Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно Double Bass


Miky

Recommended Posts

Здравейте, понеже още съм ,така да се каже, начинаещ в свиренето искам да попитам, вярно ли е,че ако отпуснем пружините на педалите ще свирим по-бързо и по-лесно? Гледах из нета но никъде не е обяснено, затова се допитвам до вас.

 

П.П. Извинявам се ако има такава тема вече!

 

 

Благодаря предварително ! :thumbs_up:;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха-ха-ха. Като прочетох Double Bass и викам какво прави тема за контрабас в раздела за ударни... :thumbs_up:

 

Това с настройката на педала е ебаси рокет сайънса. Има сума ти джвъчки. Аз въртях няколко месеца, накрая ми писна и сега карам на заварено положение.

Ако ми дойде пак музата да настройвам ще опитам тоя трик, но лично при мен с отпускане на пружината нещо много ми отслабна удара. Но съм ламер и може да греша. Предполагам както за доста други неща експеримента е добра идея. Успех! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коментирано е и в други теми, но накратко: Настройките са толкова различни за всеки човек, колкото са различни и самите хора.

Ти трябва да си намериш най-удобният вариант!

 

Успех!

 

П.П. И аз си мисля, че Игор Кавалера обича да му е трудно, но явно така му е удобно. :thumbs_up:

Редактирано от Monni
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен мн зависи от крака ти и най - вече от масата му...имам един приятел който е 120 кг и като седна на моя педал с моите настройки каза че пружината едвам е закрепена....а на мен ми е супер..така че пружината оказва дадено напрежение и вече зависи крака ти с какво напрежение може да отговори така че....наистина всичко зависи до човека но това ти го казвам за да имаш ориентир за една от причините отхлабването и стягането на пружината да има различен ефект при всеки!

 

Естествено има и още един важен фактор, а именно с каква атака на чукчето свириш, с какво чукче сввириш!

 

Ако е мн тежко чукчето баланса се променя и тогава предния фактор остава с малко по малко значение.

 

Зависи и също колко ти е дълго рамото на чукчето, дължина на веригата....така че човъркай там и се моли поне след месец да ти е г/д наред всичко! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

еми мойто чукче ЗАСЕГА е плоско, фабрично на гибралтар , от тия дето се настройват според кожата :cheers2: рамената на чукчетата са максимално къси, така че задната част едвам едвам да не докосва кожата... а и да си кажа право, кракът ми хич не е лек :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А я да те попитам колко висок трябва да ми е стола?

 

В момента много по-полезно ще ти е да свириш възможно повече.

Успех

Редактирано от Monni
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи-стола трябва да е висок толкова,че бедрото да е с лек наклон към коляното,за да може тежестта на крака да пада по посока педала,а не към таза.Това пести енергия и не натоварва излишно гръбначния стълб.Като ти гледам аватара,ако си тръгнал да свириш такава музика,ще има да бичиш две каси от началото до края,така че умната с височината на стола, не забравяй,че Ломбардо и ония пич от Аксепт са имали големи проблеми с гръбначният стълб именно по този повод.Колкото до пружините, аз лично правя следното: щом си си взел двоен педал ,рано или късно главата ти ще се запали от техниката пета-пръсти,демек двоен удар с едно движение на крака,единия с пета другия с пръсти,та значи аз правя следното-първо отхлабвам пружините и започвам да натягам до момента, когато двоиния удар започне да се получава чисто.Тояа разбира се е мое лично мнение и съвсем не твърдя ,че е правилно.Бързината, доколкото съм чувал ,се увеличава като се натегне кожата максимално,а пружините минимално и колкото по-бързо искаш,толкова крака слиза надолу кам петата на педала.

Успех и не забравяй,че най-важното е да се чувстваш комфортно докато свириш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще черпиш!Слеващия път използвай това- http://www.geocities.com/alex_g_king/convertor.htm

Относно пета-пръсти, ще го пробвам, защото аз съм се опитвал да го правя,но винаги вторият удар едвам докосва кожата, дори когато от максимум натегната, разлабих пружината си до 1/2 .. наистина ценен съвет, айде наздраве !

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо намираш нещо за главоболие, аспиринче, аналгинче каквото има, после отиваш в YouTube.com, пускаш гугъла да търси и първият клип bass drum technique ,те това е.Ако още не те е заболяла главата,отдясно на страницата има още колкото щеш подобни клипчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм, да пробвам да съм сериозен сега...

 

Всяка пружина е различна!!! Аз свиря с Аксис и свиря малко над средата, но ако хвана някой от педалите, които се продават у нас (Сонор, Гибралтар), дори и на максимум не ми стига.

 

Когато натягаме пружината - по-бърз педал, по-трудно да закарате чукчето до кожата и повече кардио за краката ви (кардиото ехубаво нещо).

 

Когато отпускаме пружината - по-бавен педал, по-лесно закарваме чукчето до кожата и забелязвам повече контрол над техники като "пръсти-пета и пета-пръсти".

 

Когато вдигаме чукчето нагоре, имаме повече тежест и по-бавен педал. Когато е надолу - обратното. Точно като при старите механични метрономи. Дистанцията на чукчето в спокойно положение на педала също е важна, но 45 градуса е възможно най-универсалната и лично аз я намирам за най-удобна.

 

Когато седим ниско като Дейв Ломабардо (или като олд скуул барабанистите), тогава използваме повече от бедрата си в свиренето си, както и опората ни пада повече върху краката, от колкото върху седалището. За това можем и да видим с колко голяма дистанция свири Дейв.

 

Когато седим високо като Дерек Роди, Джордж Колиас (както vldp спомена, до колкото разбрах), тогава "отключваме" глезените си. Глезените ни са по-бързо свиващи се от бедрото.

 

 

Аз лично свиря малко над 90 градуса. Т.е. когато седна, изправя си на пръсти краката върху педалите, ъгълът между тялото и бедрата е по-ГОЛЯМ от 90 градуса, т.е. седя във "висока" позиция, но не прекалено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

евалата, добре че не те мързи като мен да пишеш та си го написал на човека да се не чуди ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.