kukuman Публикувано Август 3, 2009 Публикувано Август 3, 2009 Въпросите ми,свързани с тия комбота са два: 1. Тия модели са с лама на преампа. Невъзможно е да звучат като пълни лампови комбота но до каква степен могат да имитират такъв звук ако някой е пробвал такива.как звучат каналите им и може ли да се почувства типичния лампов звук? 2. Ako човек се колебае между 20-ватовия(който е с 10" говорител) и 50-ватовия(12") до каква степен би се отразило на качеството на звука като сравним двата ампа (въпреки че и има и малки разлики в характеристиките им ) Ако някой ги е пробвал да сподели мнение, а пък и да не е просто чисто технически. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 3, 2009 Отговорено Август 3, 2009 На скоро си взех 20 ватов avt-8020, с намерението да сменя говорителя с 12 инчов. Имам направен кабинет 1х12 и направих някои тестове. Промених решението си. Оказа се, че в този случай 10 инчовият говорител в маршала покрива изискванията ми и няма да е необходима смяна. 10-тката е сложена в голям обем затворена кутия и от там идва плътния тон. В 20 ватовия вариант аз намирам само плюсове. 1) - лек е - само 14 кг...т.е. мобилен. 50 ватовия определено ще тежи зверски а ако е с крайни лампи, още повече. 2) - с транзисторно крайно стъпало е и не се налага ''идупване на макс'' за да звукне добре както при вариантите с крайни лампи. Не мисля, че ще откриеш съществена разлика между двата типа ампове (all tube и solid-state power), особено ако нямаш опитно ухо. В крайна сметка трябва да избереш - мобилност или хамалогия. ...и винаги можеш да му закачиш едно кабинетче с 12 - ка , което ще седи в репетиционната а ако е за вкъщи - не ти трябва. Изобщо, AVT серията си е лампов усилвател... Marshall valvestate 2000 AVT20. This amp truly is a little monster! Цитирай
metalhammer Отговорено Август 3, 2009 Отговорено Август 3, 2009 (Редактирано) , AVT серията си е лампов усилвател... За съжаление е хибриден. p.s. За хората които свирят с банда и искат да имат профи саунд който да ги надъхва да свирят още и още е от значение. Ако човек си свири в къщи наистина няма значение .... После някой ден човек му се отваря сцена да свири и си занася хибридчето -и о господи защо тея пичове звучат толко яко а аз не .... Редактирано Август 3, 2009 от metalhammer Цитирай
bratmito Отговорено Август 3, 2009 Отговорено Август 3, 2009 Не мисля, че ще откриеш съществена разлика между двата типа ампове (all tube и solid-state power), особено ако нямаш опитно ухо. Според мен крайното стъпало оказвамного голямо значние за "ламповия звук".Лично аз предпочитам лампово крайно стъпало и полупроводников преамп,особено ако имам възможност да усилвам крайното стъпало.Казвам го защото вкъщи свиря точно с един изцяло лампов преамп включен в транзисторно крайно стъпало и звука е далеч от изцяло ламповия,особено на чистия канал. И все пак неможе да се иска от AVT да звучи като лампов усилвател.Нито е в ценовия диапазон на ламповите си събратя,нито има претенции за това. Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 3, 2009 Отговорено Август 3, 2009 Ако направя запис, дали ще познаеш разликата? Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Август 3, 2009 Отговорено Август 3, 2009 На запис по принцип е трудно да се познае каквото и да било. Въпросът не е ли на живо как звучи? Цитирай
Бицев Отговорено Август 3, 2009 Отговорено Август 3, 2009 (Редактирано) На запис - не; но на живо със завързани очи (или зад завеса) - и 5-годишно дете ще познае! То и глух ще познае... А записи, както всеки в този форум знае, се правят само със софтуерни симулатори. Какви усилватели, лампи, какви пет лева?!.. Редактирано Август 3, 2009 от Бицев Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 (Редактирано) На живо, в общият саунд - абсурд! Аз доколкото знам, записи се правят с микрофон пред кубето в звукова карта, а съм от този форум. А к'ви са тия софтуерни симулации,.. пак са няк'ви 5 лева. Абе якия саунд не идваше ли от пръстите или аз нещо греша?! ...и все пак... имаме два въпроса единият, от които е избор на две кубета от една серия avt20 & avt50 AVT50 определено е по-добър и има повече възможности(2канала, футсуич) но тежи 19кг, които не са за пренебрегване когато ще се разнася. AVT20 е с 5кг по-лек и дава възможност за мобилност, както и задоволителен звук за една малка банда. Може да се разнася дори в автобуса, да се мести без проблеми от стая в стая и не заема място колкото по големият му брат. Втория въпрос : ''Невъзможно е да звучат като пълни лампови комбота но до каква степен могат да имитират такъв звук ако някой е пробвал такива.'' Ясно е, че питащия е на ясно, че има разлика между напълно лампов и солид стейт звук, но : ''как звучат каналите им и може ли да се почувства типичния лампов звук?'' Да, може да се почувства!...особено ако няма тренирано ухо. То е ясно, че той няма, иначе нямаше да пита. Всички коментари от сорта ''моят гриф е с по-дълга мензура от твоя'' са напълно излишни и са офтопик. Започва осезаемо да се чувства нуждата от отделен раздел - ревюта, без излишни коментари, отговарящи на въпроси, които не са зададени. Редактирано Август 4, 2009 от EAmechaniX Цитирай
Baby Thomas Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 Една лампа в преампа принципно нищо кой знае какво не дава. Лампово крайно е по-добре от лампов преамп, ако трябва да се избира така. На запис по-скоро няма да се познае, на живо в микс - според зависи, на свирене с него ще е ужасно голяма разликата. Цитирай
Бицев Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 Някой пак не ми забелязва силно намигналото око (то и картинка не му трябва, но бях сложил, за по-бавните реотани)... Но нека да продължава задълбочената и просветляваща дискусия! (Без мен, аз от такива работи не разбирам) Цитирай
EAmechaniX Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 (Редактирано) Ако съм аз - сорка, за което! Може и да съм се вързал малко...сутринта преди кафето. Редактирано Август 4, 2009 от EAmechaniX Цитирай
kukuman Отговорено Август 4, 2009 Автор Отговорено Август 4, 2009 Идеята ми беше да попитам конкретно за тея модели дали са сполучливи иначе не сам си и мислел да сравняваме нещо изцяло лампово и модел с една лампичка на преампа. Благодаря все пак на всички които изказаха мнение за тея комбота. cheers.gif Иначе наистина това което искам повече е нещо с лампи на крайното стъпало... просто наистина по-динамични са, саундът наистина ме "надъхва" повече както каза metalhammer. Приемам впечатления за такива модели (не търся нещо повече от 50W) За записи не знам но за репетиции и дай Боже за някакви изяви ще има приложение Цитирай
TONY Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 Една лампа в преампа принципно нищо кой знае какво не дава.Принципно не си съвсем прав. Лампово крайно е по-добре от лампов преамп, ако трябва да се избира така. Ако правилно разбира, говориш за хибрид с лампа в преампа срещу хибрид с лампи в крайното и транзисторен преамп. На запис по-скоро няма да се познае, на живо в микс - според зависи, на свирене с него ще е ужасно голяма разликата. По изречение първо - принципно дава - нов клас ампове хибридни и велвстейт технологията. Извоювала си е своите позиции. Ако се сравняват преампи с една лампа и такива с 3. Пак е въпрос на вкус. Принципно с 3 ще по-"лампово". Колко фена има тюбмена - доста... Не, че в ърха на сладоледа де. Върши работа. За сравнението на единият тип хибрид с другият тип влизаш в дълбоки води.( а и не е тази тема) Питам се дали например, някой повече пробвал и знаещ от мен би казал категорично, кое от двете. Аз не се наемам. Едното е едно, другото друго. Всяко ще си намери своето приложение. Да кажем хибридите с лампа в преампа ще се харесват повече от по "метълите", докато обратният вариант ще да е за търсещите лампов традиционен звук.(които не си купуват изцяло лампа) И не всички хибриди от тип 1 са еднакви. Сигурен съм, че не си имал среща с всички възможни.(заради категоричното заключение) Примерно хибрид с 2 или 3 лампи в преампа и мосфет крайно, колко по-лошо е от транзистор в преампа и лампи в края? Вече е субективно, като оценка, а и доста различно ( като тип звук). А в крайна сметка, хората избрат по различни принципи и колкото да се пише все е тази. А темата е за избор между 2. Винаги по-високият модел е по-добрият. Освен, ако тежест и разлика в цената не са решаващи. Цитирай
patient Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 Не мога да коментирам малките ампове от серията, но съм горд собственик на AVT 150 half-stack и съм предоволен. Вярно е, че не звучи като ламповите си събратя, но звучи "маршалски". Моят е с 4 канала, акустик сим, клийн и два ОД и дава пълен набор от характерни маршалски звуци. Плюсът на това текме е, че когато свиря тихичко вкъщи не губи от краските на звука, така както става при амповете с лампови крайни стъпала. От останалите ампове от Valvestate серията - първо и второ поколение, съм попадал на няколко модела и смея да твърдя, че 8020, за който говори EAmechaniX е може би най-добрият от цялата гама хибридни ампове на Marshall. Звученето му е изключително близко до ламповото и само добре тренирано ухо може да усети разликата. За човек, който няма възможност да инвестира в в изцяло лампови ампове и е фен на типичното "маршалско" звучене - това са много добри заместители. Цитирай
bratmito Отговорено Август 4, 2009 Отговорено Август 4, 2009 Модела 8020 на маршал е от първата серия Валвстейти и дори не е хибриден,а изцяло транзисторен. схемата му Ако става въпрос за друг модел се извинявам. На конкретния модел несъм свирил,но имам опит с 8080.Добър усилвател е,но няма нищо общо с ламповите. Цитирай
Recommended Posts