Edko Публикувано Декември 28, 2005 Публикувано Декември 28, 2005 Искам с няколко думи да споделя какво мисля по тази много важна тема в форума. Ще се опитам да пренеса мислите си спрямо нашата действителност и възможности. Това разбира се е лично мнение и ви моля да го приемете съвсем неангажиращо. Все си мисля, че когато се опитваме да разберем действителността, трябва да върнем нещата малко назад. Назад, защото каквото и да се случва сега, за това си има причини. Когато всички започвахме да се занимаваме с това го правихме от любов към музиката, от съблазънта на това да си велик и успял и не на последно място по чисто фройдистки причини. Правихме го като се лишавахме от много неща. Живеехме за идеята и бяхме твърдо решени музиката да е наша професия. Така си мислехме. Обаче нали се сещате, че има един много жесток природен закон и той гласи "От всяко дърво свирка не става". Процеса на осъзнаване на един човек, че не е за тази работа е сложен и мъчителен. Той минава през хули, присмех и подигравки, защото за съжаление това го има в музикалните среди. Той не е оставен на мира да осъзнае, че за него няма публика и сам да се насочи към нещо друго. Не, той напуска това поприще обиден, злобен и пълен със завист. Опитах се да ви нарисувам съвремения български музикален "мениджър", импресарио, продуцент. Да колеги, така е огледайте се. 99% от тях са бивши музиканти. Неуспели. Стоят от другата страна на барикадата и питат "Кой е номер едно сега, а?" Нямам нищо на против комисионерството. Ако продадете един кораб с жито през определен процент и дори не видите кораба, ще ви призная за добър търговец, но тава в изкуството не е редно. Всеки започнал бизнес с омраза и желание за мъст, а не само с желанието да печели се превръща във нещо което не заслужава уважение. Образа на мениджъра, седнал встрани в един клуб и пушещ пура, който след изпълнението ти се доближава до теб и ти предлага договор за милиони, го има само в киното. Ако някой такъв дойде и ти каже, че си връх на музиката и той ще направи така че да печелиш много не се вързвай. Истинският мениджър има екип (финансисти, маркетингови специалисти, музиканти и т.н.). Ако дойде при теб човек и те покани в собственото си студио на прослушване без да ти обещава нищо, радвай се. На твоето рамо може и да е кацнало птиченцето. Добре е момчетата и момичетата, които започват сега да имат това впредвид. Начина е правилен. Всичко което е оставяло следа в музиката е започвало в гаражи и мазета. После в задимените заведение, после идват албумите, стадионите славата и легендата. Стига да устискаш. До кога? До тогава! Не знам. Докато стане. Ние не устискахме. Казахме си през 1993 давай да поспрем. Да се изучим спокойно да поспечелим някой лев и после пак. Всичко си стои. Студио, инструменти.... Сега на Коледа се събрахме огледахме се и решихме. Това лято започваме. Всеки вади прилична сума и групата започва с бюджет . Регистрира се името с търговска марка (видях тук няколко теми и смятам че това е начина), назанчава си мениджър..... Да видим дали ще стане нещо. Нарушили сме хронологията на нещата и аз съм скептичен. Има пари, има музиканти, има студио......дали има хъс? Всичко имиджово, в стил Пайнер е еднодневка и се забравя бързо. Такива неща има в цял свят но това не притеснява творците. Всичко истинско започва от гаража и завършва в енциклопедиите. Цитирай
CorvusCorax Отговорено Декември 28, 2005 Отговорено Декември 28, 2005 Всичко истинско започва от гаража и завършва в енциклопедиите. Цитирай
pacman Отговорено Декември 28, 2005 Отговорено Декември 28, 2005 (Редактирано) Всичко истинско започва от гаража и завършва в енциклопедиите. +1 взе ми човечето от изпод пръстите Редактирано Декември 28, 2005 от pacman Цитирай
fracture Отговорено Декември 28, 2005 Отговорено Декември 28, 2005 @Edko - стискам ви палци човече. От написаното имах чувството, че съм бил някъде близо до теб - но явно доста хора са преживявали едно и също. Бях престанал да се занимавам с музика, с години, но крастата пак ме хвана. Не мина и без присмех като "тоя почва, когато другите се отказват". Е, вече ги няма грандоманските напъни и фантазии за пълни стадиони и голяма слава, но това съвсем не означава да загърбя това, което си имам. Пожелавам ви успех, уважавам хора като вас :hello: Цитирай
RockoBG Отговорено Декември 28, 2005 Отговорено Декември 28, 2005 (Редактирано) Ама ти верно си си философ. М/у другото и аз наскоро пак засвирих. Преди време се бях отказал заради работа (не можеше да ми се разчита) поправка: Не знам защо д-р н. ми е прзвучало като философ, но вярно казваш. Късмет Редактирано Декември 28, 2005 от RockoBG Цитирай
Edko Отговорено Декември 28, 2005 Автор Отговорено Декември 28, 2005 @Edko - стискам ви палци човече. От написаното имах чувството, че съм бил някъде близо до теб - но явно доста хора са преживявали едно и също. Бях престанал да се занимавам с музика, с години, но крастата пак ме хвана. Не мина и без присмех като "тоя почва, когато другите се отказват". Е, вече ги няма грандоманските напъни и фантазии за пълни стадиони и голяма слава, но това съвсем не означава да загърбя това, което си имам. Пожелавам ви успех, уважавам хора като вас :hello: Е, този присмех вече е лишен от омраза. По-скоро това нашето се приема като вид екзотика. Коментара на жена ми беше също рокаджийски " не е лесно да си тиква" :wall: Най-много май се кефи сина ми Цитирай
Edko Отговорено Декември 28, 2005 Автор Отговорено Декември 28, 2005 Ама ти верно си си философ. М/у другото и аз наскоро пак засвирих. Преди време се бях отказал заради работа (не можеше да ми се разчита) поправка: Не знам защо д-р н. ми е прзвучало като философ, но вярно казваш. Късмет Хехе Чувството ти не те лъже Доктор на науките = Ph.D (Доктор философи) или по скоро Дървен философ Цитирай
npace Отговорено Декември 28, 2005 Отговорено Декември 28, 2005 аз ако бях философ, щях да съм от махагон! иначе това: "Всичко истинско започва от гаража и завършва в енциклопедиите." просто ми напълни душата... нужни са такива хора на света, от тоя тип дето никога не се отказват, но и не се възгордяват :hello: Цитирай
Stone Free Отговорено Декември 29, 2005 Отговорено Декември 29, 2005 И аз доста си мисля по такава тематика. И изобщо не си мисля да се отказвам. Въобще не става дума за милиони долари или за стадиони, избщо идеята е бавно, но сигурно да се трупат опит и знания и да се прави музика със съвсем ясна идея и дългосрочни планове за развитие. На мене най не ми допада как в индустрията на песните наистина се гледа като на 'парчета'. На конвейер. Се едно за туршия става дума. В днешно време се бълва невъобразимо количество музика годишно, и в същото време почти нищо не звучи убедително. Ясно е, че вкусове всякакви има и въобще е извън обхвата на когото и да било да дава обективни оценки за артистичната стойност на дадена музика. Въпроса е до каква степен искаме да угаждаме на тоя или на ония и по така да разводняваме идеите си. Успех и от мене! Цитирай
Edko Отговорено Декември 29, 2005 Автор Отговорено Декември 29, 2005 И аз доста си мисля по такава тематика. И изобщо не си мисля да се отказвам. Въобще не става дума за милиони долари или за стадиони, избщо идеята е бавно, но сигурно да се трупат опит и знания и да се прави музика със съвсем ясна идея и дългосрочни планове за развитие. На мене най не ми допада как в индустрията на песните наистина се гледа като на 'парчета'. На конвейер. Се едно за туршия става дума. В днешно време се бълва невъобразимо количество музика годишно, и в същото време почти нищо не звучи убедително. Ясно е, че вкусове всякакви има и въобще е извън обхвата на когото и да било да дава обективни оценки за артистичната стойност на дадена музика. Въпроса е до каква степен искаме да угаждаме на тоя или на ония и по така да разводняваме идеите си. Успех и от мене! Прав си, че музиката, не звучи убедително. Концептуално свързаните неща обаче са много труд, много умения и не винги много пари. Има примери за много работи, които хората разбират и осъзнават след 10, 50, че и повече години. Понеже музиката е индустрия, където всеки чака печалба и то я чака сега, трудно би инвестирал някой в такъв проект. После само на едно - две места да не си искрен и публиката го разбира. За да не допуснеш това ти не лепваш просто един пасаж за пълнеж , както правят в "индустрията", а спираш и чакаш. Чакаш да ти текне отново мисълта и чувството. Ако излъжеш ще те хванат. В този тип неща не се угажда на никой. Не се разводняват идеи. Нямаш право. Просто излизаш и си искрен. Казавш това което мислиш, свириш това което чувстваш и си в приказката. Ако успееш, не можеш да се скриеш от милионите . Трябва да си готов и за тях. Това също е предизвикателство. Ако там не си искрен, също се усеща. Кърт Кобейн прибираше парите, крещейки че не ги иска и никой не вярваше, че дупката на пуловера му е истинска. Цитирай
tupoto kopele Отговорено Декември 29, 2005 Отговорено Декември 29, 2005 (Редактирано) Ако там не си искрен, също се усеща. Кърт Кобейн прибираше парите, крещейки че не ги иска и никой не вярваше, че дупката на пуловера му е истинска. Това ми хареса...вярно е А PHD за всеобщо учудване всъщност означава Prety Huge Dick Редактирано Декември 29, 2005 от tupoto kopele Цитирай
Recommended Posts