Jump to content
Българският форум за музиканти

Врътки за потенциометри


Recommended Posts

Смених адаптерите на баса си с EMG, но въртящата се част на потенциометрите идващи с EMG-тата е по-широка и по-дълга от тази на старите потенциометри. :girl_cray2: Проблема е, че никъде не мога да намеря подходящи врътки за новите потенциометри, всички са твърде тесни за да влязат. Въпроса ми е някои тук сменял ли е адаптери с EMG-та и какви врътки е използвал след това? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че врътките които имаш ти са за шлиц - назъбени, а потенциометрите на ЕМГ са кръгли за болтче. Ако шлицът ти е пласмасов можеш леко да изтъркаш шлица, за да влезе капачката на потенциометъра. В противен случай мисля, че в xxxx продават капачки, но търси такива с болтче. Алтернатива ти е ибей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При такива потенциометри болтчето при затягането си се притиска плътно към оста на пота и по този начин се прикрепя капачката. Дори би било добре след като намериш подходяща капачка да видиш какво и е болтчето и ако не е с остър връх да го смениш с такова (така според мен се закрепя по здраво от чисто механична гледна точка). Капачки като за тези потове (така като ги гледам на снимката оста им е 6 мм) съм намирал из почти всеки магазин за радиочасти, отделен остава въпроса дали ще ти харесат на външен вид. Вариант е и както Nikifena каза да престържеш старите си кнобове, стига да го позволяват.

УСПЕХ!!! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Врътките на потенциометрите са с шлици, със засечка, с цанга или с винт. В твоят случай очевадно отпадат вариантите шлиц и засечка, т.е. трябва да си вземеш с цанга или с винт. За винта въобще не е необходимо да има отвор за болтчето-като го стегнеш триенето е достатъчно за да върти дорника на потенциометъра, т.е. да си върши работата. Предполагам, че и диаметъра на дорника е стандартен, така, че пообиколи магазините за електронни компненти и си харесай врътки по твой вкус. Аз лично бих предпочел с цанги, макар да са малко по-скъпи от останалите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.