Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Колеги, искам да си взема една акустична китара до 1000 лв., но се чудя дали да е с 6 или 12 струни. Какво ще ме посъветвате? Може и да предложите някои марки китари :)

Отговорено

Кво значениеима че са супер различни. По-добре 12 струнка ако ще свириш неща тип stairway to heaven което е яко. но ако ще свириш бетовен или моцарт 6 струнка

Отговорено

Тоя горе не го слушай.

Влез в магазин, пробвай и двата типа и вземи каквото повече ти харесва. Различни хора - различни вкусове, съответно няма как някой да ти даде съвет точно за теб кой от двата вида ще е по-удобен

Отговорено

A какво ще свириш? daniel_v е много прав в този въпрос - ако вметнеш за какво ти трябва -вероятно можем да ти бъдем по-полезни :)

Към едно от горните мнения - разликата между 6 струнна и 12 струнна китара е много голяма - искам да видя как някой изсвирва някой bluegrass с 12-струнна китара ...или пък например Luttrel на Tommy Emmanuel...

Отговорено

А бихте ли ми обяснили разликата - аз знам само, че от 4 до 6-та струна двойките струни са по октава, а 1-ва и 2-ра са еднакъв тон (една октава). Чувал съм също, че 12-струнката се ползва повече за акорди и съответно разлагането им. Благодаря предварително ! :punk_guitar:

Отговорено

в стила на "сънчо"...

... най- добре да си вземеш по една от двете (6 и 12).

за тази цена 1к можеш да си вземеш "доста" прилични китарки. Щом не знаеш дали искаш 6 или 12 не мисля че ще направиш разлика между китара за 3-400 и 1000 ... а в този ред на мисли може да ти останат пари и за "найлонка"

аз имам корт Earth70-12 и съм доста доволен

може да опиташ и ямахите

Отговорено (Редактирано)

:recourse:

А: - Какво да си купя, лека кола или бетоновоз?

Б: - Двете неща са различни, зависи какво търсиш.

В: - Какво значение има, че са различни? По-добре бетоновоз ако ще си караш зелето с него, което е супер яко, но ако ще пренасяш мебели - лека кола.

До автора:

1. Отвори youtube.com

2. Търси 12-string и 6-string acoustic guitar.

3. Слушай толкова дълго, колкото е необходимо за да чуеш разликата в звука.

4. Пусни музиката, която искаш да свириш и прецени на каква китара е изсвирена.

5. Купи си такава китара.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Ето и моето мнение:

Подрепям колегата по-горе. Братле, влез в магазина. Не си просто window-shopper, ти влизаш с добра сума пари в джоба си. Чувствай се свободен да опиташ от всичко. Избери си няколко модела 6 и 12 струнни, изпробвай няколко парчета в различни стилове, за да разбереш кое как би звучало на съответната китара. Не е нужно да купуваш ако още не си сигурен, важно е да инвестираш в инструмент, който би ти вършил работа доста време занапред. Ако познаваш музиканти или имаш такива приятели също може да попиташ. Малко относителна е тенденцията, че 12 струнните китари са стриктно за ритъм-свирене, а пък 6-струнните са универсални и подходящи за соло-изпълнения... Не че това не е вярно, всичко зависи от твоя стил и насоки, от това, което искаш да получиш.

Може и да греша, но нещата малко зависят и от твоето ниво. Лично мнение: Според мен не е нужно да даваш толкова пари за такава китара, ако си начинаещ... Може пък да си напред с нещата и да искаш хубава китара... Сам прецени!

Пожелавам ти успех и дано намериш сносен инструмент, с който да си щастлив и който да ти служи дълго!

Редактирано от Facemelter