musha Отговорено Януари 28, 2010 Отговорено Януари 28, 2010 именно за гриф ще бъде супер и ако е нек-тру мисля,че страниците няма да са от голямо значение... то ако грифа е с винтове за тялото е похабяване,мн.от качествата ще се затрият,а някой да има мнение за крушата която споменах? Цитирай
Wanted Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 по повод бубингата -http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0 както каза колиегата ни било бук.макар че се бърка, а букът според мен никак не става за музикални инструменти. сапелето е тъмна дървесина нещо между мербау и орех...но в по кафеникавата цветова гама ,характерно за него е че оксидира много от слънцето /ув лъчите предполагам и сменя тоналноста от нежно кафяво до плътно кафе. за инструменти , нямам идея дали става , може да каже някой от разбиращите мастери по китароправене http://www.penningtonhardwoods.com/slidesho/ss_sapel.htm на мен ми е леко от махагоневите раЗсТения -сапелето де.пък може и да гриша ето малко красоти -не точно в китарния аспект но надявам се да го зяпате с интерес http://talks.guns.ru/forummessage/189/560054.html Цитирай
noflip Отговорено Януари 31, 2010 Отговорено Януари 31, 2010 Ок, а някакво мнение за бора? чувам тук там за такава китара, но не съм срещал, а не е като да не е популярен материал. каква е причината да няма много китари от бор? Цитирай
univox Отговорено Декември 26, 2011 Отговорено Декември 26, 2011 Ок, а някакво мнение за бора? чувам тук там за такава китара, но не съм срещал, а не е като да не е популярен материал. каква е причината да няма много китари от бор? Боровата дървесина масово е с много ниска плътност, нехомогенна и с ниски якостни показатели. Лека е, по принцип става за тяло, но задължително с някакъв твърд топ, а най-добре и гръб. Акустично клони към средни и високи, басите не са много добри и като цяло звучи "кухо".Допълнителен проблем е,че съдържа много смола, която от една страна е еластичен материал, който ускорява затихването на звука, а от друга- дълго време продължава да отделя изпарения и, освен че по принцип повърхността на боровата дървесина се запълва по-трудно за да се получи качествено лаково покритие, възможно е след време да се получат тук-там повдигания на покритието заради смолата. Първата си китара направих от бор в 8ми клас , но тогава с това съм разполагал. С две думи, лично аз не препоръчвам да се ползва бор, въпреки че достъпността и ниската му цена изкушават. Цитирай
univox Отговорено Декември 26, 2011 Отговорено Декември 26, 2011 Винаги са ме интеерсували качествата на черешата - става ли за solid body и какъв звук да очаквам (става на въпрос за електрическа китара)? Питам защото често ми попада такъв материал и искам да дръпна настрана няколко по-хубави парчета да се поизсушат 2-3 годинки но не знам дали си струва. Дано са ти изсъхнали парчетата, защото си струва :-) Черешата, освен красив, е и акустично много добър материал за тяло. Дава балансиран мек звук без да се губи изразителност във високите. За бас-китара също е прекрасен материал. Ако имаш излишен-свиркай, че са ме засърбели ръцете пак да започна да понаправям някоя китарка за удоволствие ;-) Цитирай
pioneer 306c Отговорено Декември 28, 2011 Отговорено Декември 28, 2011 ^ Номиниация за Археолог на годината Цитирай
g_vayov Отговорено Декември 28, 2011 Отговорено Декември 28, 2011 (Редактирано) ^ Може да е археолог но поне мнението изглежда съдържателно. Това че темата е стара не означава че не е актуална и че няма да бъде полезна и в бъдеще. Редактирано Декември 28, 2011 от g_vayov 1 Цитирай
рахата Отговорено Декември 28, 2011 Отговорено Декември 28, 2011 Връзка към един от популярните лютиери,използващ Sapelli Mahogany : http://www.hufschmidguitars.com/h7.cfm Цитирай
maxim09 Отговорено Декември 31, 2011 Отговорено Декември 31, 2011 Не срещнах нищо написано за агатист, използван за изработването на корпуса на някои ел. китари. Може ли да се произнесете, как се нарежда сравнен с елшата и липата. Доколкото разбрах е вид иглолистно дърво. Цитирай
Linchpin Отговорено Януари 1, 2012 Отговорено Януари 1, 2012 Понеже се промъкнаха въпроси за материали като череша, круша и чемшир... честно казано не знам какви музикални инструменти ще излязат от тях (подозирам доста добри), но от мой приятел, който се занимава с финна дърворезба и гравюра знам, че това са материали подходящи за изработка (и гравюра) на чирени за ножове, приклади и др. Дървета с плътна и твърда дървесина. Не случайно черешовото топче е направено от череша, а не от чам например- разчитали са на здравината на черешовия материал. С риск да направя малко реклама, все пак искам да споделя със съфорумците за какви красоти става на въпрос (ако модераторите решат, че не е позволено и подходящо нека ме извинят и изтрият линка) http://www.e-dimov.esnafsopot.com/ Представете си сега една китара, с така фино гравирано и инкрустирано тяло, с преплитащи се дракони и огньове... със сигурност ще бъде претендент за темата "Най- красива китара". Цитирай
Valeri_pj Отговорено Януари 7, 2012 Отговорено Януари 7, 2012 Невероятно красиви неща!! Обаче аз се чудя кой ловджия ще си инкрустира по тоя невероятен начин пушката и след това ще иде да я очука по чукарите.Тези неща са за изложба.Същото важи и за китарите.А и това не е ефтино изкуство. Цитирай
Recommended Posts