Jump to content
Българският форум за музиканти

Преамп за бас китара


Recommended Posts

На първо време една цялостна конструкция, която е добра, но се опасявам, че е малко сложничка. За сега не успях да намеря проста схема, която да е в завършен проект със платка/монтажна схема.

 

bass preamp

PCB

Layout

preamp05.jpg

 

тая платка с какви размери е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • Отговори 133
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Така, вече си направих и печатна платка и си взех поука, че отсега нататъка винаги ще си правя, отне ми доста по-малко време да си направя платката + дупчене, поене... отколкото да направя всичко на експериментална платка. Само още малко да Ви помъча преди снимките ;) Преди за он/офф бях сложил едно ключе с което прекъсвах батерията, което не е много добър вариант. Реших да е с true bypass(да не остана и аз по-назад от големите :D ) Принципно още не съм си намерил "копчето" което така и не разбрах как се казва :recourse: Но намерих снимка - http://www.phonekings.com/ebay/auctiongif/dpdt2.jpg Но като го видях, нещо се отказах, тва чудо си нямам и да идея как да се върже ;) Ако ми загатнете, ще е супер ;)

 

Поздрави

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, тъй като ме домързя да ти рисувам реших да потърся схемичка/обяснение в нета, но попаднах на нещо по-интересно. Тъй като вече се обигра :greenangel:, правиш платки и т.н. ето това може да ти хареса:

 

The RAT bypass

 

Не е класическия true bypass, но ми хареса реализацията на светодиод с dpdt превключвател.

 

P.S.: "Копчето" се казва DPDT switch - Dual Pole Dual Throw switch

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Блогодаря! То това си е и с диодче. Ама ще видим, аз смятах че е по-просто(то не че е сложно де :greenangel: )Ако съм схванал идеята, трябват допълнителни резистори, диоди, транзистор... Пък сега не ми се занимава, може би малко по нататъка... Иначе то е с ключе с 6 крачета и се намира лесно. Или пък не май трябва да е 3 позиционно. Пък аз съм виждал с 6 крачета, ама с 2 позиции. Но не съм сигурен, излеждаше като обикновените с 3 крачета, които за с 2 позиции.

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая схема, която съм ти дал е с "обикновен" ключ - 6 крачета, 2 положения. Ако го настъпваш с крак как ще докараш третото положение :greenangel: А по принцип идеята на тоя ключ с 6 крачета, който толкова те мъчи е, че това са 2 обикновени ключа с по 3 крачета, които са сложени в един корпус и се превключват заедно. Ето схемното означение на ключа:

330px-DPDT-symbol.svg.png

 

Ето ти и две схеми на класически true bypass. Горната е най-простата. А при долната се замасява входа на ефекта, когато е байпаснат:

dpdt.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тая платка с какви размери е?

 

по разстоянието между крачетата на интегралната схема сметнах, че е 136 на 76 милиметра... прав ли съм?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

The PCB is 5" x 2.8" (12.7cm x 7.2 cm) in size. The holes fit to a grid of 1/10" (2.54mm). You should get the right size if you print it out with 300dpi.

 

То си пише. http://www.albertkreuzer.com/preamp.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е има ли някакъв начин самичък да си направя надписи по кутията: потенциометри... Кутията която купих е от пластмаса, никъде не намерих метална :punk_guitar: Начини като ситопечат и други такива отпадат, защото все пак е за домашни цели... Така че, ако някой знае някакъв начин, може да се чуства свободен да го сподели :P:greenball:

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е има ли някакъв начин самичък да си направя надписи по кутията: потенциометри... Кутията която купих е от пластмаса, никъде не намерих метална :butcher: Начини като ситопечат и други такива отпадат, защото все пак е за домашни цели... Така че, ако някой знае някакъв начин, може да се чуства свободен да го сподели :thumbs_up::thumbs_up:

 

Изрязваш си шаблони и пръскаш със спрей .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора, от къде ги намирате тея транзистори j201, че къде ли не търсих? Пък не ми се иска да ги заменям с bf245...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

За съжаление пак ще трябва да Ви притесня :wallbash: Тази събота трябваше да пускам окончателни снимки, а то :wallbash: След като си направих флипстъра на печатна платка, най-сетне намерих време да го сложа в хубава кутия. И си викам, то преди дет бяха 100 кабелака тръгна, а сега 100% ще тръгне, да ама не :wallbash: Единственото което промених е че единия транзситор вместо bf245a e bf245c, щото без да искам счупих стария и нямаха А и взех Ц, ама в даташеета ги дават еднакви, така че едваа ли от там ми идва проблема. Другото което забелязах е, че при въртене на мастър потенциометъра шума от кубето намалява или се увеличава, зависи на къде въртя... Проверих да няма докоснати писти, спойки... А при самото запояване много внимавах кое къде запоявам, така че едва ли съм сбъркал там, но все пак и попрегледах и това. Иначе се чува лек шук от кубето и при докосване на някоя от пистите изчезва. Единсвено ме е страх, защото запоявах от обратната страна на потенциометрите и случайно да не отишъл колофон и да се е скапал някой, ама как да проверя си нямам и на идея :) Та въпроса си ми е може би много(той си е) доста сложен и обширен, но как да процедирам, как по-лесно да си намеря грешката, какво да направя... От къде да започна...

 

Блогодаря на всички и Поздрави

 

П.п Ето една снимка на кутията отзаде. Ако съм забравил някого, много съжалявам. Има един човек, който е написан и не е в темата, но той ме съветваше лично :)

 

Снимката - http://g.imagehost.org/view/0598/P1000843

 

П.п2 Сори за грозното писане :( Но това мога

Редактирано от gost
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преден панел за пластмасова кутия можеш да си направиш по следния начин:

Купи 1 лист бяла самозалепваща се хартия. Пусни я на на принтер с предварително направен дизайн и точни размери. след като се разпечата залепи отгоре много внимателно прозрачно матово фолио. То придава готина визия и седи по-добре от гланца. Остава да изрежеш получения преден панел, да отлепиш защитното фолио и да го залепиш на кутията.

 

Hint: като залепваш прозрачното фолио което се явява защитна маска, гледай да не се получат балончета от въздух, че седят грозно. Ако все пак ти станат балони ги спукай внимателно с игла и изкарай въздуха.

 

 

 

Когато търсиш грешки по схема която не е тръгнала се почва от захранването. Виж дали навсякъде където трябва да има захранване има. После се подава сигнал на входа и се гледа по отделните стъпала какво се получава. Най-добре е да се работи със синусоида - например 1кхз 1 волт. Винаги се почва от входа към изхода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.