kolio_k Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 (Редактирано) Квинтакорд, Секстакорд и Квартсекстакорд са обръщения на мажорното тризвучие Ако имаме тризвучие До мажор Квинтакорд - ДО, МИ, СОЛ Секстакорд - МИ, СОЛ, ДО Квартсекстакорд - СОЛ, ДО, МИ Няма да изпадам в подробности откъде им идват имената, едва ли на някой му трябват Но това са понятия от класичеката теория, според която, акорд е едновременното прозвучаване на 3 или повече тона, които са или биха могли да бъдат подредени по терци ( съжалявам за евентуални неточности, за последен път съм се занимавал с класика преди 15тина години в музикалната академия ) Определението е неточно, както винаги в серизоно морално остарялата теория, която се учи в музикалните учебни заведения из БГ Иначе същите нямат общо с тъй наречениете в темата Акорди на Силата Без да съм чел за това, чисто от практиката предполагам, че същте идват от факта, че овърдрайвите (особено с повече гейн) не се понасят много с акордите, като изключим октавите квинтите и квартите( свързано е с реда на обертоновете/октава-квинта-квара и тн). Така, че ако искаме да свирим акорди на китара с дист и същите да звучат консонантно (трептенията да не се бият едни с други с други така да се каже) , се налага да изпускаме терцивия тон от тризвучието, в следствие на което ни остават само основният и квинтовият. Реално погледнато, като звучене, типичните "петици" не могат да бъдат наречени даже и интервали, защото когато се свирят с достатъчно драйв ( а случая обикновенно е такъв) квинтата, бидейки втора в обертоновата редица, започва да звучи не като отделен тон, а по скоро подслива основия тон, същото се отнася и до добавения октава по горе основен тон Редактирано Юли 16, 2009 от kolio_k Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 (Редактирано) МИ, СОЛ, ДО не е ли септакорд? иии, апелирам за употребата на термина като: "Мощни акорди" Редактирано Юли 16, 2009 от Kalmar Цитирай
sasoh Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 (Редактирано) МИ - фа - СОЛ - ла - си - ДО 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 Аз секста броя Редактирано Юли 16, 2009 от sasoh Цитирай
kolio_k Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 (Редактирано) Ами ако ми кажеш къде има септа в него? ДО, МИ, СОЛ, СИбемол в случая, па според класическата ,тъй наречена, теория Септакорд е четиризвучие, а горепосочените са тризвучия Редактирано Юли 16, 2009 от kolio_k Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 (Редактирано) Правилно! Моя грешка, нещо съм забравил да броя! Ше требе па да прелистим елементарната Редактирано Юли 16, 2009 от Kalmar Цитирай
kolio_k Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 По добре недей, най много да научиш някоя мъдрост, която повече ще пречи, отколкото да помага. Елементарната теория, която се среща из България, е класически профилирана и изключително непълна, а доста често и откровенно неверна от съвременна гледна точка Цитирай
Kalmar Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 хахаха, е поне да имам нещо в главата освен бръмбарите! Тя моята е от чужденеция и е сравнително съвременна... уж Цитирай
Recommended Posts