kitaratapesho Отговорено Юли 14, 2009 Отговорено Юли 14, 2009 Нона=девет. Странни източници на инфо... За пьрви пьт чувам за нонакорд... Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юли 14, 2009 Отговорено Юли 14, 2009 Ама признайте, че "термина" Мощни акорди кърти миФки! Хахаха, мен много ме радва! Ами в английския си е съвсем нормално прието да се наричат "Power chords", което наистина на български се превежда най-рационално като "Мощни акорди", колкото и нелогично и странно да звучи. По темата - аз за свирене на "мощни" акорди ползвам само показалец и кутре - показалец за основния и кутрето за квинтата и октавата (с малко баре). Така за мен е много по-стабилна постановка, от колкото с показалец, безименен и кутре - преминаването на отделни струни, както и приплъзването (slide-овете) стават доста по-лесно и интуитивно, според мен. А и изглежда яко от страни Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Юли 14, 2009 Отговорено Юли 14, 2009 ^ Що бе, може и "силови" да са... дрън - дрън... Цитирай
hand_of_doom Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 По темата - аз за свирене на "мощни" акорди ползвам само показалец и кутре - показалец за основния и кутрето за квинтата и октавата (с малко баре). Така за мен е много по-стабилна постановка, от колкото с показалец, безименен и кутре - преминаването на отделни струни, както и приплъзването (slide-овете) стават доста по-лесно и интуитивно, според мен. А и изглежда яко от страни Напълно подкрепям това мнение. Хамет rullz. (Оттам ли, btw, идва ?)... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 Как може да кажеш такова нещо?!?!?!? Този знак е въведен от Рони Джеймс Дио, който го е видял от баба си. Тя така е гонела зли духове. Той го взаимствал, хората са го харесали и популяризирали и тей... Цитирай
LOE Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 (Редактирано) А кои са немощните акорди? А най-близкия по значение превод на power chord би бил "акорд на силата" звучи малко митологично, но power chord значи акорд, който звучи силно, или мощно, но определя това как акорда ЗВУЧИ, не какъв е в действителност, един пауър корд с нищо не е по-можен от което и да е друго съзвучие, така че определено названието "можен акорд" не ми се връзва. Също така под пауър корд най често се разбира квинта, която е двузвучие и дори не влиза в определенето за акорд. А квинтата пък се свири по различни начини спрямо различните настройки, на мен примерно квинти на 7 и 6 струна са ми на 1 прагче, защото свиря в дроп, и ако свиря квинта на последните 2 струни имам една постановка, ако свиря на по-високите струни формата е стандартна, обаче пък тук го има момента дали ще свириш само този "акорд" или мислиш да го разлагаш, което предполага, че може би трябва да хванеш квинта с покзалец и среден, противно на общоприетото показалец и безимен/кутре, за да имаш свободни пръсти за други неща - постановката пак е различна. Също така и разни техники за свирене с намалено движение по грифа въвеждат още постановки за свирене на квинти... А знакът го има от хилядолетия, какъв дио какви китаристи ... просто не е бил обществено достояние до появата на така наречените сатанински групи, а днес децата правят този знак къде ли не, също така в кеча го правиха много едно време Редактирано Юли 15, 2009 от LOE Цитирай
hand_of_doom Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 Ем отде да знам за знака Просто предположих, защото захвата на Power Chords дето ползва Хамет примерно много прилича на него Цитирай
LOE Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 (Редактирано) по същата причина, поради която прави и среден пръст с другата ръка, която пиква - прави се на интересен знае, че децата се радват Редактирано Юли 15, 2009 от LOE Цитирай
checho Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 човекът просто имаше предвид, че Дио е видял знака от баба си, а почитателите на метъл музиката са видели знака от Дио и така е започнал да се използва, не че Дио или баба му са го измислили бтв само на мен ли ми се струва, че темата леко се измести от зададения въпрос и че обсъждането на това "акорд ли е, не е ли", няма да доведе до никакъв резултат? пп "мощни акорди" - много яко \/ Цитирай
Monni Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 (Редактирано) Много сте в грешка и тримата! Знака всички са го видяли от Спайдърмен. Редактирано Юли 15, 2009 от Monni Цитирай
Slav Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 А кои са немощните акорди? А най-близкия по значение превод на power chord би бил "акорд на силата" Това звучи много джедайско и определено кефи. Feel the power of the power chord, my young metal padawan ! Цитирай
Monni Отговорено Юли 15, 2009 Отговорено Юли 15, 2009 В пауър метъла има предимно пауър акорди. Цитирай
hand_of_doom Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 Цитат от "Школа за китара" (за естрадна и танцова музика) от Никола Ников: Едновременното звучене на 3 или повече тона, подредени на терци или които могат да се подредят на терци се нарича акорд.Според броя на тоновете акордите биват: тризвучия, четиризвучия, петзвучия и др., а според интервала който се заключава между най-ниския и най-високия тон (глас) - КВИНТАКОРДИ, септакорди, нонакорди и др. Значи квинтите са все пак акорди (или поне така казват тук) Не е описано обаче точно Power Chords как се хващат. В Guitar Pro мисля, че го даваха с барета на 1ви и 3ти пръст, но лично според мен на който както му е удобно... Вярно е, че в power metal има power chords, но не само там Странно ми е дали името на стила има нещо общо с това или обратното... Цитирай
sasoh Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 (Редактирано) 'Квинти', ако говориш за квинтакорди, са акорди с 3 или повече тона, на които интервала между най-високия и най-ниския тон е квинта. Интервалът квинта (2 тона), си е винаги интервал, и никога акорд Доста двусмислено се изказа и затова пояснявам Редактирано Юли 16, 2009 от sasoh Цитирай
hand_of_doom Отговорено Юли 16, 2009 Отговорено Юли 16, 2009 Е може и аз да съм се объркал нещо тогава, извинете за което. Правилно казват хората: Не чети медицинска литература, ако не си лекар - може да умреш от печатна грешка! Цитирай
Recommended Posts