Jump to content
Българският форум за музиканти

Marksbass или Tc Electronics Rh 450


ETM

Recommended Posts

Здравейте на всички!

Напоследък се съм се навил да си купя нещо по професионално и както всеки знае изборът е голям. Затова ми е много трудно да избера, нямам голям опит, а и не познавам някой, който може да ми даде добър съвет ( всички които дават съвети са с чули някога, някой да говори и сега и те знаят за какво става въпрос ).

 

Избирам бас глава и попадам на познатия може би за повечето от вас въпрос - лампова или транзисторна. Спрял съм се на две неща:

 

TC Electronic RH 450 Bass Amp head или Markbass Little Mark Tube Bass amp head.

 

И двете са горе долу една цена, Но: TC Electronic е транзисторна, като има симулатор са лампов усилвател и пред усилвател, има банки за запазване на различни бленди, компресор, който е ново поколение (или поне така обясняват), вграден тунер, компактен е и на хубавото според мен е, има footswitch, който управлява всички тези функции, бе да се налага да носиш тунери, ефекти и т.н.

Markbass и изцяло лампово и има доста функции също (без footswitch, който е толкова функционален ) и разбира се уникален звук.

 

И двете ми харесват, но не знам кое би било по добре да притежаваш, не само сега но и в перспектива. Моля за съвет! И ако може наистина съвета да е от хора с опит !

 

Благодаря.

 

А ето и линка на двете:

 

РХ450 - http://www.tcelectronic.com/rh450.asp

 

Markbass -

Редактирано от ETM
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Емо MARKBASS-а не е лампов изцяло, с транзистори е на крайното стъпало.Не, че е лош де...а за RH450 лично бих те посъветвал да не даваш толкова пари за такава глупост.Освен MARKBASS-а за тея пари хубав избор са GALLIEN KRUEGER 1001RB-II и ASHDOWN ABM500 EVOIII...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТС-то ползват клас Д усилвател. Нямам особено голям опит в слушането на този клас. Ако трябва да говорим за килограми, ТС-то е по-леко. Захранването е импулсно. Спрямо маркбас смятам, че е по-функционален.

Маркбас ползват класическо крайно стъпало клас АБ с мосфет транзистори на изхода. Те също са "олекотили" системата си ползвайки импулсно захранване. Честно казано схематично не ми допада преамп частта на маркбас. Свирил съм веднъж в маската с усилвател маркбас и нямам особено големи впечатления. Ясно е, че звукът не зависи само от усилвател. Да кажем, че като звук бяха прилични.

 

Според мен най-доброто е да ги сравниш някъде. Естествено ако имаш такава възможност.

 

Мисля си и друго. Щом си готов да дадеш 1000$ за усилвател, защо не хвърлиш едно око на Eden. Те ползват трансформаторно захранване, което значи, че са най-тежки от гореспоменатите, но пък Eden е една от утвърдените фирми за басови апаратури.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да съм пробвал конкретните модели търсени от ETM бих препоръчал някой по-традиционен усилвател като конструкция. Свръхолекотените и компактни усилватели имат своите предимства, ако ти се налага често да разнасяш оборудване и не разполагаш с автомобил за целта, но като звук се различават от моделите с (условно казано) нормално крайно стъпало. Разликата не е толкова драстична като сравнението между лампов и транзисторен усилвател, но я има.

Освен това аз лично не съм привърженик на кръстоските на усилвател и цифров процесор (визирам TC Electronic RH 450) - ако имаш нужда винаги можеш да добавиш ефекти или процесор по-късно, като при това ще имаш доста по-голям избор. За качеството на компресора - не съм чул досега бас усилвател, при който вградения компресор да е от класата на добър външен такъв (например dbx160). Частично изключение правят май само Eden и EBS, които без да блестят особено вършат добра работа.

 

Относно препоръката на Abbath - избери GALLIEN KRUEGER, ако искаш бърз и директен звук или ASHDOWN, ако предпочиташ по-меко, дебело и леко компресирано звучене. Тъй като съм ползвал няколко модела на GALLIEN KRUEGER бих препоръчал 700RB-II - достатъчно мощен е за всяка сцена в България, освен това е по-гъвкав като звук - от чист, през леко ръмжащ, до изкривен. 1000RB-II е с прекалено висока мощност (т.е. няма да имаш възможност да го усилиш кой знае колко) и доста често басисти се оплакват, че звучи "студено" на по-малки сцени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бях обръщал внимание на Ашдаун преди, въпреки, че например Адам Клейтън свиреше преди с АБМ серията, но бях на концерт на Дейвид Грей в Лондон през декември, Роб Малоун свиреше с АБМ 500 и Съответния 4х10 АБМ кабинет! Страхотно ме впечатли мекия, обемен, плътен, и както каза Г-н Разбойник леко компресиран саунд ! /бях много близо до сцената точно срещу бас риг-а/ Ако не бях си купил Ампег сет, това би било следващия ми избор, а може би някой ден ще го пробвам...между другото в моента в dolphin music варианта за монтаж в рак се продава за 475 GBP, което при изгодния все още курс си е добра сделка !Еден е много сериозна техника както каза Ники и хубавото е, че вече може да се пробва - в магазина на Фактор при последното ми посещение имаше доколкото си спомням 2 глави от WT серията и цената е като да си ги поръчаш от големите германски вериги Томан и Мюзик Стор, но с предимствата липса на разходи за доставка и възможността да чуеш/пробваш! Успех с покупката и с музиката ! Б.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

За ТС-то съм гледал демонтрация от сайта им.

Звучеше доста добре.

Предполагам разбойник е напълно прав за критиката спрямо него.

Идеални неща няма, но е хубаво да си наясно какво купуваш.

 

Преди няколко дена имах възможност да чуя маркбаса в действие. С колона 4х12.

Басиста, който го ползваше, свиреше в трибют група на Айрън Мейдън и бе овладял техникта на свирене на Харис.

Ампа се справи отлично, но не и перфектно.(под перфектно бих казал да изкара звук все едно слушам Харис)

Басиста свиреше максимално близко до оригинала и не може да се вини.

Разликата от отлично до перфектно, също е адекватна, все пак, човека с една глава и колона си постигна повече от задоволителен резултат.

Ако трябваше да е перфектно, значи да си бе купил рига на Харис едно към едно,

което би му струвало доста повече. И пак няма гаранция, че ще прозвучи едно към едно, защото колкото и да е усвоил техниката на Харис, пак няма да 100%.

Въпроса е, че човека постигна оптимален или близо до оптималния резултат.

 

Мисля, че и двете глави са адекватни, най-хубаво е човек лично да си пробва.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.