Jump to content
Българският форум за музиканти

Дървен материал за китари


Recommended Posts

именно за гриф ще бъде супер и ако е нек-тру мисля,че страниците няма да са от голямо значение... то ако грифа е с винтове за тялото е похабяване,мн.от качествата ще се затрият,а някой да има мнение за крушата която споменах?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по повод бубингата -http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0

както каза колиегата ни било бук.макар че се бърка, а букът според мен никак не става за музикални инструменти.

сапелето е тъмна дървесина нещо между мербау и орех...но в по кафеникавата цветова гама ,характерно за него е че оксидира много от слънцето /ув лъчите предполагам и сменя тоналноста от нежно кафяво до плътно кафе.

за инструменти , нямам идея дали става , може да каже някой от разбиращите мастери по китароправене :wallbash:

http://www.penningtonhardwoods.com/slidesho/ss_sapel.htm

на мен ми е леко от махагоневите раЗсТения -сапелето де.пък може и да гриша

ето малко красоти -не точно в китарния аспект но надявам се да го зяпате с интерес:)

http://talks.guns.ru/forummessage/189/560054.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок, а някакво мнение за бора? чувам тук там за такава китара, но не съм срещал, а не е като да не е популярен материал. каква е причината да няма много китари от бор?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Ок, а някакво мнение за бора? чувам тук там за такава китара, но не съм срещал, а не е като да не е популярен материал. каква е причината да няма много китари от бор?

Боровата дървесина масово е с много ниска плътност, нехомогенна и с ниски якостни показатели. Лека е, по принцип става за тяло, но задължително с някакъв твърд топ, а най-добре и гръб. Акустично клони към средни и високи, басите не са много добри и като цяло звучи "кухо".Допълнителен проблем е,че съдържа много смола, която от една страна е еластичен материал, който ускорява затихването на звука, а от друга- дълго време продължава да отделя изпарения и, освен че по принцип повърхността на боровата дървесина се запълва по-трудно за да се получи качествено лаково покритие, възможно е след време да се получат тук-там повдигания на покритието заради смолата. Първата си китара направих от бор в 8ми клас :), но тогава с това съм разполагал. С две думи, лично аз не препоръчвам да се ползва бор, въпреки че достъпността и ниската му цена изкушават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги са ме интеерсували качествата на черешата - става ли за solid body и какъв звук да очаквам (става на въпрос за електрическа китара)? Питам защото често ми попада такъв материал и искам да дръпна настрана няколко по-хубави парчета да се поизсушат 2-3 годинки но не знам дали си струва.

Дано са ти изсъхнали парчетата, защото си струва :-) Черешата, освен красив, е и акустично много добър материал за тяло. Дава балансиран мек звук без да се губи изразителност във високите. За бас-китара също е прекрасен материал. Ако имаш излишен-свиркай, че са ме засърбели ръцете пак да започна да понаправям някоя китарка за удоволствие ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Може да е археолог но поне мнението изглежда съдържателно.

Това че темата е стара не означава че не е актуална и че няма да бъде полезна и в бъдеще.

:cheers2:

Редактирано от g_vayov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не срещнах нищо написано за агатист, използван за изработването на корпуса на някои ел. китари. Може ли да се произнесете, как се нарежда сравнен с елшата и липата. Доколкото разбрах е вид иглолистно дърво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже се промъкнаха въпроси за материали като череша, круша и чемшир... честно казано не знам какви музикални инструменти ще излязат от тях (подозирам доста добри), но от мой приятел, който се занимава с финна дърворезба и гравюра знам, че това са материали подходящи за изработка (и гравюра) на чирени за ножове, приклади и др. Дървета с плътна и твърда дървесина. Не случайно черешовото топче е направено от череша, а не от чам например- разчитали са на здравината на черешовия материал.

С риск да направя малко реклама, все пак искам да споделя със съфорумците за какви красоти става на въпрос (ако модераторите решат, че не е позволено и подходящо нека ме извинят и изтрият линка)

http://www.e-dimov.esnafsopot.com/

Представете си сега една китара, с така фино гравирано и инкрустирано тяло, с преплитащи се дракони и огньове... със сигурност ще бъде претендент за темата "Най- красива китара".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Невероятно красиви неща!! Обаче аз се чудя кой ловджия ще си инкрустира по тоя невероятен начин пушката и след това ще иде да я очука по чукарите.Тези неща са за изложба.Същото важи и за китарите.А и това не е ефтино изкуство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.