Лими Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 (Редактирано) У нас Щурците го ползваха преди около 25-30години и тогава ни беше известен под името "вокодер". Редактирано Ноември 1, 2010 от Лими Цитирай
Heartman Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 използва го също и Bon Jovi Ричи Самбора е китарист на Бон Джови и той го използва, а не самия Джон Бон Джови. Иначе да толко бокс се казва и се ползва от доста китаристи.Аз се сещам за Мик Марс от Мотли Крю. http://www.youtube.com/watch?v=WROR_2Q3hh0...feature=related Цитирай
ciriljhonson Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 (Редактирано) Малко история: Началото, някъде 40-те години на миналият век, , по същото време както и , все готини неща, къде на майтап, къде на сериозно. П.П.Това вече съм го писал в една тема, за съжаление кратка и потънала в забвение, всъшност ето тук и въпросната тема. Редактирано Ноември 1, 2010 от ciriljhonson Цитирай
sa6tiat Отговорено Ноември 1, 2010 Отговорено Ноември 1, 2010 Кичо, я кажи това със стийл китарата има ли го у нас и друго: тоя вокодер или соновокс има ли го някъде у нас за проба и продажба? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Ноември 2, 2010 Отговорено Ноември 2, 2010 (Редактирано) Монка, по тези ширини съм срещал предимно JIM DUNLOP TALK BOX. В нета има много схеми и инструкции, от типа "Направи си сам", но не съм ги пробвал. За съвременните свирки(клавишни) има доста подобни бленди, така че по-добре да се изкаже някой вещ в занаята, а що се отнася за джаджата TALK BOX то аз съм опитвал горе споменатата, в която може да се включи не само китара. П.П. Това със стийл китарата не е само вокодер, Alvino Rey е един от пионерите на електрическите инструменти, там играта е на много нива, потенциометри, бленди, слайд ефектът, самият разискван електронен ефект, както и не на последно място добрата техника и владеене до съвършенство на даденият инструмент. Редактирано Ноември 2, 2010 от ciriljhonson Цитирай
Kalmar Отговорено Ноември 4, 2010 Отговорено Ноември 4, 2010 Rocktron правят също въпросния TalkBox имаше го в магазина на Фендер (xxxx). Цитирай
Свилен Бас Отговорено Ноември 4, 2010 Отговорено Ноември 4, 2010 Не искам да внасям смут в темата, а да отбележа, че да не стават "смешки", но вокодерът има съвсем различен принцип на действие (и история) от talkbox-а Цитирай
ciriljhonson Отговорено Ноември 4, 2010 Отговорено Ноември 4, 2010 (Редактирано) ^Не внасяш никакъв смут, напротив много си прав. Вокодер или иначе казано, voice coder, е устройство изцяло подвластно на електрониката, докато в говорящата кутия участва и устната кухина или по-точно акустичните и свойства. Причината често да се бъркат е сходното им звучене. П.П.Сега виждан, че и аз съвсем несъзнателно и паразитно съм употребил думата вокодер вместо TALK BOX. Редактирано Ноември 4, 2010 от ciriljhonson Цитирай
Valeri_pj Отговорено Ноември 27, 2010 Отговорено Ноември 27, 2010 (Редактирано) Ехх този ефект ме връща доста години назад във времето.На един концерт на Щурците в нашия град след концерта отидохме зад сцената и Петър Гюзелев ни демонстрира ефекта.Трябва да отбележа че дори само от тръбичката звука е доста силен.Доколкото помня той спомена че говорителчето в кутийката е околоо 100W(може и да греша)и при включване звука минава през микрофона в смесителя или както е там.Като цяло много атрактивен ефект при добро боравене с него може да се получат страшни неща. Редактирано Ноември 27, 2010 от Valeri_pj Цитирай
7thString Отговорено Ноември 27, 2010 Отговорено Ноември 27, 2010 А един по-практически въпрос - има ли значение тона на звуците, които издаваш с уста? Демек трябва ли да пееш вярно и в хармония с нещата, които свириш на китарата или може да си плямпаш каквото поискаш? Цитирай
ciriljhonson Отговорено Ноември 27, 2010 Отговорено Ноември 27, 2010 (Редактирано) Ще се опитам да обясня начинът на действие. Звукът, знаем е най-общо казано вълни, ние чуваме защото тези вълни се разпространяват по въздуха. Принципът на TALK BOX е изцяло базиран на горе споменатото. Звукът от китарата минава през маркуча и вкарва въпросните вълни в устната кухина на изпълнителя. говорителчето в кутийката е околоо 100W(може и да греша)и при включване звука минава през микрофона в смесителя или както е там Тук идва ред на биологията. Как човек говори ? Поема въздух, прекарва го през гласните струни и посредством акустиката на устната кухина и езикът възпроизвежда звуци. За TALK BOX ви трябват само акустуката и езикът. Направете си прост експеримент, пуснете си през GSM-ът някаква мелодия, доближете спийкъра към устата си и започнете да "имитирате" различни думи без да използвате гласа си, само артикулирайте с език и уста, така в общи линии работи и въпросният ефект. Редактирано Ноември 27, 2010 от ciriljhonson Цитирай
Recommended Posts