janev Публикувано Октомври 9, 2009 Публикувано Октомври 9, 2009 Колко трябва да е ориентировъчно разстоянието между струните и 12-то прагче на грифа при класическа китара с найлонови струни? 4.5 -5 мм.-голямо разстояние ли е? Имам една акустическа стара китара, произведена в някаква Софийска кооперация преди доста години, която реставрирах и съм и докарал разстояние от около 2.5 -3 мм.(китарата е с метални струни) -китарката е перфектна според моето скромно мнение. Въпросната класическа китара (която също реставрирах, сваляйки над 300 гр. стар лак и боя от тялото и) е "Орфей" и с много гимнастики постигнах рзстояние от 4.5 -5 мм. -конструкцията и е такава, че при положението на грифа спрямо тялото не е възможно намаляването му под тази граница. Цитирай
Slav Отговорено Октомври 9, 2009 Отговорено Октомври 9, 2009 (Редактирано) При класическата китара зависи какъв стил ще свириш. По-голямото разстояние ти позволява да свириш по-динамично. Ако свириш класика - 3 или 4 мм ще са добре. Ако ще свириш латино - някъде към 2. В твоя случай ... щом не можеш да го смъкнеш повече, значи ще трябва да му свикнеш така. Можеш да я занесеш на лютиер да я види. Редактирано Октомври 9, 2009 от Slav Цитирай
badValue Отговорено Октомври 9, 2009 Отговорено Октомври 9, 2009 най- правилния отговор е както на теб ти е удобно .... иначе "нормално/стандартно" според 1вия резултат на гоогле за "classical guitar action": за 6та->3.2мм, за 1ва ->2.7мм (при 12то прагче) Цитирай
lizardman Отговорено Октомври 9, 2009 Отговорено Октомври 9, 2009 (Редактирано) Не виждам причина да не свалиш струните докъдето позволява китарата, т.е. до момента, когато започва да бръжди. Редактирано Октомври 9, 2009 от lizardman Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Октомври 10, 2009 Отговорено Октомври 10, 2009 Не знам, ама на мойта като имаше голямо разстояние и даваше бая фалшивини на средни и горни позиции. Гледай да я свалиш колкото можеш повече - пък и е по - удобно. Цитирай
Hillbilly Отговорено Октомври 11, 2009 Отговорено Октомври 11, 2009 Гледай да я свалиш колкото можеш повече - пък и е по - удобно.Дали? Басиста ни,който свири в много групи ми каза нещо от сорта, че метълите въобще не (могат да) свирят с висок екшън като моя,въпреки че Лес Пол позволява минимален такъв.Както ти е удобно е истината. Цитирай
Slacoth Отговорено Октомври 12, 2009 Отговорено Октомври 12, 2009 (Редактирано) @Hillbilly - предполагам, че вашият басист е имал предвид, че метъл се свири трудно с висок екшън, а не че метълите свирят трудно с висок екшън. Тази история с меренето на пишките е за децата. За всеки стил са се обособили характерни изисквания към китарата, като инструмент и настройка. Най-общо, при настройка на екшън избора се прави между бързите пръсти или чистия тон, а както винаги златната среда е най-практичното решение. ... тя темата нямаше нищо общо с електрическите китари, ама карай ... Редактирано Октомври 12, 2009 от Slacoth Цитирай
janev Отговорено Октомври 14, 2009 Автор Отговорено Октомври 14, 2009 Благодаря на всички отзовали се!! Амбицирах се и положих доста занимания в свалянето на струните състоящи се в намаляването на височината на пластмасовата опора на магарето, чрез рендосване и шкурене, а след това и пробиване на нови отвори-стоящи по-ниско - през които минават струните. Крайния резултат беше 3мм. от струните до 12 -то прагче. Единственото нещо което се предизвика от операцията бе приближаването на струните до тялото на китарата -от около 15 мм. -на 9-10 мм. но това според мен не оказва влияние на акустиката. Цитирай
Recommended Posts