Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,нов съм във форума,а и като музикант все още се уча.Свиря на гайда(или по точно се опитвам :) ) и имам въпрос относно преминаването от една тоналност в друга при свиренето на сола.В кои степени да преминавам след като съм определена тоналност?Ако може дайте ми някаква насока,или пример.Римерно като свиря от G dur-?-?-? след това кои модулации да търся?Благодаря :P

Отговорено

Търси само C dur и F dur. Другите са абсолютно неуместни. Може да опиташ само когато си в солото си върху тон F# да опиташ да минеш в A dur, но това е адски рисковано и никой няма да иска да го слуша. :D

Отговорено (Редактирано)

Според мен тоналност като F dur не е от най-удачните за гайдар, който не е овладял добре "капризния" инструмент. Някои тонове, като Си бемол (в F dur 4-та степен) на пьрва октава се хващат по-трудно на гайда. A dur сьщо е кофти заради Сол диеза (7-ма степен)...

Тези два тона (Си бемол и Сол диез) са кошмар за Сол гайда, на която предполагам свири bokanegra, защото спомена именно G dur. :D

Редактирано от Ивелин
Отговорено

Не те разбирам, bokanegra :D

Защо изобщо пускаш такава тема тук. Ако, както казва Ивелин, може би имаш някакви притеснения, че определени тонове на твоята гайда са трудни за хващане и порчее неща, то по-скоро можеше да питаш в раздел Музикални инструменти: Други: Гайда.

Обаче при условие, че е в Теория и Композиране... никой не може да те спре да преминаваш, от която си искаш тоналност, в която си искаш. всичко зависи от развитието на мелодията ти на солото, чисто от музикалната мисъл. Подредбата на тоналностите и така наречените им общи връзки чрез определени типове акорди, скали и обръщения, не са за спазване, те са за ориентация. :whistle:

Отговорено

Има едни неща, които някои наричат кръгли глупости, а умните други - квинтов и квартов кръг (погледни темата в този същия раздел). Те ти показват нагледно кои тоналности са най-близко и имат най-голям брой общи тонове. Модулирането в тях е най-плавно и лесно, почивайки именно на тези общи тонове. С G dur най-общо имат C dur и D dur, както и техните паралелни минори, а също и E moll. Разликата между G dur и A dur е два знака в арматурата и също не е далечна тоналност. Едноименният минор също е близка възможност.

:D

П.П.: Понеже това е теоретичният раздел, и отговорът е такъв. Къде и по какъв начин ще модулираш зависи от ефекта, който искаш да постигнеш, музикалната форма и инструмента или вокалиста.

Отговорено
В кои степени да преминавам след като съм определена тоналност?Ако може дайте ми някаква насока,или пример.Римерно като свиря от G dur-?-?-? след това кои модулации да търся?Благодаря :)

Както и в които ви е удобно, колега, стига да сте доволен от резултата :)

От тук, нататък си има теоретици, които ще обясняват избраните ходове - накратко: ако според едни разбирания, ходовете примерно са "фалшиви" (неуместни, напрежителни, забранени), според други теории, те ще бъдат "верни" (логични), а според трети вкусове задължително ще са "скучни" (стандартни).

Ако композиторът е доволен от резултата, останалото няма значение.

Казано по друг начин - ако не говорим за стил, всичко е вярно, а ако искаш да се придържаш към някой, слушай повече от същия и ще ти стане ясно :)

Отговорено

Най-лесния начин (но както ...taka li e? - a taka отбележи не винаги стилово подходящ) е с доминант септакорд - "лепваш" доминантния септакорд на съответната тоналност към която искаш преминеш. Напрежението изискващо разрешение е толкова силно, че най-естественото е да бъде разрешен във вече новоизбраната от теб тоника. Не е най-интелигентното решение, но функционира безпроблемно. Дори доста талантливи композитори (като Игор Стравински например) са използвали този похват.