Jump to content
Българският форум за музиканти

Весели хипарски китарки


Бицев

Recommended Posts

Много съм назад от модата, значи. Тия дни като си вървях из града, краката ми кривнаха към района с музикалните магазини (Charing Cross Road, Denmark Street). Вече затваряха, а и аз бързах - но поне един бърз поглед по витрините за сверка на часовника. И окото ми хванаха тези красавици (по-долу): веднага се сетих за хипарската младост и всичко свързано с нея :punk_guitar: Понеже са и SG- чешит,направо си навяват за изрисуваното SG на Eric Clapton от времето на Cream...

 

После погледнах на сайта на Гибсън (не ходя по такива, щото нова китара в къщата няма да влезе докато не умре някоя от наличните, а те пусти не се дават) - и нищо за 'онова' време и the Summer of Love. Маркетингът им, като гледам, е насочен май към девойките-рокерки. (За каква еманципация говорим ако им трябва различен инструмент?). Иначе са прилични китарки с всичко, което може да се очаква от Гибсън - от направа до звук. Интересното е, че са наистина от "шперплат"- слепени (със 'специално' лепило, както се твърди) листове бреза. Дори грифът е изцяло по тази технология ('баси - шперплатов гриф не бЕх виждАл!). Казват, че моделът е 'малко по-тежък' (заради полимерната смола - лепило, което помага и на състейна).

 

Така увлечен, погледнах чак и за брезата нещо да науча. От многото неща се набива, че тя е (а)най-евтиния вид твърда дървесина, която расте обилно в Северна Америка (т.е. не се внася от екзотични страни) и (б) е дървесината, която най-добре се байцва във всякакви цветове. Тези два факта обясняват всичко :thumbs_up:

 

На сайта им "искат" 2 бона (препоръчана цена на дребно), но както виждате - в магазините като нови са наполовина. Което хич не е зле за истински Гибсън, направен в хАмерика!

 

У нас някой продава ли ги вече?

 

4342904605_11e2c53084_b.jpg

 

Извинявам се за нефокусираната лоша снимка - с телефон, както си вървя и на лошо осветление - но се вижда за какво става дума (даже и цената се чете). Повече - на сайта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда - SG Zoot Suit - много е яка - пуснаха я преди 3-4 месеца. Шарената най-ме-кефи. Адаптери с керамични магнити (496 / 500Т) с прозрачни капачки да им се виждат намотките. Аз съм фен на СГ повече от Лес Пол и определено е интерсна играчка на добра цена. Най-привлекателното е абаносовия фингърборд, което за китара от тоя ценови клас е силно предимство. Самите адаптери не са ми по вкуса като звук. Във Гибсън форума определено я оплюха повечето, като казаха че е грозна, но на мен ми допада точно защото ми напомня на FOOL на Клептън. Луд на шарено се радва :)

Иначе много готина китара, изключително подходяща за рок, метъл, че и по-тежко и най-вече добра цена за Гибсън - 900 евро в мюзикстора.

 

Говорейки за Гибсън и СГ - Raw Power е другият много интересен и още по-достъпен модел.

Кленово тяло, кленов гриф, кленов фингърборд - адаптери 57' Класик - просто супер. Цена 800 евро. Излезе преди около 7-8 месеца (точно 2 седмици след като си купих моя стандарт и трябва да призная, че ме беше яд малко). Черният цвят е 650 евра - това вече си е жива далвера (все пак говорим за Гибсън произведено в Америка).

Редактирано от gueorgues
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ще ме извинявате, но като чуя китара от шперплат, било то листове бреза слепени със смолата на боговете, някак 2-та бона сами ми се прибират в джоба. било то и гибсън. плюс това и SG (sorry, хейтър съм на този модел) затвърждава мнението ми. предпочитам китара от плътно дървено тяло от неизвестна марка с куп кусури пред гибсън на слоеве.

 

 

 

сори пак, но трябва да има и контра :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гибсън откриха технологията Зебра на Орфей от соц-време :) ,само се чудят какви изгъзици да направят,имаше един експлорър с изрязано тяло..,как ще звучи това?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Holy Explorer, отвратително изглежда, а звукът също и той би трябвало да е гаден... С тея дупки приличаше на Jonny Bravo от Cartoon Network :X :X :X

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алоо! Някой май не внимава в час :unsure:

 

Като съм казал "шперплат' и 1000 евро в едно и също изречение - не съм го направил, за да подхвана поредната тема "На големите марки им искат/плащат луди пари само заради марката". Нека оставим тая тема на клуба Стагг.

 

Очаквах нечий мозък да се поразмърда над въпроса: защо, аджеба, шепрплатовите Стаг-ове са по 100 кинта,а на тези им искат два бона? И това точно шперплат ли е?

 

Помислихте ли дали тези китарки са изрязани от лист шперплат - па макар и от най-качествения (корабен и самолетен, от който скандинавските дизайнери правят скъпи мебели, а българските дърводелци - тонколони)? Ако вземат такъв - малко трудно ще му байцват вътрешните листове (в маса) в различни цветове... Ами тогава - само заради цветовете ли са избрали такава конструкция? Ами как работи композитният материал на вибрации, сиреч - на звук?

 

За грифа да не говорим: 'шперплатов' в шегата ми се асоциираше като лист шперплат - в равнината на фретборда (и явната му непригодност за функцията си - би се огънал като... шперплат). Но не е такъв случая. В училище сигурно сте си правили този 'експеримент' - да си огънете чертожна линийка на ръба на чина - било за изстрелване на топче от хартия, било за 'бръмчене' като мотор (или като бас-китара). После я поставяте 'на ребро' - и хайде огънете я надолу, де! Дори може да сте се 'шегували' (закачали) да счупите линийката на другарчето си с 'карате' удар (или вашата да са чупили?). Хайде ударете сложена на ръб линия, де! По-силно! Още по-силно!!...

 

Не може да не ств виждали други китари, в чийто гриф има поне едно парче от друго дърво, вложено 'на ребро'. Понякога 2-3 (че и повече) такива 'линийки' се влагат открай време и в електрически, и в акустични грифове. Сигурно някой от вас дори има текъв. Защо тогава се чудим на този в Zoot Suit серията? Той просто отива до крайност: 'вложките' са толкова на брой, че от масивното тяло са останали само.. 2-3 вложки :thumbs_up: Очаквате ли такъв гриф да се изметне някога?...

 

А някой някога рязал ли е дъска от бреза? Това, че е масово разпространена в дадена страна и не се внася, не значи, че е лошокачествена дървесина. Брезата,ако не знаете, е също изключително хомогенна: без чепове и чворове, без пресукани влакна ( и без много видим фладер изобщо), със затворени пори (!) и равномерни механични свойства във всички посоки. Такава монолитност е особено желана за различни части/елементи в лютиерството. И брезата не е непозната на лютиерите, в никой случай не е някакъв 'отпадъчен' материал дето не биха го погледнали... Всъщност материалът е толкова добър, че успешно минава за съвсем друго дърво в някои от най-скъпите ментЕта (спомнете си способността на брезата добре да се байцва ;) ) Сигурен съм, че мнозина тук имат 'кленови' грифове (или гърбове и страници на акустична китара) без дори да подозират, че са.. брезови. Просто брезата си е много музикално и подходящо за китари дърво.

 

Та - преди да скачаме и да съдим, добре е малко да помислим. Дизайнът си е дизайн - на едни ще им хареса, на други - не. Но тук не става дума просто за дизайн (иначе най-лесно биха боядисали китарите външно), а за различен тип конструкция. И времето тепърва ще покаже колко струват (или не) тези весели китарки.

 

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бицев, не се ядосвай. Той Евтим в една друга тема го каза - "гроздето е високо и следователно е кисело", пък дали сме го опитвали - друг въпрос. :unsure:

Редактирано от gueorgues
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой някога рязал ли е дъска от бреза? Това, че е масово разпространена в дадена страна и не се внася, не значи, че е лошокачествена дървесина. Брезата,ако не знаете, е също изключително хомогенна: без чепове и чворове, без пресукани влакна ( и без много видим фладер изобщо), със затворени пори (!) и равномерни механични свойства във всички посоки. Такава монолитност е особено желана за различни части/елементи в лютиерството. И брезата не е непозната на лютиерите, в никой случай не е някакъв 'отпадъчен' материал дето не биха го погледнали... Всъщност материалът е толкова добър, че успешно минава за съвсем друго дърво в някои от най-скъпите ментЕта (спомнете си способността на брезата добре да се байцва :) ) Сигурен съм, че мнозина тук имат 'кленови' грифове (или гърбове и страници на акустична китара) без дори да подозират, че са.. брезови. Просто брезата си е много музикално и подходящо за китари дърво.

 

Само това ще коментирам. Никога не съм пипал брезова китара. Чел съм из лютиерски сайтове, че преди години много са ползвали брезата(birch wood) за тела на евтини електрически китари, но са преминали към други материали, заради не дотам добрия й звук.

Сега... не знам дали за точно същата бреза става въпрос(може и да има различни ботанически разновидности), а и както казваш, в случая използването на такова дърво има явни визуални преимущества. Но.. това са ми единствените допирни точки с брезата за сега. Не мога да твърдя нищо със сигурност за звука, разбира се.

 

http://www.youtube.com/watch?v=cO7nULW0odM

http://www.youtube.com/watch?v=tYPinuT87ZQ...feature=related

 

Трябвало е от Орфей да се сетят навремето :surprise: .

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbs_up: Колеги, не се мръщете и не се колебайте, а си купувайте от тези китарки, защото идва времето на
, а цената на дървените ще скача за в бъдеще! :curse: От "Гибсън" са измислили най-оптимален вариант, като съотношение цена/качество, добър и за маняци, а и за веселяци! :rocker::yahoo:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.