thurston Отговорено Април 1, 2005 Автор Отговорено Април 1, 2005 имам една орфейка полуакустична, грифът и беше крив като лодка, но намерих същия гриф и го смених. позициите са отврат, така че най вероятно това ще е фретлеса. ф-борда е тъмен, незнам какво дърво. едно другарче каза, че е пълнил праговете с 'кит', но не можа да обясни какъв точно и въобще какво е това. финални съвети, моля. (орфейката е екстремно красива, но леко фалшивее на 12то. това пук как се оправя, хич ми не е ясно) :guitar: Цитирай
pacman Отговорено Април 1, 2005 Отговорено Април 1, 2005 Бе някъде го бях дал този линк, ама айде пак: DIY Converting a Fretted Bass Само една малка подробност: Може при твоя бас да не е така, но доста от българските и други соц-инструменти имат фингърборд, който е тъмен, но всъщност не е (боядисан Бук). Така че като тръгнеш да го шлайфаш може да се изненадаш. С какви струни ще свириш flatwounds или нормални roundwounds? ако ще е с обикновени, е добре да се нанесе в/у фингърборда епоксидна смола примерно (ако е от меко дърво, струните могат да го 'изядат'.) Продава се прозрачна епоксидна смола, двукомпонентна в едни спринцовки. Струваше 8лв. някъде. Цитирай
Nikifena Отговорено Април 4, 2005 Отговорено Април 4, 2005 Само да добавя, че на Разбойников баса дето го е намазал с канаколит много ми хареса, и скоро (не знам кога но скоро) ще се хваним 2мата да оправим и моя фретлес, който както всички останали първи фретлеси е дефретната българска дъска. Сега свиря с тези старите гладки стуни, но мисля след третирането с канаколит да сложа нормални, че сега тона на фретлеса не ми харесва Цитирай
bassman Отговорено Април 6, 2005 Отговорено Април 6, 2005 Имах някога един бас Пълдин.Купих си го от завода и даже един от "настройчиците" ми изпили грифа да стане по-удобен,ползвайки мерките на Ибанец.Малко след като го купих му махнах позициите и точките с ножче защото така или иначе се клатеха и се изваждаха сами .След месец с един приятел запълнихме дупките с автокит.После с два вида шкурка и след като го баицвахме остана във вида си до сега-15 години.Не е мръднал даже и след като си падна на грифа. Според мен няма нищо лошо та нали и Джако си ги е махнал сам! Цитирай
Bassko Отговорено Юли 2, 2005 Отговорено Юли 2, 2005 Аз днес си дефретнах баса, лесно стана с клещите ала бала, обаче имам едни правоъгълници за точки като Gipson и се чудех дали може след като го изсшкуркам да му сложа едно цяло пърче фурнир на целия гриф да си стане едноцветен.?!?! Цитирай
ecmjazz Отговорено Юли 4, 2005 Отговорено Юли 4, 2005 Хмм, а сигурен ли си че ще можеш да свириш на него като стане едноцветен? Ако нямаш означени позициите може бая да се озориш. Самия Джако казва, че е много трудно и той е предпочел да свири с означени позиции. Верно, че има и басисти дето свирят без означени позиции и грифа изглежда къде по-гъзарски ама..? Цитирай
Bassko Отговорено Юли 4, 2005 Отговорено Юли 4, 2005 Да, замислих се върху това и реших да си сложа означения отстрани на грифа не върху самия фингърборд, щото е доста по-добре изглейда един фретлес без означения! Цитирай
cone Отговорено Юли 27, 2007 Отговорено Юли 27, 2007 Искам да попитам тези, които са си мазали грифа с каноколит, колко лепило е нужно и каква е технологията? Цитирай
basis4eto Отговорено Юли 28, 2007 Отговорено Юли 28, 2007 съвет-по горе четох че на човека баса кривил на 12 -то прагче.голяма проблема ми беше и на мене и на 2-та ми баса.всичко е от фикс -машинките -при по-новите,или при магаренцето при по-старити.обикновено сол струна е по-висока а ми струната по-ниска-и другите спрямо тях и те.значи,най-простата зависимост между струните спрямо магарето е -колкото по-напред е магарето при сол-струната и по-назад при ми струната,толкова по-се оправя строя.размърдаи го/или ги ако си на машинки/и поне при мене така се оправи.не става от 1 път,особено след като си си извадил прагчетата,няколко пъти ще се налолжи да я строяваш,но нищо не е непоправимо.а по-хубавото при мене бе че нямаше магаре тая китарка дето аз я тунинговах,че и правих магаре,така че дерзайте!!!а пък за нарезите от прагчетата-аз я завърших моята и я оставих така без попълване.минах я с една,само една тлъста ръка авто-емайл лак,прозрачен,дървото беше бяло,та го направих потъмнено,както беше отворил дума по-горе колегата,та стана добре-и поудобна щото и бяха високи от грифа струните-нямаше как да се поправи без да се свалят праговете,защото като свалях магарето по-наниско,струните си дрънчаха във прагчетата,така че аз ено правило съм си измислил-китарка ,направена фретлес поради нужда-това и е последното приложение като инструмент. или поне за моята е така,ама сега хем ретро така се получи,а е и яка на вид,хем стана удобничка,та и сега като се сещам може би и за това му се е сторила доста удобна орфейката на колегата-както е писал по-горе-щото е барната. ае ще следя темата за още измислици за ''тунинговане на басс'',да направя още нешо бо моя също,пишете и във бас тричковци темата. Цитирай
Fib4ik Отговорено Август 25, 2007 Отговорено Август 25, 2007 Погледнете само каква дефретната красота Цитирай
Teodor Hellsing Отговорено Юли 24, 2008 Отговорено Юли 24, 2008 а от къде да си вземем тези мазила за запълване на прагчетата и лак или тая дървесина че никаде не намирам нищо подходящо? Цитирай
Teodor Hellsing Отговорено Юли 24, 2008 Отговорено Юли 24, 2008 (Редактирано) мрс. биколаж може ли да има или там как се казва...сри за двойния пост http://users.skynet.be/sky88241/defretting_site/page1.htm ей тоя тука прави некви кочини с някакво дърво като паста.. :Д Редактирано Юли 24, 2008 от Teodor Hellsing Цитирай
johniebgood Отговорено Юли 24, 2008 Отговорено Юли 24, 2008 Преди много години го правих този номер , с една орфейка , запълних дупките с маджун , а после лакирах целия гриф с лак за дърво . И стана , даже имах един - два записа с нея , звучеше си като истинска . Цитирай
разбойник Отговорено Юли 25, 2008 Отговорено Юли 25, 2008 Като гледам последната мода е във възраждането на стари теми. Няма лошо, така информацията ще стои на едно място и ще се намира по-лесно. Не е задължително фингърборда да се третира - все едно дали е с нанесено покритие или без струните винаги ще го "ядат" по малко. Покритието променя тона - в зависимост от твърдостта си подчертава средни и високи честоти и прави тона по-бистър. Тази мода се появи след налагането на модела Pentabuzz на Pedulla, който е с екстремно твърдо покритие, ако бръкнете в нета лесно ще намерите информация за него. Аз съм използвал каноконлит, но съм свирил и на бас с покритие от двукомпонентен лак за дърво. И при двете трябва да имате добре подготвена повърхност - равна и гладка. След това нанасяте (за лака е ясно как, каноконлита директно от тубичката като се покрива дървото със съвсем тънък слой), шлайфате, пак нанасяте (ако е необходимо), отново шлайфане и така докато се получи желания резултат. И при двата варианта е добре да се прави в проветриво помещение - смърди и хич не е полезно Цитирай
Recommended Posts