jFog Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 а аз си мисля че е леко неуместно да се твърди че този или онзи стил е по добър.Важното е кво се чува и как ви е удобно да се изсвири.Ако се говори за конкретна мелодия или някъв пример би могло да се спори.Например МАстера на МЕталика аз си го свиря на алтернатив , щото така си джара по принцип, но звучи много по убедително , отсечено и убийствено както си го свири бат'.Джеймс. ..такива работи.. Мир да има (и меТъл) remember that [once again] music is about creating melodies, and speed licks should mainly be used as tension-builders. (Death metal guitarists may ignore this information.):read:
radoi4o Отговорено Февруари 29, 2008 Отговорено Февруари 29, 2008 Те ви тема (не знам 'що не сме повдигнали още тоя фъпрос) за т.нар. picking, дето аз си му викам 'копанье' За интро и като отговор на оня пич дето питаше: Има горе долу 4 вида копанье: 1. Само надолу - хеви метъл, мадафака! Ясна работа 2. Само нагоре - питайте Боб Марли от що е умрел И тва - ясно. 3. Alternate - сиреч, еднъж надоле, еднъж нагоре. Петручи мадафака само така пляска (с изключение на арпежите, де ) Трудността тука идва от момента, в който триаа да се направи преход от удар ногоре на една струна към удар надолу на следващата. Поне аз имам малко трудности да го направя това много бързо и чисто. 4. Sweep picking, или economical picking - глейте Gambale кви ги върши. За разлика от това, което някои си мислят (Маринчо, нашия приятел - Angermeans ) sweep-a не е само техника за свирене на апрежи с плъзгане. Sweep-a е плъзгане между струните (тоест - удар, и следващия удар - на новата струна в същата посока), и alternate при свирене на една струна. Получава се така, че ако се движиш по струните, и искаш да запазиш посоката, свириш нечетен брой удари (посоката се запазва - нагоре-надолу-нагоре или нагоре-надолу-нагоре), а когато искаш да обърнеш посоката - свириш четен брой тонове (например нагоре-надолу или надолу-нагоре). Айде - дискутирай, народе Бих искал само да добавя и още един стил на "пикване", ще ме прощавате за англицизма: Alternative (ако не греша)-състои се в това, че свирите надолу-нагоре, но при смяна на струната (да речем като свирите по 3 ноти на струна) вместо да продължите както при Alternate повтаряте последния удар. Пример:струна:надолу-нагоре-надолу-следваща струна:надолу-нагоре-надолу, тоест свирите като запазвате движението за всяка струна...струва ми се, че Малмстийн свири така, но може и де бъркам...
niki123bg Отговорено Февруари 29, 2008 Отговорено Февруари 29, 2008 ^ Това се нарича economy или sweep picking и е точка 4 от текста който си цитирал.
DeadWing Отговорено Февруари 29, 2008 Отговорено Февруари 29, 2008 Само 1 и 3 използвам и си рулирата и си мисля,че за сега друга не ми трябва.Всяко соло го свиря алтернативе,всеки риф с акорди 1)
Vasil Belezhkov Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 За мен shred не е мръсна дума, въпреки досадното пренасищане и преексплоатиране на нишата напоследък, а необходим и ползотворен похват при свиренето, които примесен с друг тип свирене и добра композиция води до нещо истински стойностно. Мога да го онагледя с абсолютно никому непознатата For The Love Of God. За мен парчето на чичо Стив е мястото, където монстърския шред и спокойното мелодично свирене се срещат, за да оформят накрая нещо просто красиво. На мен ми е известна. Захванах да я уча преди около 5 месеца и ще я свиря на годишния изпит в Академията. Само единият от дяловете (онзи с многото "бродиране") ми отне поне месец, но си струваше. Като цяло пиесата е изключително емоционална и има почти всичко от китарната техника. П.С. Ако има някой, на когото тази пиеса случайно не му е известна:
Vasil Belezhkov Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 В интерес на истината ако се заслушаме в солата на Вай , ще се изненадаме колко малко шред пасажи има...може би не повече от 20% в сравнение с Малмстийн например...( нищо против Малмстийн)...а само да вметна Джо Пас си е култов шредър за стила си сега не знам но навремето в консерваторията се кандидадстваше с негови пиеси..аз съм свирил една , казваше се "Пако де Лусиа" , 13 страници нотен текст...има много трудни неща там... ...И аз свирих "Пако де Лусия" от Джо Пас на кандиданстудентския изпит. Много страници, много нещо......... Но пиесата е готина и си струва да се опита, стига да имаш време и нерви.
denko Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 При Alternate ако се свирят по скали по 3 тона на струна как става номера. (надолу-нагоре-надолу и на следващата струна идва пак надолу?)
black_waltz Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 ^тц редуват се само нагоре надолу, независимо дали сменяш струна или не демек 6та струна down, up, down и продължаваш на 5та - up, down, up, 4ta - down, up... и така, позяпай разни клипчета в тубата, има сигурно стотици уроци по темата
denko Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 ^тц редуват се само нагоре надолу, независимо дали сменяш струна или недемек 6та струна down, up, down и продължаваш на 5та - up, down, up, 4ta - down, up... и така, позяпай разни клипчета в тубата, има сигурно стотици уроци по темата Демек, са как съм свикнал по "моя си начин" down up down И на следващата down... са пробах по твоя ..... инвалид, но има една приказка Давай с начала
pe6o19 Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 и какъв е смисала да ги редува6 като праи6 2 пати повече движение така ?
ivocanibala Отговорено Май 14, 2008 Отговорено Май 14, 2008 (Редактирано) абе какво си мъчите акълите на който какту му удобно Аз свиря със Alternate (сиреч, еднъж надоле, еднъж нагоре) Поне тъка ма учи даскалката по китара и така си ми е удобно за в момента Редактирано Май 14, 2008 от ivocanibala
denko Отговорено Май 15, 2008 Отговорено Май 15, 2008 абе какво си мъчите акълите на който какту му удобно Аз свиря със Alternate (сиреч, еднъж надоле, еднъж нагоре) Поне тъка ма учи даскалката по китара и така си ми е удобно за в момента Ами аз примерно попитах, защото доста замазвам при преминаването от 6 на 5 струна със това down - up -down и на 5 пак down.
Slav Отговорено Май 15, 2008 Отговорено Май 15, 2008 За подобряване на пикинга препоръчвам уроците на Майкъл Анджело "Speed Kills". Човекът обяснява всичко за пикинга и си е казал, че няма смисъл да знаеш и използваш само една техника на пикване, след като можеш да ги ползваш всичките, което е най-добрият вариант
Dikata Отговорено Май 15, 2008 Отговорено Май 15, 2008 верно го е казал човека,различните работи се свирят с различни техники.тои не е като да няма техника обаче мен лично не ме кефи постановката му на дясната рька,малко неугледна ми се вижда...доста е специфична,и не толкова конвенционална,че да вземе некои начинаещ да я копира.за него очевидно си е ок,ама две еднакви рьце няма.
Recommended Posts