Begemot Публикувано Февруари 7, 2010 Публикувано Февруари 7, 2010 Здрасти! Имам следния въпрос. Имам петолиние със сол ключ да кажем. В началото са поставени да кажем два # знака за повишение на два тона. Моят въпрос е: нотите в другите октави, които седят извън петолинието и са от същата степен като тези означение с знака за повишение с половин тон, трябва ли автоматично да се свирят с половин тон по високо или това трябва изрично да се отбележи за всяка нота по отделно? Ако такъв въпрос е зададен някъде, моля да ме насочите! Благодаря предварително! Цитирай
kolio_k Отговорено Февруари 7, 2010 Отговорено Февруари 7, 2010 Да, трябва да се повишават, независимо в коя октава са. Цитирай
...OFF MY DESERT! Отговорено Февруари 7, 2010 Отговорено Февруари 7, 2010 (Редактирано) Викат му "тоналност" - тия два знака # не са написани по желание - те обозначават, че свириш в някоя тоналност, в случая най-вероятно в Ре Мажор...тоест, където и да се появят тези тонове, всички техни октави, са увеличени с полутон...успех във свиренето Редактирано Февруари 7, 2010 от ...OFF MY DESERT! Цитирай
Vlad Отговорено Февруари 7, 2010 Отговорено Февруари 7, 2010 ...където и да се появят тези тонове, всички техни октави, са увеличени с полутон... По-правилно е да се каже повишени. Но да! Цитирай
balombi Отговорено Февруари 18, 2010 Отговорено Февруари 18, 2010 в случая имаш ре мажор с два диеза ако те са в началото на петолинието значи важи за всички ното освен око изрично няма бекар ( после ) . Напримерно в един такт имаш фа (написано ), ти трябва да го свириш фа диез Цитирай
Recommended Posts