Jump to content
Българският форум за музиканти

Адаптри


Recommended Posts

Колеги здравейте има ли информация някой от вас относно различните типове адаптери който се използват и ориентировъчно звука който да очакваме от тях по отношение параметри като гейн бас състейн и др

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако влезеш на сайта на DiMarzio например, там всеки адаптер е с дефиниран аутпут и честотна характеристика (ниски, средни и високи) и с

описание за каква позиция и подходящ (нек или бридж).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адаптери:

Тук ще си позволя да ползвам подробното описание на съфоромникът Evtim Djerekarov,защото не мисля,че мога да го обясня по-добре от него...;

Единичните(single coil) адаптери представляват една бобина, навита около магнитчета, или магнитопроводи, под които е поставен един магнит. Единичните адаптери превръщат във звук не само вибрациите на металните струни, а и всички външни смущаващи електромагнитни влияния от ел. мрежа, предаватели, домакински уреди и т.н. По правило, единичните адаптери звучат най-естествено и ясно, със "блясък" и "въздух" във високите честоти. При свирене с повече дисторшън, брума става прекалено много, поради което свирещите по-тежка музика китаристи предпочитат хъмбъкерите.

Ето снимка на единичен адаптер:

Fender-Hot-Noiseless-Strat-Single-Coil-Pickup-Set.jpg

Двойните адаптери(humbuckers) обикновено представляват две бобини една до друга, навити около 2 реда магнитопроводи, които са 2-та полюса на един постоянен магнит, който се намира под тях:

Те са така измислени от откривателя си Seth Lover, че полезния звук от струните става двойно по-силен, докато смущенията от околните източници почти изчезват. Това e възможно за сметка на загубата на някои високи честоти, които се гасят взаимно в двете бобини и в резултат на това, хъмбъкера има по-малко "въздух" и "блясък", Звучи по-"тъмно", "дебело" и "басово". Този звук НЕ е особено популярен, например, при кънтри изпълнителите, които предпочитат звънкия и ясен звук на единичните адаптери. Този звук е по-характерен при метъла и много от хард рока, както и при много блус китаристи, които обичат по-мекия, плътен и не чак толкова ясен и звънлив тон.

Най-често под хъмбъкери се има предвид това, което всъщност е large size humbucker.

5961_1.jpg

Точно този тип хъмбъкери се използват най-много в тежката музика, и когато се каже хъмбъкер, много хора разбират именно това. При този тип хъмбъкер именно е най-характерен звука, който описвам по-горе, понеже при него двете бобини са на най-голямо разстояние.

Има и други типове хъмбъкери като мини-хъмбъкерите, които са по-малки:

mini_humbucker.jpg

Те имат звук, който е близък до големия хъмбъкер, но обикновено звучат малко по-ясно и стегнато.

Има и други модели хъмбъкери, като тези в размер на единичен адаптер:

p469b-3b4e91addc937045f4b2a12b441c3123.jpg

Те не звучат нито като големия хъмбъкер, нито като единичния адаптер, поради което повечето фенове на хъмбъкера предпочитат да свирят с големи хъмбъкери, докато повечето заклети фенове на единичните адаптери предпочитат да свирят с единични, въпреки брума. Има някои модели хъмбъкери с размер на единични, които се стремят да се доближат до звука на големия хъмбъкер, но те са по-скоро изключения от правилото. Много от тези адаптери не се водят хъмбъкери, ами "noiseless" адаптери, и използват различни технологии, но много китаристи са единодушни, че тези адаптери нямат характерния звук на единичен адаптер. Те са по същество хъмбъкери, от технологична гледна точка.

Има някои иновативни решения, като адаптерите на kinman.com, които са по същество хъмбъкери, но имат звука на единичен адаптер, който е любим на толкова много хора

hxpickup.jpg

(ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, че 6-те "шиша" на снимката не са 6 железа, които са никелирани, както при повечето адаптери(при които магнитът се намира отдолу - на дъното на адаптера и се допира до железата), а са матови, като алуминий -> това са 6 кръгли алнико магнитчета. Често такива магнитчета се срещат при алнико единичните адаптери.

Адаптерите, за които говорих до сега, са ПАСИВНИ.

Има фирми, които предпагат АКТИВНИ адаптери. Активен адаптер ще рече адаптер, който се захранва от батерия и има в себе си ПРЕДУСИЛВАТЕЛ, което е електронно устройство, което усилва или буферира звука. Обикновено тези адаптери успяват да снижат нивото на шума осезаемо под пасивните адаптери, както и да звучат по-ясно от тях.

Много китаристи обаче смятат, че активните адаптери звучат по-електронно, стерилно и синтетично, поради което не можем да заключим, че те са по-добри от пасивните, само заради по-малкото им шум.

Един от най-известните производители на активни адаптери е EMG:

EMG85.jpg

Звука на адаптера зависи и от магните. Срещат се главно адаптери с керамични магнити(черните магнити, които сме виждали) и такива с АЛНИКО-2, АЛНИКО-3 или АЛНИКО-5 магнити. Алнико е сплав от алуминии, никел и кобалт и е светла, сивкава и матова, прилича на алуминии - не блести, както блести никелирания метал. Много от китаристите, свирещи тежка музика предпочитат хъмбъкери с керамични магнити. От друга страна, китаристите, които свирят по-чиста китара често имат предпочитания към адаптерите с алнико магнити, които според тях имат по-красив и богат звук с повече нюанси.

Съществуват много различни производители. Както при всичко останало, когато говорим за звука на конкретен адаптер, всичко опира до ВКУС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно обяснено, само ще допълня, че в борбата с шума от единичните (сингълкойл) Джон Сър изобрети преди няколко години система която позволява да ползвате любимите си сингълкойли без да "жертвате" звука им, както можеби се получава при нойзлес адаптерите. Нозлес адаптера, както е обяснено по-горе, всъщност е адаптер с две намотки, както са хъмбъкерите, но за разлика от тях втората намотка при нойзлес адаптерите е"пасивна". Което ще рече, че тя не работи, а само обезшумява другата работеща намотка.

Джон сър е взел тази идея и просто е изнесъл допълнителната намотка извън тялото на адаптера. По този начин тази система може да се ползва на почти всяка страт тип китара със сингълкойли. Което позволява да се оттървете от неприятния брум при по-високи стойности на гейн-а (повече драйв), като същевременно запазите любимите си стари сингълкойл адаптери.

Много удобно, особено ако имате стар страт, който има ужасен шум било то от осветлението или трансформатор на захранването на ефектите ви.

Ето представянето на системата направено от Скот Хендерсън:

http://www.youtube.com/watch?v=b3O1t_mLNC8...feature=related

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Чудесно обяснено, само ще допълня, че в борбата с шума от единичните (сингълкойл) Джон Сър ....

 

А Kinman?

http://www.kinman.com/index.php

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.