Jump to content
Българският форум за музиканти

не мога да изкарам музика!


Чукопад

Recommended Posts

Такам свиря вече от един месец горе-долу по няколко часа на ден.Преди това бях свирил на кухарка, но само колкото да науча няколко мелодийки и ноти, нищо повече :cheers2:

 

Та проблема ми е, че като си дръпна някакъв бекинг трак за джем и имам чувството, че тракът някак си ме води (сми един вид той е лийда, а аз само пригласям) и не мога да измисля готини мелодийки като използвам пентатоника.

Някак си уцелвам нещо подобно на мелодия, но рядко изкарвам добре (под добре имам предвид нещо що-годе поносимо) с трака повече от 20-30 секунди, след това, което правя по-скоро е шум отколкото някаква музика :rocker:

 

Въпросите ми са:

 

- Ако продължавам да свиря с бекинг тракове ще стана ли по-добър?

- Да науча ли готови licks и да ги ползвам в трака или е по-добре ако се опитвам сам да докарам нещо?

- Нормално ли е след 1 месец свирня да съм толко зле?

 

Иска ми се, когато свиря да изкарвам някакъв тип музика, нещо, което хората биха слушали, макар и за кратко :D

Това с времето ли ще стане или трябва да търся специални уроци?

Редактирано от Чукопад
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо искам да ти кажа че и аз не съм кой знае колко напреднал...като за 1 месец да правиш някои неща по пентатониката е супер. За ликовете най-добре е да си изграждаш твой стил, но като посвириш малко чужди ликове ще научиш доста неща. И може да ги използваш, това което ти хареса де.. Аз като фен на Хендрикс и Клептън съм учил всеки техен лик на който съм попадал...ама т'ва няма да те направи голям китарист. Ще развиеш някаква техника, но все пак не. Аз бих ти предложил да се захванеш да правиш някакви упражнения..

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен ако не се имаш за музикален гений и не мисля, че трябва да се притесняваш, че не свириш нищо смислено след 1 месец. Има хора, които свирят по 30 години и пак не могат да изсвирят нищо смислено...че и пари направиха от тая работа! :cheers2:

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За толкова кратко време не бива да очакваш много, първо наистина посвири неща на другите после измисляй твои, защото в началото човек се ограниочава, като посвириш на другите ще разбереш как може да използваш това и онова и си мисля че ще ти е по-лесно :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да дерзае човека. Аз винаги съм казвал на начинаещите да се въоръжат с много мерак, търпение и време. След около година "стържене" ще започне да излиза някаква музика и после вече трябва още повече мерак и време за да се усъвършенства човек.

Не се притеснявай, а свири. Както казаха колегите по-горе - намери упражнения - не се ограничавай. опитвай всякакви работи - това ти дава по-богат избор от възможности за да стигнеш някой ден до свой стил.

А както казаха и други колеги - някои хора цял живот не се научиха да свирят - пък и пари изкараха от тая работа. :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:virtuoz: честно казано точно от теб не го очаквах този въпрос след толкова твои съвети в темите за начинаещи,но... :D

 

Он топик: Можеш да свириш както ти харесва. Всякакъв вид уроци са за препоръчване и редовната практика е наложителна. Бе не знам за теб,ама аз се замислих за бъдещето ми в свиренето на китара чак след година и половина някъде. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне знаеш ли каква музика искаш да правиш? В смисъл искаш да правиш нещо което да се харесва от хората дори и за кратко (така казваш). реши първо каква музика искаш да правиш. Слушай такава музика. Не се притеснявай като за начало да копираш рифове от други групи и малко да ги променяш. Имай предвид че вече всичко е измислено и изсвирено и надали ще измислиш някаква революционна техника, или мелодия ала смоук он дъ уатър която да стане вечна. Винаги е добре да започнеш с копиране и лека полека да започваш с авторските идейки. Най-малкото както вече ти казаха ще развиеш техника и до някъде стил на свирене. Останалото си идва с практиката - редовна :hysterical:

П.С. 100% си по-добър от мен когато свирех от 1 месец :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Посвири първо малко чужди рифове и песнички и чак тога започни да правиш свой.Няма как за 1 месец да станеш музикант :hysterical::thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: честно казано точно от теб не го очаквах този въпрос след толкова твои съвети в темите за начинаещи,но... :girl_cray2:

 

 

E, помагам толкова, колкото знам, един вид, каквото съм прочел и разбрал от тук :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Аз пък за 1 месец можех 3 келяви рифа на Металика, и то с грешки ВСЕКИ път. Явно не ме бива ;)

По темата - иска се търпение. Вземай смело от големите, ще дойде момент, в който ще почнеш от само себе си да променяш всичко, което свириш по свой вкус. В началото няма страшно, дори и да не си измисляш всичко сам.

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Чушкопек, аз пък мога да те похваля, защото в теб вече виждам малко по-зряло мислене и то за 5 дена. Долния цитат е твой, изваден от тема, в която ти даваш "компетентен" съвет на твой "събрат":

Не ги слушай, тя преподавателката ти казва тия неща само да ти вземе парите!

Като свириш с много дисторшън няма значение дали можеш да свириш или не - каквото и да правиш все ще звучи яко :)

Имам предвид сегашното ти заглавие на темата и самопризнанието: "Не мога да изкарам музика!, нещо, което дисотршъна не може да оправи! "

Разбирам, че вече не смяташ дисотршъна за решение на проблемите. И съвета ми към теб е същият, който ти си дал на това момче:

Ако някой ден искаш, не ти да свириш Кърк Хамет, а Кърк Хамет да свири теб, то, предполагам, трябва да минеш по дългия път.

Затова продължавай да свириш с чиста китара, електрическа или акустична, за да се научиш да вадиш чист тон. Та, чака те дългия път и успех. ;):)

 

П.П.@Чушкопек, извинявай, но компютъра ми е мноого, много стар като мен и не мога да разчитам правилно имената от екрана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Ако продължавам да свиря с бекинг тракове ще стана ли по-добър?

- Да науча ли готови licks и да ги ползвам в трака или е по-добре ако се опитвам сам да докарам нещо?

- Нормално ли е след 1 месец свирня да съм толко зле?

- Това с времето ли ще стане или трябва да търся специални уроци?

 

Здрасти!

 

Директно по въпросите:

 

1. Ако продължавам да свиря с бекинг тракове ще стана ли по-добър?

 

Да станеш по-добър е съчетание от много неща/качества, но свиренето с бекинг тракове в никакъв случай не може да ти навреди. Най-малкото ти служи като метроном (стига да е качествен трак-а). Отделно ухото ти свиква да чува смяната на акордите, бас линията, брейковете на барабаните. Според мен има какво да се извлече от свиренето с бекинг трак.

 

2. Да науча ли готови licks и да ги ползвам в трака или е по-добре ако се опитвам сам да докарам нещо?

 

И двете! Ако имаш възможност (тоест - слух) е най-добре да хващаш фрази от любимите си китаристи. Изваждаш кратка фраза, заучаваш я, пресвирваш я достатъчен брой пъти, че да ти влезне в пръстите и ушите. После започваш да я свириш със записа (за целта е по-добре да избираш по-лесни и кратки фрази като за начало). Свирейки я със записа, ти ще "прихванеш" добра ритмика, звукоизвличане, стилистика, а и ще обогатиш речника си от мелодични и ритмични изразни средства. Някои хора препоръчват всяка фраза да се повтори поне 100 пъти със записа. Ако си добре с теорията, анализираш (освен ако не е нещо по пентатониката) и транспонираш фразата във всички тоналности. Така ще ти бъде 'под ръка' каквото и да свириш. Най-добре е да упражняваш дадена фраза по няколко дни (дори и седмица). Малко може да доскучее, но какво да се прави.

 

Когато свириш с трак, комбинирай неща, които "измисляш" на момента (импровизация) с фрази, които си заучил от записите. След няколко години речникът ти ще бъде достатъчно богат, за да не се повтаряш изобщо. Особено, когато набереш достатъчно материал, ще започнеш подсъзнателно да комбинираш нещата, които си транскрибирал и се получават много интересни неща.

 

3. Нормално ли е след 1 месец свирня да съм толко зле?

 

Това е строго индивидуално, но ми се струва, че като за един месец свирене, те тормозят доста сериозни проблеми, което е добър признак. Аз лично (поради липсата на ФорумОт) си свирех блус и пентатониката (блус скалата) до побъркване, няколко месеца без никакъв мелодичен резултат. И както един мои приятел тогава ми каза: "Споко, тегаво е известно време и после се "отпушваш" и започваш да звучиш мелодично". Просто отнема малко време. И както казва един мой преподавател (който е носител на Грами :greenangel: ) - "Какво ви интересува колко време ще ти отнеме? За един ще са две седмици, за друг два месеца, за трети - две години. Важното е, че някой ден, всеки от вас ще Го има. Ще бъде способен да се изразява чрез музиката си."

 

4. Това с времето ли ще стане или трябва да търся специални уроци?

 

И двете! Отнема време, но и уроците винаги са полезни (стига преподавателя да знае какво прави и да има какво да покаже). Бих ти препоръчал, ако имаш (финансова) възможност да вземеш поне няколко урока. Избери си преподавател, за който си чул добри неща или пък си го слушал как свири и ти допада. Въпросът е, че ще свириш с по-напреднал музикант, който ще има възможност да те чуе и види как свириш и да ти даде мнение, препоръки и съвети. Понякога това може да спести доста изгубено време в упражняване на неща, които не са от първостепенна важност и т.н.

 

 

Надявам се да съм помогнал поне малко.

 

 

Успех,

 

Пешо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.