BassTraffic Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Определено намесата ми в този "частен" спор, не искам да бъде тълкувана като вземане на страна към когото и да е от участниците в спора. Искам само да спомена пример, който също би бил дискутиран, и който евентулано би бил счетен за валиден или невалиден, съпоставяйки го с друга информация, предоставена от интернет или където и да било. Прилагам копие от писмото, които получих от woodmaterial supplyer от Индонезия. Отговор на въпрос зададен от мен и отговор директно идващ от източник на дървесина наречена Indian Rosewood. ***************** Kostadin, There is no difference between Indian Rosewood and Sonokeling Rosewood. They are from the same species DALBERGIA LATIFOLIA. People in Indonesia called it Sonokeling Rosewood, Indonesian Name; because the trees grow in Indonesia, and people in India called it Indian Rosewood because the trees grow in India. Therefore, Sonokeling Rosewood or Indian Rosewood is the same. ***************** Въпреки написаното по-горе от въпросният господин от Индонезия, аз лично намирам съществени разлики м/у Indian Rosewood и Sonekeling Rosewood (макар, този вид палисандър да не е споменат от вас в предни постове). Идеята ми е, че има изключително много информация за дървесните видове (като наименование и като разновидности), за да се стигне до някакво ясно заключение - кое наименование е верно и кое не. Разликите в дървесината се виждат и най-вече се усещат, едва когато започне да се работи с нея. Индонезийците не намират разлики м/у двата вида Rosewood, обаче пък аз намирам, както и Индийците и Испанците. Май всичко пак опира до наложилите се местни наименования на дървесината, като за пример ще се върна към темата за Клена и Явора. К. Димитров Редактирано Септември 8, 2009 от BassTraffic Цитирай
docc Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 ^ Не мисля, че в посочения случай има някакво противоречие, или неяснота! Напълно нормално е Dalbergia latifolia (която сме споменавали) да расте на различни места в Азия и това да са едни и същи дървета (от един вид), както и твърди доставчикът. Също така е нормално различните условия на средата да водят и до развитие на различен баланс, на техническите качества на дървесината - т.е, да се установят разлики при работа. Това може да се наблюдава не само при вид разпространен в различни ширини и височини, но и при растения развиващи се в съседство (но пак при различни условия - влажност; осветеност; гъстота; паразити ....). Относно популярните наименования - спомена се, че там няма еднозначност, а само по-изразени, или по-малки известност и разпространеност. П.с. Не мисля, че е налице някакъв "частен спор". Има факти (обективни обстоятелства, които не се повлияват/не зависят/не се променят от мнениято за тях и отношението към тях) и тяхното (на фактите) цитиране, или интерпретиране от участници в дискусия! Цитирай
synchu Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Интересно ми е дали някога в БГ се е използвал brasillian rosewood (dalbergia nigra) в производството на инструменти - от някоя от фабриките или самостоятелните лютиери? Цитирай
BassTraffic Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Mалкото "противоречие", което ми направи впечатление е това, че цитирайки ботаническото име на дадена дървесина или общо приетият й жаргон, и автоматичното й прилагане към дадена употреба, без да се споменат характерните специфики, които спомена по-горе, е малко двусмислено. Имам предвид DALBERGIA LATIFOLIA е дървесина, която в зависимост от мястото (контитнент, географски пояс), където расте е различна по цвят структура, мехнични свойства и т.н., но Gibson не изпозват Sonokeling Rosewood, въпреки, че Indian Rosewood и Sonokeling Rosewood принадлежат към DALBERGIA LATIFOLIA. К. Димитров Редактирано Септември 8, 2009 от BassTraffic Цитирай
BassTraffic Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Интересно ми е дали някога в БГ се е използвал brasillian rosewood (dalbergia nigra) в производството на инструменти - от някоя от фабриките или самостоятелните лютиери? Никола Минев използва Brazillian Rosewood за неговите китари. Той е човека, който познава много-добре този материал. К. Димитров Редактирано Септември 8, 2009 от BassTraffic Цитирай
docc Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) ^^^ Мисля, че Диката работи в момента с 'Brasilian rosewood' по един проект. Несъмнено има и други. Редактирано Септември 8, 2009 от docc Цитирай
synchu Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Хм, на неговия (Никола Минев) сайт пишеше Amazon Rosewood (Dalbergia Spruceana), което не е Dalbergia Nigra (т.е. Brazilian rosewood). btw малко допълване на класификацията на рода Dalbergia Brazilain Rosewood: Dalbergia Nigra Cocobolo: Dalbergia Retusa Madagascar Rosewood: Dabergia baroni African Blackwood: Dalbergia melanoxylon Asian Rosewood: Dalbergia Bariensis Honduras Rosewood: Dalbergia Stevensonii Camatillo (Mexican Kingwood): Dalbergia congestiflora Kingwood: Dalbergia Cearensis Indian Rosewood: Dalbergia Latifolia Amazon Rosewood: Dalbergia Spruceana ^ благодаря. Предполагам само fretboard? Aз повече се интересувам всъщност от това дали е използван за акустични инструменти в БГ. За електрически китари (fretboards особено) материал има повече, вкл. и brazilian rosewood може да се намери Цитирай
BassTraffic Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 ^Скоро разговарях с него...не ми се струва, да не съм чул правилно. Както и да е, може и да греша. К. Димитров Цитирай
synchu Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 О, значи по-скорошна информация ..... не знам сайта разбира се, доколко скоро е актуализиран, цитирам информация от там. Цитирай
BassTraffic Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 ^ Виж това: Акустична китара, Никола Минев К. Димитров Цитирай
docc Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Mалкото "противоречие", което ми направи впечатление е това, че цитирайки ботаническото име на дадена дървесина или общо приетият й жаргон, и автоматичното й прилагане към дадена употреба, без да се споменат характерните специфики, които спомена по-горе, е малко двусмислено. Имам предвид DALBERGIA LATIFOLIA е дървесина, която в зависимост от мястото (контитнент, географски пояс), където расте е различна по цвят структура, мехнични свойства и т.н., но Gibson не изпозват Sonokeling Rosewood, въпреки, че Indian Rosewood и Sonokeling Rosewood принадлежат към DALBERGIA LATIFOLIA. К. Димитров Всъщност в този случай може би трябва да говорим за необходимост от уточняване при даване и приемане на поръчката, а не за изразено противоречие. Явно доставката не покрива стандарта поръчителя, но това би могло да се случи и с материал от друг район (и с друго популярно наименование - напр. 'Indian Rosewood' от Шри Ланка). 'Sonokeling Rosewood' е само различно наименование на DALBERGIA LATIFOLIA! Цитирай
docc Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Amazon Rosewood (Dalbergia Spruceana) се използва доста, като висикокачествена алтернатива на D.Nigra. Някои (популярно) дори разглеждат двата вида, като едно и също растение, развиващо се в отличаващи се условия (D.Nigra - в горите във вътршността). Степента на еднаквост на "анатомичните характеристики" е толкова голяма, че Dalbergia Spruceana е обект на специално внимание, поради възможностите за спекулации и документална подмяна с квотната D.Nigra. (различията се установяват най-вече по водната флуоресценция, а плътността и етаноловата флуоресценция са много сходни). Б.Матев във Варна има две много добри заготовки за класическа китара от Amazon Rosewood. Цитирай
synchu Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 ^^^ благодаря за връзката към обявата. Честно казано не прилича на китарите (и заготовките) от Brazilian Rosewood, които съм виждал. Но е твърде възможно да е от снимките. ^Чудя се защо никой (лютиер) не прави акустични/western китари в БГ или аз съм в грешка? Цитирай
docc Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 (Редактирано) Боян изработва. Ето напромер моята! Тъкмо и по темата - solid Indian Rosewood back & sides! А не ми се вярва да няма и други майстори! Редактирано Септември 8, 2009 от docc Цитирай
synchu Отговорено Септември 8, 2009 Отговорено Септември 8, 2009 Arghhh .... e хубава работа ....и аз си стоя в неведение и си приказвам с разни хамериканци (изключително забележителни лютиери и пичове между другото ) .... Ще съм благодарен ако разкажеш повече за инструмента, параметри, степента на доволство, звук/семпли - може и на ЛС Цитирай
Recommended Posts