rinti Публикувано Ноември 2, 2009 Share Публикувано Ноември 2, 2009 (Редактирано) Значи, дойде време и аз да си сменя струните. И нали днес отидох и си купих, ама не погледнах дължината(то май няма и на опаковката) И сега откривам че са с около 8см по дълги от старите. То няма лошо ама нали попринцип струната завършва по-тънка от колкото е нормалната и дебелина. Ама тея струни са по-дълги и се получава това, че ако искам да я навия, трябва да навивам нормалната(по-дебелата част) а незнам това добре ли е? И ако не е, какво да правя- да ги връщам, или има някаква хитринка? Редактирано Ноември 2, 2009 от rinti Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Cliff_Burton Отговорено Ноември 2, 2009 Share Отговорено Ноември 2, 2009 При мен се случи същото преди няма и седмица. Реших проблема кардинално - срязах част от новите струни, така че да пасват на грифа. Само да те предупредя да внимаваш много като режеш, че аз уж мерих и въпреки това ми-то ми се държи буквално на косъм, не знам как успях, но съм срязал по-сериозно, отколкото ми се щеше... Иначе със звука нямам проблем, въпреки, че са захванати откъм по-дебелата си част (тънката замина). Успехи Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Ноември 2, 2009 Share Отговорено Ноември 2, 2009 (Редактирано) О боже... Както и да е, ето как се слагат сруни просто и ясно обяснено... ... да навивате цялата сруна първо е грозно второ е ненужно усилие и трето има по-голяма вероятност да ви се разстройва баса, така че гледайте. правят се по 2 намотки на струна повече не са нужни и няма проблем да навиваш дебелата част. Ако ключовете са без жлеб и дупчица в средата е малко по-сложно, но такива ключове не съм виждал на бас никога. Редактирано Ноември 2, 2009 от Coprophagus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Ноември 2, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 2, 2009 Знам как се слагат, просто питах дали има проблем ако се навива дебелата част, защото съм чувал че не е хубаво. А и 4-та едвам влиза с дебелата част. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Ноември 2, 2009 Share Отговорено Ноември 2, 2009 Не би трябвало да има проблем Честити струни Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Ноември 2, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 2, 2009 Блогодаря, ей сега слагам и ще кажа какво е станало. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Ноември 2, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 2, 2009 (Редактирано) Ами всичко мина успешно. Поне(засега) няма проблем, че са навити с по-дебелата част. Иначе звънливия тон на новите струни е неописуем... Редактирано Ноември 2, 2009 от rinti Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Ноември 4, 2009 Share Отговорено Ноември 4, 2009 Винаги режи струните. И на 2та ми баса тази операция е необходима, а съм пробвал с различни струни. Гледам като опъна струната над ключа да има не повече от 10см, и това е много, над ключа. Режа с клещи и навивам. Принципно колкото по-малко обороти има, толкова по-малко се разстройва - правило което е познато повече на китарджиите Това, че струната се удебелява да не те плаши. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Ноември 4, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 4, 2009 Блогодаря! Иначе сам се убедих в това че по-лесно се разтройват ако са повече навити. Първия път ги навих 5-6-7 пъти и на слеващия ден 2-3 тона по надолу отколкото го бях настроил. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Demiurg Отговорено Ноември 10, 2009 Share Отговорено Ноември 10, 2009 Блогодаря! Иначе сам се убедих в това че по-лесно се разтройват ако са повече навити. Първия път ги навих 5-6-7 пъти и на слеващия ден 2-3 тона по надолу отколкото го бях настроил. ...и тогава взимаш една кръстата отвертка и затягаш винтовете на всеки ключ ! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 За първи път чувам, че с повече намотки се разстройва по-лесно?!?!!? Каква е причината за това? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 (Редактирано) Когато струните са с повече намотки, дори и да блокираш ключовете, разстройването идва от нестегнатостта им (на намотките), освен ако не обираш напрежението, като дърпаш всяка струна навън по време на настройването. (стана ли ясно...) Моите са с намотка и половина, правя доста бендове, често сменям и строй и нямам драми. Редактирано Ноември 11, 2009 от ...taka li e? - a taka. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 В смисъл като почнат да се катерят на втори пласт ли? Или дори когато са 5 броя една под друга в посока надолу грижливо сложени... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Свилен Бас Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Изобщо не говорим за намотки една върху друга. Грижливото слагане е различно при всеки - ако са опъвани по време на слагането (настройваш, дърпаш яко струната, тя слиза, примерно кварта надолу, пак настройваш и така няколко пъти, докато спре да отпуска), не е чак такъв проблем, но аз просто не разчитам на този вариант. По темата, че струните са дебели и дълги - реже се колкото е необходимо и се развива външната намотка до където трябва, ако има нужда - аз така правя Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
euphoriaburn Отговорено Ноември 11, 2009 Share Отговорено Ноември 11, 2009 Докато намотаваш струната на ключа с едната ръка опъваш струната за да се намотае стегнато. Дори и това да не е така в ще се разтройва до един момент, докато намотките се стегнат. няма проблем да намотаваш на дебелото. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts