Jump to content
Българският форум за музиканти

Разстояние от струните до грифа на класическа китара


janev

Recommended Posts

Колко трябва да е ориентировъчно разстоянието между струните и 12-то прагче на грифа при класическа китара с найлонови струни?

4.5 -5 мм.-голямо разстояние ли е? Имам една акустическа стара китара, произведена в някаква Софийска кооперация преди доста години, която реставрирах и съм и докарал разстояние от около 2.5 -3 мм.(китарата е с метални струни) -китарката е перфектна според моето скромно мнение. Въпросната класическа китара (която също реставрирах, сваляйки над 300 гр. стар лак и боя от тялото и) е "Орфей" и с много гимнастики постигнах рзстояние от 4.5 -5 мм. -конструкцията и е такава, че при положението на грифа спрямо тялото не е възможно намаляването му под тази граница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При класическата китара зависи какъв стил ще свириш. По-голямото разстояние ти позволява да свириш по-динамично. Ако свириш класика - 3 или 4 мм ще са добре. Ако ще свириш латино - някъде към 2. В твоя случай ... щом не можеш да го смъкнеш повече, значи ще трябва да му свикнеш така. Можеш да я занесеш на лютиер да я види.

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най- правилния отговор е както на теб ти е удобно ....

иначе "нормално/стандартно" според 1вия резултат на гоогле за "classical guitar action": за 6та->3.2мм, за 1ва ->2.7мм (при 12то прагче)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не виждам причина да не свалиш струните докъдето позволява китарата, т.е. до момента, когато започва да бръжди.

Редактирано от lizardman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, ама на мойта като имаше голямо разстояние и даваше бая фалшивини на средни и горни позиции. Гледай да я свалиш колкото можеш повече - пък и е по - удобно. :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да я свалиш колкото можеш повече - пък и е по - удобно.
Дали? :greenangel:

Басиста ни,който свири в много групи ми каза нещо от сорта, че метълите въобще не (могат да) свирят с висок екшън като моя,въпреки че Лес Пол позволява минимален такъв.Както ти е удобно е истината. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Hillbilly - предполагам, че вашият басист е имал предвид, че метъл се свири трудно с висок екшън, а не че метълите свирят трудно с висок екшън.

Тази история с меренето на пишките е за децата.

За всеки стил са се обособили характерни изисквания към китарата, като инструмент и настройка.

 

Най-общо, при настройка на екшън избора се прави между бързите пръсти или чистия тон, а както винаги златната среда е най-практичното решение.

 

... тя темата нямаше нищо общо с електрическите китари, ама карай ...

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички отзовали се!! Амбицирах се и положих доста занимания в свалянето на струните състоящи се в намаляването на височината на пластмасовата опора на магарето, чрез рендосване и шкурене, а след това и пробиване на нови отвори-стоящи по-ниско - през които минават струните.

Крайния резултат беше 3мм. от струните до 12 -то прагче. Единственото нещо което се предизвика от операцията бе приближаването на струните до тялото на китарата -от около 15 мм. -на 9-10 мм. но това според мен не оказва влияние на акустиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.