Jump to content
Българският форум за музиканти

Wireless


BloodMetall

Recommended Posts

Имайте предвид, че при ресийвърите за радиоуправляемите модели (самолетчета и т.н.) се използва специална технология за стабилизиране на честотата (май с кварцови кристали го правеха - нз как точно). Предполагам, че малко по-скъпите модели wereless за китари използват подобни прийоми :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Блгадоаря! А може ли малко повече да обясниш за честотите? и дистанцията? И къде да намеря свободните УКВ честоти за тая работа?

Има спектър в цивилния ефир който е отреден за тази цел.

FreePort системата на SENNHEISER като тази http://www.musicworld.bg/bg/c_678/i_22810/...ER_FP_72_C.html , работи на 4 фиксирани честоти условно обозначени като A, B, C и E от които само 2 са разрешени за използване в EU и съответно в BG както следва:

freePORT fp 72-C Frequency range 742,5 - 744,5 MHz

freePORT fp 72-E Frequency range 863 - 865 MHz

Останалите модели, както и C и E моделите които не са с обозначение EU, са на честоти разрешени за тази цел в UK и в USA. Това е и причината да се внимава когато се купуват безжични устройства от щатите. Защото повечето модели работят на една и съща честота без значение за кой пазар са предназначени, но freePORT fp 72-A-US например работи в спектъра от 719 до 721 MHz, което може да бъде проблем в България. Сами виждате, че тези евтини модели работят в доста висок спектър на FM скалата, където работят GSM и, бебефони, и всякакви подобни радио устройства с които ефира е пренаселен. До момента оплаквания от тези wireless-и няма, но е добре да се има предвид всичко казано до тук, когато се използват на концерти и други отговорни мероприятия.

 

Друга бира са по-скъпите инструментални wireless сетове, като Evolution wireless G2 и G3 на Sennheiser. G3 например работят в 42 MHz bandwidth и ползват 1680 честоти. При тях както вече споменах има функция clear scan, с помощта на която сета "прослушва" спектъра, за да види какви други безжични устройства без значение от производителя им работят наоколо и да си намери свободна честота. Те са за преповъчване при работа наживо. Освен това Sennheiser имат големи многокомпонентни wireless системи, които ползват външни антени, конфигурират се и се стакват със специален конфигурационен софтуер, но те се използват на много големи мероприятия, където е бъкано със какви ли не радио устройства и където издънка не бива да има, като при концерт на Металика например ;) там може да спре осветлението, но звука - в никакъв случай. Всичко останало касаещо обхвата между предавателя и приемника зависи от пряката видимуст между двете устройства. По принцип през 3 бетонни стени, работят, но е опасно! :)

 

Интересно решение в този ред на мисли е RELAY серията на Line6 тъй, като там преноса на сигнала е на цифрово ниво и се извършва на честота 2.4GHz, където работят wireless рутерите които всички имате в домовете си. При тях вероятността някой да се намеси в сигнала ни е твърде малка, но пряката видимост е от голямо значение.

 

П.С. Извинявам се за примерите със SENNHEISER, но такъв материал имах под ръка. Сходно е положението и при всички останали реномирани производители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не съм съгласен, че пряката видимост е от значение за RELAY серията. Има клипове в тубата - гледайте.

 

Аз не разбирам защо авторът на темата е предубеден но ще си кажа. За тея пари няма да намериш по-добро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да допълня: на въпроса кои честоти са разрешени за използване - според Националния план за разпределение на радиочестотния спектър за нашите цели са определени следните честоти:

470-862 MHz - пренастройваеми радиомикрофони

863-865 MHz - безжични аудиоприложения, радиомикрофони

това са за честоти определени за радиосъоръжения с малък обсег на действие за граждански нужди с не повече от 1W мощност на излъчване. Понеже това е евродиректива - много трябва да се внимава с американски и азиатски изпълнения, защото техните предаватели могат да бъдат по-мощни от 1W, в следствие от което, кола на КРС може да ви дойде на гости и да се видите в приключение. Веднъж заради по-мощното излъчване и втори път заради несъответствие в честотите. В този спектър цивилните честоти и честотите отредени за национална сигурност и отбрана са опасно близо!

 

А ето и малко подробности за Line6 RELAY - Рафо, брат, ще черпя пак, позор! не бях прочел следващите редове! :icon_shithappens:

 

DCL™

 

Exclusive DCL (Digital Channel Lock) technology automatically locks out all sources of interference. The only sound that will come out of your amplifier is you - not static, not Top 40 radio, just you. Guaranteed.

 

 

2.4GHz broadcast.

 

The best way to avoid interference? Don't get in its way. Relay digital wireless systems broadcast in the 2.4GHz band, which successfully avoids interference caused by TV stations, public safety broadcasts, cell phone towers, and other high-powered sources.

 

What about WiFi?

Worried about interference caused by 2.4GHz WiFi networks and Bluetooth® devices? Don't be. Relay digital wireless systems use uniquely addressed and encoded digital transmission technology. Your tone will make it from your transmitter to your receiver free of interference.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Няма за какво да ме черпиш то си е така. И демо съм направил.

 

Който не вярва да си направи ресърч и да види. Гугъл, тубата и тея три неща са много полезни. Понеже съм го минал този път ви казвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно . Благодаря много за помоща. Ориентирах се към Sennheiser EW 172 Generation 3 (G3). Наистина е двойно от моя бюджет, но харесаха ми ревютата както и самата машинка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако търсех подобно устройство, определено първото ми изискване ще е да работи в 2.4GHz обхват!

 

Според мен, при MHz рискът да чуеш на домашното кубе какво си говорят бакшишите, които преминават през кварталната улица, е твърде голям.

 

Мога да дам пример с радиоуправенията за модели, където MHz модули са вече отживелица. Причините са много, но един от факторите да се наложи 2.4GHz е високата устойчивост на протокола на смущения и шумове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Къде бакшиши между 700 и 850 MHz? Честотите са определени за радио микрофони с малка мощност. Бакшишите са около честотата на радио Сигнал+ в FM скалата на източен стандарт под 88 MHz!

Редактирано от BREAKDOWN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.