Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблемче


Frozen_lady

Recommended Posts

Привет на всички-аз от година някъде се занимавам с оперно пеене,пея фа на малка и веднъж са ме разпявали до ми на трета октава.Това при оперна постановка,което показва ,че ги имам високите тонове,но когато пея друга музика се затруднявам дори на ре ми на втора октава и се измарям много бързо.Не разбирам къде е проблема,а искам да го оправя,тъй като предстои да записвам едно парче.Ако тук има някой ,който разбира наистина от пеене ще се радвам на съвет:):cheers::beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде бе разбирачи- помогнете на девойката !Има нужда от вашите базценни съвети!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цветина, ако нямаш какво да кажеш по темата - моля те не се обаждай :no:

И за другите се отнася. Ако можете да помогнете - пишете. Глупостите ще ги трия!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, кой те е разпявал и при кой учител ходиш, но обема, който си дала е абсолютно недостижим за нормален човешки глас, освен ако не притежаваш някои изключителни възможности, като славея на Андите, например.

Според границите, които даваш съдя че си контраалт и нормалния обем е от фа на малка до ми на втора. Тъй като от скоро се занимаваш професионално, нормално е да не можеш да достигнеш веднага пълните граници.

Останалата октава от горе, която можеш да изпееш не е нормален глас, а миксет (глас аналогичен на фалцета при мъжете). Този вид пеене се отличава с бедност на тембъра и острота и за това не се използва в оперното пеене. Той се взима с по-различна постановка от нормалния и е естествено да срещнеш трудности при ре и ми на втора, тъй като там се променя начина на звукоизвличането.

Има специални упражнения за изработване на незабележимо преминаване от глас към миксет и те съветвам да се обърнеш към специалист по този въпрос, защото ако се занимаваш сама е въможно да нанесеш неприятни повреди в гласовия ти апарат, които се възтановяват трудно и оперативно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами за алт не съм ,даже и мецосопран не съм.Ходих при няколко професори и гласа е сопрано.При оперна постановка нямам проблем с височините,просто наистина нямам достатъчно опит ,по принцип зазбраняват на учениците занимаващи се с опера да пеят друга музика,но при мен се налага,не ми е ясно при неоперното пеене къде трябва да търся тона и в какво точно се изразява разликата.

А някой от вас може ли примерно да ми обясни как пее Рони Джеймс Дио,че не си е скапал гласа толкова години ,а като го слушаш се раздава мощно.

Помогнете плс. благодаря :metalist: ви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Консултирай се с преподавател, специализиран в поп-пеене, за да ти даде насоки и да ти покаже упражнения за "овладяване" на миксета. Това, че си подготвена и с оперна техника на пеене, според мен, ще ти бъде много полезно:P Желая ти успех :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Често срещана грешка при определяне на граници от неопитни хора е че дават всики тонове, които успеят да достигнат. Крайните граници на човешкия глас се определят от това гласът да звучи еднакво силно и цветисто навсякъде по целия диапазон. В долният регистър последните 4,5 тона са много тихи и пълни с шум. Те не се взимат в предвид за долна граница. Същото важи и за горния регистър, където пък тонът звучи остро, напрегнато.

Аз определих гласа ти по данните, които ми даде. Ако са ти казали нещо друго, то тогава тези долни тонове, които ми даваш не са използваеми, а трудностите които срещаш с ре и ми от втора октава са поради наличието на преход между регистрите, което е също нормално. Има упражнения за изработване на техники за овладяване на прехода.

Извода е ясен: специалист - педагог.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно натам отива работата:happy:))Мерси много за инфото:)А може ли да ми препоръчате специалист в София,който да може да ми помогне.Не знам дали правя грешка като смесвам опера и поп/рок,преподавателката ми ако разбере ще ме убие-но това е положението:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.