Jump to content
Българският форум за музиканти

синтезатор или...


Recommended Posts

Значи до колкото съм запознат мога да правя инструментали на синтезатор или се лъжа... въпроса ми е какъв инструмент да си взема за правене на инструментали.Незнам дали мястото на темата е тук и ако не е се извинявам на модераторите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самият аз съм работил само с един workstation и то не за много дълго. Затова изчаквах някой с повече опит да пише, но щом не искат - аз ще пробвам, а те да ме поправят :offtopic-001:

В workstationa има:

1. Sound модул - той синтезира звуците, които чуваш

2. Клавиатура - с нея задаваш командите към sound модула и после той си върши работата - да синтезира звуците.

3. Сикуенсър - в него можеш да записваш (миди) команди на отделни писти чрез клавиатурата (и/или други методи). Да кажем, че всяка писта командва отделен инструмент. Така като се комбинират няколко писти се получава завършено произведение. Всяка писта може да е с куп отделни параметри - сила на звука, разположение ляво-дясно, динамика и т.н.

 

Имайки предвид горните точки един синтезатор в най-общото значение на понятието комбинира в себе си клавиатура и саунд модул. От там следва, че няма как да запишеш нещо и после да си го изслушваш/наслагваш други писти отгоре и т.н. Затова на теб ти трябва workstation.

Редактирано от Bakko Limited
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво наричаш инструментали? За какви цели искаш да ги правиш?

 

'Инструментал' - като инструментална музикална пиеса готова за слушане? - или:

 

'Инструментал' - като съпровод за последващо наслагане (на живо или на запис) на соло инструмент или вокал?

 

В поп- и рок- музиката (мисля и в чалгата) на такъв предварително записан инсрументален съпровод казват 'плейбек' или 'бек-трак' (бекинг трак). Това ли ти трябва?

 

В хип-хоп стиловете по-рано му казваха 'бийт', сега е по-разпространено именно 'инструментал' - да не си рапър?

 

По принцип инструментална пиеса за слушане или пък съпровод за смесване със соло може да се направи по безброй много начини, с- и без инструменти, с- и без отделно записващо устройство, с- и без живи музиканти. Кой начин енай-подходящ точно за тебе, зависи от целите за които ще го ползваш.

 

Сподели малко повече какво искаш да правиш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи занимавам се с хип-хоп и за тая цел са ми и инструменталите просто искам всичко да си ми е авторско тука се мъча с една програма ама излизат много бозави и за това искам да се кача на следващо ниво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е чак синтезатор да си купуваш за да правиш бийтове... доста непрекатично е според мен. Reason 4.0 ще ти свърши работа :greenangel: Или другия вариант е да си намериш някой да ти прави инструменталите, дето има музикално образование и му се занимава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така. За да създаваш съпровод за рап ('инструментали' или 'бийт-ове' както ги наричат) не ти трябва синтезатор, още повече - спомена, че не свириш.

 

Трябва ти компютър и подходяща програма за целта. Всички звукозаписни програми (наричани още 'цифрови аудио работни станции' или DAW) стават за тази цел, например популярните и широко обсъждани във форума Cubase, Reaper и подобни. Проблемът с тях е, че са за най-широко звукозаписно приложение като записи на живи инструменти и гласове, композиране и аранжиране на електронни партии, смесване на всичко това и всевъзможни обработки на отделните писти и на целия микс. Това изисква определени музикални (и технически) познания и вероятно ще ти е малко стръмно като за начало.

 

Споменатият Reason, макар да има всички възможности на горните, е с леко различен профил: правен е и за продуциране на музика от готови сампли и луупове. (Samples, loops - оттук нататък ще използвам спорните им български транскрипции, нека не ме коригират лингвистите).

 

Сампъл (семпъл) е най-просто казано, запис на единичен звук: например един удар на барабан, един клавиш от пианото или една нота изсвирена от някой друг инструмент. Като имаме колекция (библиотека) от такива свръх-къси записчета - можем с тях да си градим мелодийки и/или ритмични фигури. (Терминът 'сампъл', особено като глагол - sampling - се използва и за по-дълги участъци от оригинали, понякога взаимозаменяемо с 'лууп' - вж. по-долу).

Лууп (луп) е малко по-дълъг запис от серия ноти - записан така от оригинал, или пък направен от нанизани сампли. Той вече си има миниатюрна мелодийка, която ако накараме да се повтаря, може да стане мотив на една нова композиция. (Терминът 'лууп се използва също и за повторение на по-дълги, на всякакви дължини запис - като се затвори 'примката' и след края веднага отново почва началото на същия запис).

 

Техниката за продуциране на музика от сампли и луупове е особено популярна в танцовите (данс, денс) жанрове, електронната музика (и отново - клубно-дискотечните и разновидности). Популярна е главно заради повтарящия се и ритмичен характер на тези музики, но също така и заради лекотата, с която се създава нова музика от вече готови 'лего блокчета' (не се изисква свирене на инструмент нито особено музикално образование). Масово се използва и в така наречените 'градски' (urban) или 'черни' (MOBO=music of black origin) жанрове, какъвто е и хип-хоп-ът.

 

Освен Reason, много популярни (и специално създадени за горните жанрове) са програмите FL Studio (по-рано позната като Fruity Loops - самото име показва за какво е предназначена) и Acid на фирмата Sony. Тези двете са направо еталон и учебник за правене на такива продукции. И с Cubase може, но е по-сложно, а тези програми автоматично разпознават темпото и тоналността на всеки лууп който им подадеш - и нагаждат без твоя намеса лууповете и самплите един към друг, осигурявайки да са 'в такт' и 'в тон'.

 

Като 'строителен материал' за композиции се използват готови луупове и сампли, които можеш и сам да си направиш (чрез презаписване и 'изрязване' от любими парчета), но много по-лесно е (и има безкраен избор) да се ползват някои от стотиците библиотеки, спеиално създадени и подередени за целта. Те се продават на дискове или като даунлоуд, но има и много безплатни - ако потърсиш с ключови думи 'free' 'samples' loops' - ще намериш много сайтове, където се предлагат. Внимание: понеже много младежи обичат да свалят каквото им попадне щом е безплатно - тези сайтове са и любими свърталища на разпорстранителите на вируси и шпионски софтуер. Когато сваляш от такива сайтове си отваряй очите за подозрително поведение (като многократно прехвърляне по други страници преди да стигнеш до файла) и обезателно дръж защитата си 'нащрек' (антивирусна програма, анти-spyware, все с опреснени дефиниции за най-новите заплахи).

 

Споменатите Acid, FL Studio и Reason са комерсиални порграми, които се продават с пари. Всичките имат и безплатни демо версии, които са с някои ограничения (или е изключено запазването на създадения файл, или след 30 дни спират да работят). Това е все пак начин да ги опита човек, преди да реши дали са за него и дали струва да се плати за пълната версия. Разбира се, знаем и за 'специалните' сайтове дето се намират пълни програми с 'учебна' цел :thumbs_up: , но в този форум не поощряваме такива неща.

 

Като гледам от какво ниво започваш, ще е добре да опиташ с някои още по-прости и лесни порграми (горните все пак изискват минимални музикални познания). Най-простото нещо, което съм срещал, се нарича Hammerhead - изключително проста (но способна) програмка за правене на ритмични (барабанни) луупове. Може да се вземе безплатно оттук и като си поиграеш с нея ще научиш много за ритмите, електронната им продукция и ще можеш дори да си направиш прости бийтове за рап (само с барабани; но като усвоиш програмката, можеш да добавиш в скромната и библиотечка и твои сампли от други инструменти - и да правиш по-комплексни инструментали). Силно препоръчвам като начално учебно (и доста забавно) занимание!

 

Едно ниво по-нагоре (всъщност - няколко нива) вече имаме Acid Express. Sony предлагат тази олекотена версия на култовата програма Acid напълно безплатно и без никакви ограничения на функциите или времето за ползване. Дават го за 'зарибяване' (следващата стъпка е свикналият потребител да си купи професионалната версия за пари) - но много хора са открили, че с Експрес могат да се правят и много сложни композиции и аранжименти, практически да се продуцира музика на студийно ниво. Взема се оттук (иска регистрация,но е безплатно) и после от сайтовете на Сони могат да се свалят и 100-тина безплатни луупа за работен материал като начало. Програмата приема, разбира се, всякакви други сампли и луупове и автоматично ги напасва към избраното темпо и тоналност (височина). За разлика от Hammerhead, тук вече можеш да правиш многопистово смесване (микс) включително на вокалите върху този инструментал.

 

И още едно подходящо решение за твоите цели и ниво: популярните преди няколко години продукти EJay (създателите им мисля че вече не ги поддържат, но още се намират тук-там за безплатно сваляне). В частност HipHop EJay е изключително лесен и дава доста възможности точно за твоите нужди. Всичко е с drag and drop - вкарване на луупове, местене по аранжимента и пр. Темпо и височина се напасват автоматично, но можеш и ти да ги варираш. Има вградени ефекти, прилична библиотека от вградени звуци и лупове, смесител за записване и балансиране на вокал върху инструментала - всичко, което ти е нужно да произведеш готово парче. Ето едно място където все още го има за сваляне (файлът е голям, защото в него са и всички готови луупове) - и после как се работи е ясно от само себе си (но мисля, че има и ръководство или поне Help). Познавам доста отблизо един рапър, който направи целия си пръв албум с тази порграма :girl_witch:

 

Надявам се все нещо от казаното да ти е от полза (и на други начинаещи продуценти на инструментали) и някоя от споменатите програми да ти свърши работа.

 

На слука! :girl_witch:

 

П.с.(за модераторите) Всички линкове, които съм дал са за официално безплатни (легални) продукти и не са в портиворечие с правилата на форума.

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

LMMS е безплатна и освен това изглежда като подобие на FL Studio - може да решиш да пробваш. Темата е тук: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=70929

За Acid Express не мога да кажа нищо, а и освен това не симпатизирам особено на Sony.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

благодаря на всички за мненията най вече на Бицев, в момента работя с hip hop ejey но довечера ще пробвам и другите които ми предложи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.