Jump to content
Българският форум за музиканти

Midi Input Oт синт към Pc - със Low Velocity


Mike_MnD

Recommended Posts

Значи не знам струва ли ми се и въобще какво е нормалното, но...

През Cubase (и други) когато записвам миди, нотите се записват с средно сила около 60 - velocity

 

Въпроса е, че дори когато си дам бая зор и изсвивя нещо форте, във миди-то се зпаисва максимум окоо 95-100 - velocity.

 

Максимума гледам, че е 127 и намерих и две таблички:

 

dynamic level dB SPL

fffffff 115

ffffff 110

fffff 105

ffff 100

fff 90

ff 80

f 75

mf 70

mp 65

p 60

pp 55

ppp 50

pppp 45

ppppp 40

pppppp 35

ppppppp 30

v +5

 

 

key velocity approximate dB SPL

127 85

100 80

90 77

80 74

70 70

60 65

50 60

40 53

30 44

20 32

10 21

1 10

0 0

 

Та въпроса към вас е ? При вас какви стойности записвате midi сигналите min, средно, max (съответно отговарящи най-грубо на тихо,нормално и силно)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това си зависи от контролера и от софтуера. Някои контролери пускат много ниски стойности и дори да ги бичиш с чук, пак не изкарват достатъчно високи. Примерно аз имах един Korg SP-200, който посмъртно не вадеше повече от 100. Май само с "удар с чук" съм докарвал 127... Заради което и го продадох. Повечето софтуер за пиано - Steinberg The Grand, Synthogy Ivory, Pianoteq очаква контролерът да пуска равномерно стойности между 0-127, така че е много важно контролерът да ги подава. Ако не ги подава, може да направиш ремап на стойностите в Cubase, аз така правех на Sp-200 известно време и вършеше работа, но пак не можеше съвсем да се получи добре. Сега вече повечето софтуер има възможност да рисуваш криви - например ако контролерът ти подава 0-100, с крива коригираш това и то си става 0-127, ама едно време не предлагаха такива екстри...

 

Иначе Synthogy Ivory и Pianoteq имат допълнително вече да настроиш кривата на динамиките на пианото спрямо MIDI стойностите. Изобщо това никак не е лесен въпрос. Тази табличка, дето си я намерил е просто някаква табличка, не мисля, че това трябва да бъде прието за универсално. Ти дори ако вземеш два рояла и направиш измерване с натискане на клавишите им с различна сила, ще видиш, че вадят различни децибели за един и същ натиск. Така че идеята е да звучи хубаво, а не всичко да е абсолютизирано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В допълнение към точните неща дето е казал CyberGene -

Има някой клавиатури (дигиталните пиана най-вече май; синтезаторите са по-възпитани в това отношение), които по принцип не могат да изкарат 128 велосити, без значение колко блъскаш отгоре. На него най-най силното му се равнява на миди стойност 100! И тогава се прави това с ремап-а и кривите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, за подробните отговори и на двамата.

Мисля, че вече разбрах вече за какво става дума, както начина с който да го корегирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В допълнение, означенията за динамика нямат толкова абсолютна стойност в dB SPL (ниво на звуково налягане) в музикалната практика, колкото преди всичко относителен смисъл - изпълнителите не ги следват като тонгенератори. Преди време този въпрос бе засегнат във форума. А и можеш да усилиш изсвиреното и в крайна сметка да промениш звуковото ниво независимо от velocity. Освен това, много инструменти имат нелинеен акустичен импеданс, обертоновете им зависят от "силата" на свирене и при тях за дадена динамика е характерен различен тембър. А имаме и разлики в емулациите на това... Така че само дадени dB не казват всичко. Когато оркестърът свири fortissimo, това си звучи характерно като fortissimo, независимо дали volume на усилвателя ти вади 45 или 70 dB SPL в помещението. Ето защо не намирам за уместно цитирането на абсолютно звуково налягане.

 

Друга подобна табличка за velocity-dynamics според Logic Pro.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.