Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет!

Дали ще се намери някой, който го е правил и може да ми обясни с няколко думи... Вероятно не е толкова сложно, но когато има намесено MIDI за мен нещата започват да стават по-заплетени... Имам инсталиран GT-8 editor , Cubase, карта M-Audio Audiophile 2496 свързана с MIDI кабел към процесора...

Отговорено

Ами по този начин на своето PC записваш файл с всичките ти пресети, можеш да го съхраниш някъде - по принцип в ръководството на BOSS GT8 пише, че паметта на самия процесор се захранва от някаква батерия, която в един момент свършва и тогава не гарантират какво се случва... А аз тази батерия наистина не знам къде е ... пише отидете в специализиран сервиз на BOSS ... а това вече ще го намеря по трудно и от батерията... Вероятно с подмяната и нещата също не са особено сложни, но въпрос на ровене... Както и да е...

Такъв файл с пресети си е полезен, ако наистина си вложил време да понагласиш това онова... ако си правил записи с определени бленди... въобще когато не искаш да губиш труда си по настройването на процесора по някакви причини - механична повреда, кражба и т.н. Дори и това да се случи - зареждаш си файла обратно в процесора и си готов...

В крайна сметка успях да го направя - елементарно е - а утре ще напиша как точно става...

Отговорено

Ако имаш възможност ще се радвам да прочета как точно си го постигнал и с какви средства?

Става ли само с подходящ кабел или е необходим и миди конвертор?

А ако USB-то на компа е 1.2 дали ще стане или си требе 2.0?

Отговорено

Правил съм обратното-миди файл съм вкарвал в процесора но през юсб-то,предполагам,че е същото и през миди кабела,ако той в случая ти е за връзка между проц и софтуера на БОСС в компа.Ако не земи си юсб кабел,той е стандартен дори със сигурност имаш у вас още нещо с такъв кабел, говоря в случая за БОСС ГТ-10,но не мисля,че има чак такава голяма промяна в работата на софталАко не се лъжа,тъй като пиша от работа в менюто на софта има експортване в миди файл!Мисля в заключение ,че трябва да поразръчкаш програмата и ако не става все пак виж в проца какъв изход си му задал-накъде да му оди сигнала!!!

Отговорено

Което означава,че за сега хардуерно си го е свързал правилно!

Пич ръчкай по софта има в тубата и видео точно за принципа на прехвърляне на пачовете,но е за ГТ-10,може и за 8-ца да има,но не ми е трябвало!

Отговорено

Здравейте! Да разкажа сега...

Преди всичко GT8 наистина няма USB порт, както и софтуер който да управлява процесора... Тоест не и "фабричен"... Обаче има ето тази безплатна програмка http://gt-8-editor.software.informer.com/ - GT8editor, която явно е дописвана впоследствие от ентусиасти и върши перфектна работа. А тренсфера се извършва през MIDI портовете - тях вече процесора си ги има...

Аз, както бях писал по горе имам звукова карта M-Audio Audiophile 2496 тя има също MIDI in и MIDI out - взима се един MIDI кабел, аз си купих от xxxx за 11лв и се свързва OUT-а на процесора с IN на картата... Понеже идеята ми беше да качвам блендите от процесора към компютъра, а не обратното... То най добрият вариант е човек да си купи дв акабела и да може да прави всичко в двете посоки... Инсталирал съм си GT8 editor-a и след като го старитирам, на предния панел има падащо меню Input Devices, Output Devices - там трябва да се посочи съответната звукова карта.. И след това се натиска RECEIVE... В този момент GT8 editora започва да чака информацията от процесора... От процесора трябва да се отиде във SYSTEM - има си такова копче на панела, и после със < > parameter бутоните да се отиде на MIDI:bulk dump - после пак с параметър стрелките и с шайбата го настроих така че отдолу да бъде 1-1 - temp - тоест да прехвърля от първия patch до края и то към някакъв буфер предполагам... ала копи пейст идеята... и после натискам WRITE и на GT8 editora се вижда как се получават данни... Когато е готово SAVE и някъде на РС-то си записвате файл с разширение .sys, който после с OPEN може да се отвори във въпросното софтуерче и така си виждате всички банки, patchove с имената им и с всички настройки... Тези неща могат ад се редактират на РС-то и аналогично да се прехвърлят към процесора... То и на софтуерчето има хелп тъй че... Аз не съм се ровил много в тези неща - това са първи впечатления и резултати, занапред ще го разуча още... Ами успех и пишете че е станало :girl_cray2:

Отговорено (Редактирано)

Ей, мерси много човек - много полезна програмка ще излезе да е това! :girl_cray2:

Ще я пробвам непременно.

Един последен въпрос: Наистина ли с тази програма не е необходим миди конвертор кабел, като този на снимката?

Питам, защото моята аудио карта няма миди букси, а само line-in и mic портове (Creative Audigy 1 - 24 bit).

USB_midi_interface_cable_g.jpg

Редактирано от Slacoth