Evtim Djerekarov Отговорено Януари 14, 2010 Отговорено Януари 14, 2010 O. K. Да не би да трябва да го ползвам само за буустване на комбото. Просто нямаше никакво жужене с 0,047 mf. Не не искам хай-гейн кривоч от него. Чудя се има ли значение вида на кондензаторите, които ползвам - за стойностите им съм сигурен, но някои от тях са на 63 v, защото такива намерих. Повече от 63V не ти трябват, тъй като нямаш по-високо от 63V напрежение в педалчето. И все пак малко аритметика, да не си объркал нещо... 0.01uF = 10nF 0.33uF = 330nF 0.001uF = 1nF и т.н. Също си прегледай резисторите. Цитирай
maxim09 Отговорено Януари 15, 2010 Отговорено Януари 15, 2010 Ако за R6 сложа 1 K, вместо 4,7 K, за повече гейн, така ще ми се вдигнат високите нали? По този начин моднато ефектчето, рискувам ли да изгоря нещо усилвателя? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 15, 2010 Отговорено Януари 15, 2010 По-скоро не рискуваш такова нещо, просто увеличаваш значително коефициента на усилване по напрежение на операционния усилвател, за честотите над честотата, определена от RC филтъра (R7+R6) / C4 близо до максиналните нива на гейн потенциометъра. Цитирай
maxim09 Отговорено Януари 15, 2010 Отговорено Януари 15, 2010 Тоест и да пробвам да не очаквам нещо по-добро да се случи, нали! Щом като филтъра и без това нямя да ги пропусне такива честоти, ако правилно съм разбрал? И може би стига съм се халосвал и съм искал чудеса от един скалъпен от мен дистър, пък и като гледах в линка "Here some of my favorite mods that I like to make to this type of circuit" точка втора "Add an SPST switch around C3 to add more bass by adding a .33uf cap in parallel with C3", човека си го е описал като вариант. А явно желаното жужене идва от присъствието на повече баси. Вградения овърдрайв на комбото ми е и с повече високи и средни, но и не жужи, чак толкова като си помисля. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 15, 2010 Отговорено Януари 15, 2010 Тоест и да пробвам да не очаквам нещо по-добро да се случи, нали! Щом като филтъра и без това нямя да ги пропусне такива честоти, ако правилно съм разбрал? Не, не RC филтърът катра опампа да усилва именно важните за "непръдлив" дисторшън честоти. Можеш да пробваш, но едва ли това ще промени съществено звука. А явно желаното жужене идва от присъствието на повече баси. Точно този тип ефектчета започват да звучат по-пръдливо, запушено и непрозрачно, ако преди ограничителя подадеш сигнал, твърде богат на ниски честоти. Вградения овърдрайв на комбото ми е и с повече високи и средни, но и не жужи, чак толкова като си помисля. Това е твърде субективно. В смисъл - може да има eq преди кривоча, a може да е и post-eq, както и комбинация от двете. Повечето транзисторни схеми режат малко от ниските честоти преди да кривят, а след кривоча обратно ги повдигат. Цитирай
maxim09 Отговорено Януари 29, 2010 Отговорено Януари 29, 2010 С3 го сложи 10-100uF електролитен. На оригиналната схема С3 е 1 нф, а по указанията на Nikifena С3 да е 10-100uF електролитен, ако не бъркам uf e мф. Каква е идеята? Какво в звученето ще се измени? Цитирай
rinti Отговорено Януари 29, 2010 Отговорено Януари 29, 2010 С3 го сложи 10-100uF електролитен. uf e мф. Не бъркаш. Цитирай
maxim09 Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 Може би входния филтър от R5 и C3 в оригинала ще среже на около 17 000 Hz, a в указанията на Nikifena с C3=10 мф филтъра R5 и C3 ще реже нас около 1600 Hz. В случай, че нещо съм оплескал в тези сметки моля да ме извините и поправите, но относно електрониката нямам нито нужната основа от познания, както теоретически, така и практически. Просто искам да си обясня за себе си някои неща. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 C3 не е филтър с R5. Сигналът върви отляво на дясно, и кондензаторът е преди резистора. Ако трябва да се детерминира филтърното действие на кондензатора, трябва да се прибави разпределеният капацитет на кабела от инструмента и изходния импеданс на инструмента. С други думи цялото твърдение е погрешно. R5 е елемент, който внася загуби във входната верига на усилвателя, и обикновенно това се прави с цел да се предотврати "звънене/ringing" или възбуждане на високи честоти. Ако се иска промяна в честотната характеристика (вида звук), C5 е елемента, който влияе във високочестотната част на звука. На ниските честоти влияят C2 и C4, като промяната на втория ще има по-силно влияние, защото в момента определя сравнително висока долна гранична честота. Трябва да се има предвид, че сегашната схема има само "орязване" и няма възможности за "повдигане" на области от честотната характеристика. Най-правилното решение при търсене на определен звук е да се използва набор от елементи (в този случай кондензатори) и да се извъртят всички възможни комбинации, за да се чуят промените и да се избере тази комбинация, която е най-приемлива. Ако се искат още експерименти, може да се работи около режима на диодите. Токът през тях зависи освен от изходното напрежение на ОУ, и от стойността на R9. Но за да има смисъл такъв експеримент, трябва да се отдели дясната част от схемата след диодите с помощта на буфер с високо входно съпротивление, за да се елиминира шунтиращото и влияние. Може да се експериментира и с промяна на паралелен резистивен клон на входа на буфера. Естествено двата диода може да се променят като вид, конфигурация или дори като вид елемент, например биполярни транзистори, полеви транзистори и т.н. Така логаритмичната характеристика на диодите може да се промени с различен тип характеристика, и съответно да се получава различен звук. Само да има време за губене... Цитирай
maxim09 Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 Благодаря много, за разясненията! В интерес на истината, без да имам необходимата теоретична подготовка, доста съм се ровил из интернет за конкретната схема, обяснения за принципа й на работа и т. н.. Tа където съм прочел, или не съм разбрал правилно или грешно е обяснено. Схемата ме интересува толкова много, защото с този дистър са изсвирени доста класически рок песни и е стила който ме вълнува. Това с диодите го пробвах, вместо 1N4007, замених с 1N4148, а на края с германиеви руските Д 18. Съответно с последните най-много ми хареса. Те сякаш режат повече, освен това повече ми добаднаха като честоти - повече високи. Единствено на сглобеното ми дистърче му липсват повече високи, така че искам да попитам, ако махна C5=10 pf,то дали ще изпъкнат повече високите, или пък да не го махам съвсем, а да го намаля примерно на 5,2 pf? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 (Редактирано) По-скоро намали C3 и ползвай кабел по-къс от 3 метра, напринер 1 метър на входа. С5 е по-скоро за предотвратяване на самозъзбуждане на ОУ, така, че не го пипай, ако нямаш апаратура за наблюдение (осцилоскоп). Освен това намали или премахни кондензатора паралелно на диодите. Особено значение би имал типът ОУ, понеже 741 е сравнително нискочестотен, особено при високо усилване, както е в случая. TL071 например ще има по-добро поведение, защото има по-висока скорост на нарастване. Редактирано Януари 30, 2010 от Parni_Valjak Цитирай
emilov_opel Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 Здр.-те , и аз да се похваля ! Сега миг преди полунощ го завърших за проба ... ииии мн. гот . Много. ( Не продавам и не купувам и аз ) Цитирай
maxim09 Отговорено Януари 30, 2010 Отговорено Януари 30, 2010 Наистина ти благодаря за отделеното време да напишеш тези разяснения. Много е приятна атмосферата в този форум, когато хора като теб отделят време и помагат с опита си и идеите си. Относно кондензатора паралелно на диодите, ако правилно съм разбрал, значи мога да премахна C7. А относно замяната на ОУ с TL071, това ще означава ли че всички други елементи по схемата остават същите и със същите стойности? Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Януари 31, 2010 Отговорено Януари 31, 2010 ...Относно кондензатора паралелно на диодите, ако правилно съм разбрал, значи мога да премахна C7. Да А относно замяната на ОУ с TL071, това ще означава ли че всички други елементи по схемата остават същите и със същите стойности? Да Цитирай
Recommended Posts