китариста. Ко ши каити? Цитирай
Steve_Vai Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Щеь да забравим - говорейки за ефекти най-често, да не казвам непрекъснато, ползвам Volume педала, ако минава за ефект, де! Волумето според мен е скритото оръжие китариста. Ко ши каити? За мен скритото оръжие (е, не чак толкоз скрито... ) е wah-wah педалчето! Иначе предпочитам да свиря и да чувам нещата, в реално време - това със записването на чиста китара и после добавяне на ефекти някак... Цитирай
bigjav Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 Идеята е, че ако запишеш китарата с delay, например, после ако искаш да го промениш, не можеш. А по принцип си се налагат промени, тъй като не само китара на записа, ами трябва да се комбинира и с други инструменти. Е, па така мислим, аз поне Цитирай
synchu Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 (Редактирано) Моето скромно предположение е че става въпрос не за добавяне на дисторшън например, а по-скоро за добавяне на ривърб, корус, дилей и EQ, компресор и т.н. - това винаги се налага, за да могат да се подредят инструментите в микса. Нерядко срещана е практиката да се записват тракове и с ефектите (най-често с компресор), но почти винаги се миксват с драй трака и след това допълнително се обработват. При всички положения - "не може да изкараш нещо, което вече не е там", т.е. ако тона на китарата, който записваш е гаден, ше звучи гадно и на записа - така е то. ) хехехе. Волюм педала, вкл. и волюма на китарата са регулярно скрито въоръжение. Динамиката и тона зависи страшно много от тях. Но примерно някои предпочитат модификации (изпълнени по различен начин - от прост кондензатор и съпротивление до некви бобини и чудеса), при които тона на китарата не се променя при използването на волюма на китарата. Аз иначе си ръчкам с предусилвателите и усилвателя (и винаги "радва" комшиите - да няма да седят нещастни и несъпричастни към моето "веселие" - хехехе ). Малко ЕQ и дилей чат пат от процесора. Иначе за експерименти - процесора - има секви извратени ефекти... За запис - предусилвателите директ основно или предусилвател+усилвател или усилвател с микрофон - освен когато не са необходими некви извратени ефекти - тогава с процесора мдам... Редактирано Декември 16, 2004 от synchu Цитирай
bigjav Отговорено Декември 16, 2004 Автор Отговорено Декември 16, 2004 Сънчо: "...от прост кондензатор и съпротивление до некви бобини и чудеса." Да, бе, верно, има и такива изверзи!!! :green: Цитирай
synchu Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 за любопитните по природа :arrow: Maкар и първото да не е точно това и да има много по-широки възможности изпълнява подобна функция, докато второто си е баш точно това http://www.billlawrence.com/Pages/Pickup_Window/Q-Filter.htm http://www.guitarnuts.com/wiring/volpass.php :green: Цитирай
musicman Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 1. Аз пък за тренировки или включвам китарата директно в мишпулта и от там в компютъра, или ако не ме мързи в процесора ми (AX100G) и после в мишпулта. Понякога свиря само на процесора (със слушалки). Това последното е най-мързеливия вариант, но е доста удобен за разсвирване и тренировки, защото процесора ми си има дръм машина и метроном. 2. За запис включвам процесора към мишпулта и от там в комп-а. По същия начин записвам и от синта. Чувал съм, че е добре да се извади звука през усилвателя и микрофон обаче до сега не съм успял да изкарам хубав звук така. Това ме подсеща, че е добре да отворим една тема "Как се записва китара". 3. На живо - само през процесора. В него има всичко, което ми трябва - wah, chorus, delay, всякакви резачки и драйвове. Предпочитам да си направя звука на процесора и после да го нагодя по усилвателя с който свиря. Не винаги успявам обаче. Ама това е друга тема. Струва ми се добре всеки да каже какъв стил музика свири. Аз лично свиря от брутализми до разни денс фънкариики. И за всичко ползвам само един процесор. Замислям се да си купя някакъв качествен усилвател (30 - 50 W), че сега съм с един ужасно голям и неудобен за носене. Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 'Бсилютно подкрепям мнението, че при запис триаа да се запише 'сух' звук - тоест, само с ефектите, които определят критично изпълнението - distortion, overdrive, wah. Всичко друго - reverb, chorus, delay, amp sim, текстурирания разни, компресия и т.н. е по-добре да се прави при миксирането, защото можеш да експериментираш с мнооого варианти, без да преебаваш сухия звук. А за свиренето на сцена - не мислите ли, че колкото по-малко ефекти, толкова по-добре? Особено при наш'те ялови озвучавания... А аз като си репетирам, даже и delay/reverb не ползвам. Само драйв, овърдрайв и амп симулация, та да не ме дразни хептен И започнах да харесвам тоя звук, щото в крайна сметка в микса излиза яко отчетлив! Цитирай
synchu Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Това ме подсеща, че е добре да отворим една тема "Как се записва китара". Ми отдавна сме я отворили: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=29 :green: Цитирай
musicman Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 То има ама вътре освен линка дето си дал никой не е споделил опит ;-) Цитирай
synchu Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 То има ама вътре освен линка дето си дал никой не е споделил опит ;-) Не разбирам? Как опит? :think: Той Jay Graydon е споделил 30 години опит Ама може да се открие отделна тема с конкретни въпроси/отговори? Цитирай
Delyan Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 Да, бе, верно, има и такива изверзи!!! :hello: Цитирай
musicman Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 То има ама вътре освен линка дето си дал никой не е споделил опит ;-) Не разбирам? Как опит? :think: Той Jay Graydon е споделил 30 години опит Ама може да се открие отделна тема с конкретни въпроси/отговори? Ми така, някой да каже аз записах това и това с онова и онова и се получи еди какво си, доволен съм, не съм доволен... Щото човека може да си сподели опита но ние какво ще направим е съвсем друга работа А и всеки раполага с различно оборудване. Цитирай
synchu Отговорено Декември 16, 2004 Отговорено Декември 16, 2004 (Редактирано) То има ама вътре освен линка дето си дал никой не е споделил опит ;-) Не разбирам? Как опит? :think: Той Jay Graydon е споделил 30 години опит Ама може да се открие отделна тема с конкретни въпроси/отговори? Ми така, някой да каже аз записах това и това с онова и онова и се получи еди какво си, доволен съм, не съм доволен... Щото човека може да си сподели опита но ние какво ще направим е съвсем друга работа А и всеки раполага с различно оборудване. Съгласен ...а все пак конкретни въпроси трябва да има, защото рекординга "по принцип" е обяснен на доста места по доста добър начин. п.с. може даже да се преместят тези постове в новата тема ? Редактирано Декември 16, 2004 от synchu Цитирай
Recommended Posts