dragon_fire Отговорено Юли 25, 2013 Share Отговорено Юли 25, 2013 Използвам темата със същия казус. Искам да заменя 5 степенен ротационен превключвател кремонски с ключе с пет степени за страт. Имам един Volume и 1 Tone потенциометър. Китарата е с три единични адаптера. Смятам да работя по тази схема http://www.seymourduncan.com/support/wiring-diagrams/schematics.php?schematic=3s_1v_1t_5w Казуса до някъде е следния: Понеже стария превключвател е ротационен и е закрепен с гайка, за да монтирам новия http://www.ebay.co.uk/itm/5-Way-Selector-Switch-4-colours-of-Tip-to-fit-Strat-Stratocaster-type-guitars-/190866619663?pt=UK_Guitar_Accessories&var=&hash=item2c70897d0f ще трябва да конфигурирам нов отвор във формата на правоъгълник, китарата няма пикгард, може да остане видим и част от кръглия отвор от стария превключвател, което не знам до колко ще е красиво. Та на прав път ли съм общо взето ми беше въпроса и има ли други варианти? Аз ти предлагам вместо да си играеш да режеш , да слагаш пикгарди и тнт да си купиш един ключ http://www.ebay.co.uk/itm/3-Way-Guitar-Selector-Pickup-Toggle-Switch-Guitar-Parts-For-Les-Paul-Gold-/160682103378?pt=UK_Guitar_Accessories&hash=item2569665252 само ще махнеш единия и ще сложиш другия няма смисъл да си усложняваш живота Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Юли 26, 2013 Share Отговорено Юли 26, 2013 Идеята е добра, но мен ми трябва петпозиционен ключ за страт и на резба /всек пак адаптерите са 3 бр, сингли и вариантите за превключване са 5 / Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юли 26, 2013 Share Отговорено Юли 26, 2013 (Редактирано) ...петпозиционен ключ за страт и на резба... Ако можеш да изясниш какво имаш предвид? 1.Пак ротационен превключвател, но на 5 позиции, за да емулира стратокастерски превключвател, или 2.нещо като оригинален стратокастерски превключвател, но закрепващ се с гайка? Първият вариант не е проблем с галетен превключвател 2х5 . Вторият не го виждам да съществува. Удобството на работа е това, което е наложило конструкцията на "китарджийския " . С ротационния вариант няма да е толкова удобно превключването при свирене. Може би копче с малко по-дълга ръчка би подобрило удобството при свирене. Пояснявам: на обикновенно кръгло копче се поставя 3-4 сантиметра Ф3mm стоманено (или от дурал) парче с резба в единия край и топче (примерно) във външния. Това парче се завива радиално, малко под наклон, за да стърчи за удобно в копчето. За това трябват умения и оборудване, но хубавите неща не стават от самосебе си. noflip е качил снимка с подобно решение: http://forum.muzikant.org/topic/66974-разгадаване-на-изходите-на-5-степенен-суитч-от-кр/?p=482488 Свързването не се различава от стратокастерския превключвател, който също е 2х5 конфигурация. Редактирано Юли 26, 2013 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Юли 26, 2013 Share Отговорено Юли 26, 2013 (Редактирано) Обмислям и двата изброени варианта. Вариант едно е конструктивно най-лесен, не е необходимо да се изрязва допълнително корпуса на китарата, така че клоня към него. Копче с малка ръчка имам и ще използвам от вече повредения ключ. Тук разгледах варианти на галетен превключвател , този http://elimex.bg/product/18532/galeten-prevkl-1-sektsia-pgs318b.html да ли е 2х5 , защото никъде не прочетох, а и не съм специалист в областта на електрониката И още нещо важно, с този галетен превключвател, може ли да се направи така, че свързването на средния адаптер да е противофазно, тъй като искам да се елиминира брума при комбинация бридж и мидъл, и нек и мидъл Редактирано Юли 26, 2013 от maxim09 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Юли 26, 2013 Share Отговорено Юли 26, 2013 Това е галентния превклочвател който ще ти свърши работа - ключа е 12 позиционен, с шайбата която виждаш на снимката под ключа можеш да го ограничиш на колкото позиции ти трябват. Монтирал съм такива на Кремони и Орфеи. ключа позволява да ползваш 6 позиции 1 нек 2 нек+ мидъл 3 мидъл 4 мидъл+бридж 5 бридж 6 нек+ мидъл . Ако те интересува ще ти драсна схемата на свързване. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Юли 26, 2013 Share Отговорено Юли 26, 2013 (Редактирано) Това е схемата на свързване, с шестте положения на ключа. Редактирано Юли 26, 2013 от никони 3 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
никони Отговорено Юли 26, 2013 Share Отговорено Юли 26, 2013 Сега видях че в първия си пост съм написал грешно 6-та позиция - тя е нек + бридж. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Юли 27, 2013 Share Отговорено Юли 27, 2013 В крайна сметка китарата остана без конструктивни изменения и със стария галетен превключвател. Не е за вярване, но имам отново всички 5 комбинации на адаптерите. Благодаря на всички отзовали се за помощта и дадените съвети и напътствия. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tedo1311 Отговорено Февруари 23, 2014 Share Отговорено Февруари 23, 2014 А някой знае ли как на стратокастер да ОТПУСНА селектора. Имам впредвид по-лесно да се превключва от нек на бридж. Не искам да се сменя всеки път като го бутна без да искам, а когато сменям да е по-леко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 23, 2014 Share Отговорено Февруари 23, 2014 Най-подходящо е, да си изработиш нова "плочка" за електрониката, снабдена със ключ за стратокастер, или 2 или 3(on-on-on)-позиционен превключвател(уголемен вариант на "це-ка ключе"). Последното върши работа, ако имаш предвид най-често ползваните комбинации. Може да ползваш и такъв ключ от китара тип "гибсън". Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tedo1311 Отговорено Февруари 23, 2014 Share Отговорено Февруари 23, 2014 Ами аз да ти кажа не съм много наясно със изработването на плочки, електроники и т.н. Искам да го отпусна така да кажа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 24, 2014 Share Отговорено Февруари 24, 2014 (Редактирано) Ми сложи на тая такъв ключ: Първо виж. кой ще е достатъчно къс, за да не се опира в дъното на кухината. Редактирано Февруари 24, 2014 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tedo1311 Отговорено Февруари 24, 2014 Share Отговорено Февруари 24, 2014 Проблема е че аз дори не мога да свържа(заваря или незнам как се казва) просто мислех че има някаква техника за разхлабване. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts