encode12 Публикувано Юни 23, 2009 Публикувано Юни 23, 2009 Здравейте. Пише ви горд собственик на Cort KX5 FR . Та днес си я купих, но срещнах един голям проблем, настройването на китарата. Представете си, че преди миг съм си сложил струните и не знам грам как да я настроя. Лошото, е че избързах да се правя на майстор и вобще съм я разстроил до неузнаваемост. Сиреч на отворен целия нът тръгнах да настройвам и то тремолото скочи нагоре, аз успях горе-долу да го върна в позиция чрез отпускане на струните, но така или иначе настройвам 2 струни заключвам ги, настройвам още 2 заключвам ги и тези които са първата двойка вече са се разстроили прекалено много, че да не мога да ги настроя с финната настройка. Моля Ви за помощ. Цитирай
Slav Отговорено Юни 23, 2009 Отговорено Юни 23, 2009 Настройваш пак и пак и пак, докато стане. Цитирай
encode12 Отговорено Юни 23, 2009 Автор Отговорено Юни 23, 2009 Ок всъщност проблема ми, е че се дига тремолото нагоре прекалено много и това ме притеснява. Цитирай
Slav Отговорено Юни 23, 2009 Отговорено Юни 23, 2009 (Редактирано) Пичът във видеото си го казва - настройваш пружините, докато се оправи проблема. Редактирано Юни 23, 2009 от Slav Цитирай
encode12 Отговорено Юни 23, 2009 Автор Отговорено Юни 23, 2009 Да, всъщност тръгнах по това клипче да се водя и стигнах до смяна на първа струна. Просто утре обратно в магазина зареден с търпение да ми обяснят най-подробно как се настройва Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 23, 2009 Отговорено Юни 23, 2009 (Редактирано) Няма нищо сложно. Има няколко взаимно влияещи си фактори. НЕ ОСТАВАЙ КИТАРАТА БЕЗ СТРУНИ! СМЕНЯЙ СТРУНИТЕ ЕДНА ПО ЕДНА, БЕЗ ДА ОТПУСКАШ ВСИЧКИ. Факторите са: 1. Планката, която държи пружините, завинтена с 2 дълги винта в дървото отзад като махнеш капака - като затягаш винтовете, трема се прибира в китарата. 2. Брой пружини - повече прибират повече тремолото в китарата. 3. Настройка на свободните струни - по-високо наистроени струни вдигат трема нагоре - вадят го от китарата. 4. други, по-маловажни. Номерът е да постигнеш баланс, без да опъваш прекомерно струните(периодично проверявайки на кои тонове са настроени след дадена операция). Крайният резултат трябва да е такъв, че при настройка в съответния строй тремолото да бъде успоредно на тялото на китарата. Колкото и да си вещ, тази операция си изисква малко развъртане. Редактирано Юни 23, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Пича е сложил 10-ки(10-46) най-вероятно, и затова му се е вдигнал флойда . Проучи с какъв сет струни е била китарата заводко и си сложи същите. Ако е с 9-ки - купи 9-42 Настройваш китарата и гледаш равнината на флойда.Планката трябва да е успоредна с тялото независимо от височината.(може да е 2-3-4 мм над тялото) Ако задния край на флойда е вдигнат нагоре, натягаш двата болта с един оборот и пак настройваш струните. Обратното-ако е потънал в джоба, отпускаш с един оборот и отново настройваш. ..и така докато стане. Не бързай да заключваш струните ...това е последното нещо, което трябва да се направи. Първо се увери че китарата ти е настроена оптимално, така че все едно няма заключване. Имай предвид, че след заключване на нъта много китари повдигат мъничко тона с няколко цента и това допълнително се компенсира с фината настройка от тремолото.Не пипай седлата, с които се регулира интонацията.Това е настройка, с която ще се занимаеш в един по-късен етап, когато нещата ти се изяснят. Ползвай размер на струните, с които е произведен инструмента-има защо. Цитирай
TONY Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Ако са десятки, може да си настоиш китарата в Ми бемол и всичко би трябвало да е на 6. Забелязл съм, че от китара с флойд сетната за деветки в Ми, се минава с 10-ки в Ми бемол без нужда от допълнително сетване. Естествено, може да има частни случаи и да не е така. Цитирай
Cutthroat Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Не мисля, че ще минеш от деветки в МИ към десетки в МИ бемол без оправяне на интонацията, но за останалите неща наистина не се изисква почти никакво пипане. Цитирай
Yves Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Извинявам се, че ще използвам темата да попитам за своя дилема с флойд. Понеже на флойдовете не могат да се регулират височините на отделните струни, а само на целия бридж се получава така, че за да няма бъждене на 6та струна, екшъна примерно на първите 3 е ненужно висок. Може ли това да се оправи чрез някаква подложка на седлото на дебелите струни, така че да ги повдига от самата планка на бриджа, за да може на соловите струни да е нисък екшъна? То ясно че може, но дали няма да обърка геометрията на системата и да почне да се разтройва, защото като сваля единия край прекалено много точно това се случва и се чудя дали и с подложки няма да се случи нещо подобно... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Може, само че не знам дали тук се продават такива подложки. Пробвай в сайта на Капъша (musicjam.hit.bg), че има бая хардуер и части там. Aко се окаже, че няма тук, май е по-бързо и изгодно да си измайсториш подложки. Цитирай
Yves Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Въпроса беше от техническо естество дали ще стане...иначе подложки лесна работа Мерси Цитирай
encode12 Отговорено Юни 24, 2009 Автор Отговорено Юни 24, 2009 Всъщност съм с оригиналните, 9 - 42 мисля. Сега за първа струна съм сложил 10, защото ми се намираше 1 бройка у нас, но важното, е че придобих поне някакъв дори и малък опит как стават горе долу нещата. Утре сигурно ще сменя с 9ка първа струна, пък за по-натам ще видим как ще са нещата. (Сиреч ако е възможно слагане на по-дебели струни) Цитирай
Cutthroat Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Yves: мисля, че има начин като се промени височината на единото от не-ги-знам-как-се-наричат-тия-неща-на-които-се-опират-остриетата-на-флойда. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 24, 2009 Отговорено Юни 24, 2009 Ами...да, всъщност! Просто повдигаш флойда само от страната на дебелите струни - нищо му няма. Има друго обаче - ако си разглобявал флойда и си разместил магаренцата е възможно да си сложил тези за трета и четвърта струна на мястото на първа и втора - а те са с различна височина (3;4 са по-високи от 1;6 например). Тия-неща-на-които-се-опират-остриетата-на-флойда се наричат стъдове (studs). Цитирай
Recommended Posts