Jump to content
Българският форум за музиканти

Прашање


Александар

Recommended Posts

Пред неколку години на скопскиот џез фестивал гостуваше еден български гитарист кој ми остави голем впечаток со своето свирење. Исполнуваше българска фолклорна музика на електрична гитара. Е сега, не знам како се вика, го гледав на телевизија и изгледа малку по-полничок така. :punk_guitar: Дали некој може да ми помогне да откријам за кого станува збор? Би ви бил многу благодарен. Поздрав!

Редактирано от Александар
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този видеоурок е някак по-близо до реклама на музикална школа, отколкото до конкретен урок. :) Все пак е чудесно, че го има.

 

Да, възможно е да Ачо, но като цяло, много може да са, приятелю. Тук колегите, понеже са предимно и основно метъляги и се опитват да достигнат USA с USA Rock & Heavy Metal, единствения, за когото са чували, е Ачо. И заслугата е на самия него, че се появи на няколко пъти на хоризонта на този форум. Ангел Димитров е ГОЛЯМ, но не е единствен.

 

Ето ти един "малку по-полничок така" пример. Пък и "пълни" здраво, ако ме разбираш. Успех!

 

http://vbox7.com/play:9ddeef6a

 

http://vbox7.com/play:7532dfd5 - малко по-близък план

 

Ето и един алтернативен път за достигане на USA:

http://www.youtube.com/watch?v=IXTjNsYcfwg

 

Ако имаш спокойствието и времето да се поровиш още малко, ще установиш, че няколкото обожествявани китарни "приятелчета" в този форум, са си... ами, китаристи. Светът е голям, работата трудоемка, пътят дълъг...

 

Скромност, постоянство и усърдие трябват. Успех!

Редактирано от Vynyl Sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай.. малко не на място ми се струват горните ти разсъждения. Защо просто не даде още ликнове с предположения?

Имам чувството, че има лека омраза в думите ти или към метъл-ориентацията на форумците, или може би към Ангел Димитров.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, че обясни на нас непросветените :godbless:

 

Човека пита за конкретен китарист, защото му е станал интересен - аз съм му сложил урока защото не съм запознат с творчеството му а това го има под ръка хостнато във форума (и снимано специално за него), а те всички накрая са китаристи.

 

Не знам Атешкан дали е българин, но винаги са ме радвали невероятни учители като теб. Надявам се един ден да достигнем и ние просветлението :)

 

П.С. vbox извън границите на България отваря за около един час 5 минутно клипче, дори с бърза връзка ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш спокойствието и времето да се поровиш още малко, ще установиш, че няколкото обожествявани китарни "приятелчета" в този форум, са си... ами, китаристи.

 

Останалите да не са....трактористи?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Не знам Атешкан дали е българин..

Благодаря, че обясни на нас непросветените :)

 

Ами, да, българин е, ако името му, пък и на много други като него да не е типично. Моля!

 

Евтимка, приятелю, постнах линковете преди има-няма половин час. Кога успя да научиш всичко, че за още се интересуваш?!?! Само в една фраза има материал за седмици напред. Как успя, бре?!?!?! :godbless:

 

А като цяло, скрития смисъл на тази тема е, че "просветлението" (както колегата fLisk каза) е срито тук, в родния ни дом, наречен Балканите и тук е мястото, къдeто можем да го намерим. Така си мисля...

Редактирано от Vynyl Sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съгласен съм с теб, но ще те помоля, ако искаш да кажеш нещо градивно(без значение съвет или критика), да не го правиш по начин, който да кара четящите да си задават излишни въпроси. Избягването на самоистъкването също би било добър похват за убеждение :) .

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По това, което пишеш, разбирам, че свириш или се интересуваш от народна музика и нейното по-"алтернативно" изпълнение и интерпретация. На мен лично темата ми е много интересна и ще се радвам, ако споделиш впечатления, опит, похвати или каквото и да е било друго по въпроса.

 

Преди време бях повдигал именно теми, свързани с народната музика и нейното приложение в съвременната популярна музика, които може би хе се харесаха, защото не бях походил в тях правилно или пък просто твърде малко от хората тук се интересуват от нашата музика или вярват в нейното бъдеще или приложение в популярната култура. Ако ти си един от вярващите и имащите опит с тази музика, много ще е добре ако направиш тема или теми, касаещи този тип музика, популярни нейни изпълнители, похвати на изпълнение, присъщи за нея, както и защо не ноти/табултури.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питаньето беше за джаз! Това ще стесни кръга от пълнички свирачи на фолклорни мотиви с електрическа китара. Това, че е свирил впечатляващо още по- ще го стесни.

 

Не ще да е Ачо (не е достатъчно закръглен и е малко встрани от джаза). Не мисля, че е и старозагореца (какво е 'джаз' днес никой не знай, но не за тоя'фолклор' май става дума, а и той не става на килограми). Този Атеш по повече показатели се вписа в описанието - и ми хареса, благодаря че ми помогнахте да го открия. (Само дето тоя VBox е безсрамно бавен и от чужбина къса нервите..)

 

Други впечатляващи джаз-китаристи с фолклорни мотиви и леко наднормено тегло?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Други впечатляващи джаз-китаристи с фолклорни мотиви и леко наднормено тегло?

 

Що, тези научи ли ги вече? Евалата! Пробай тогаз Shawn Lane и малко индийски фолклор. Теглото - подобаващо; жасс, ко туй, бе? Аха, щом e от на Запад, значи бива, хей! Не идиянски, а индийски, бре... от другата страна на кълбото така... Ама, не тоя фолклор, ами другия, бе... чакай, те индийците нали са цигани..., ето ти пак Факултето, баце... :)

 

Евтимка, честно да ти кажа не знам от къде да започна.

Може би най-важното на първоначален етап е:

> да се освободиш от предразсъдъци за това кой е българин, кой турчин, какво е чалга и какво не е българския рок напън с вонещи кубинки.

> задължително е да имаш тамбура или друг фолклорен инструмент и да кълвеш здраво на него. Така обработваш похвати, пръстовки и фрази.

> книги като Тамбура на Краси Желязков са много полезни

> "крадвай" фрази оттук-оттам

 

Време и постоянство трябват.

Редактирано от Vynyl Sky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vynyl Sky, хайде малко по-полекичка с тона към хората. Никой не те напада, че да се заяждаш така и да вършееш в мощен офтопик с цел да "поставиш някого на мястото му". Още един такъв парен изблик и ще ме вкараш в сутрешен грях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би най-важното на първоначален етап е:

> да се освободиш от предразсъдъци за това кой е българин, кой турчин, какво е чалга и какво не е българския рок напън с вонещи кубинки.

 

Смело обвинение....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Vynyl Sky

 

За да свири човек фолклорно повлияна музика и да гради стил и тн с нея, човек трябва да има и съответното отношение, тоест да я харесва или да я е харесвал. Давам пример със себе си, аз имам тамбура в къщи ( преди бяха две даже ) имам си и и всички школи по въпроса, както и безплатен учител с висше образование да ме учи. Няколко пъти съм се занимавал за по няколко дена, понаучих няколко типични орнамента и две-три парчета, но в края на краищата трябва откровено да призная, че цялата музика не ме кефи и туй то. Поради което и не се занимавам с нея. Оценявам качествената , базирана на фолклор музика ( а такава много трудно се прави, иска се най вече много вкус и мярка, разбира с е плюс необходимите големи умения, както и във всеки друг стил), но разбирам, че не е моята музика. И въобще не мисля, че всеки българин трябва да я чувства близка. Това е въпрос на вкус, а не на патриотизъм

 

А колкото до тонът. Извинявай ама защо така, напълно непровокирано се заяждаш със слушащите твърда музика? И те както и всички други, си слушат и свирят музиката, която ги кефи и това си е тяхна работа. Всеки който е свирил, си е мислил, че с подражание на любите му музиканти ще покори света, това е нормално като си на 16 примерно. Никой по възрастен съфорумник тук, не си прави подобни илюзии предполагам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.