Wanted Публикувано Юни 19, 2009 Публикувано Юни 19, 2009 Та....имам драма ...поръчах си глава.....страооотна/Гарландче/ 100вата но се спънах в кабинета....по заръки винтидж 30 бил моя говорител...и от там драмата 4 по 12 е на порядъчна цена има ги обаче ТИЖАТ!иска ми се 2 по 12 но цените почтиииии като 4 по 12 та въпроса е ако си взема надлежно от магазинут 2 винтижки по 200 лв и си поръчам на някой мил съфорумник срещу нормални пари дали нямада е доборе...маршалски 2 по 12 у магазинут 1000 лв у брой дайте съвет :моля ! и подвъпрос -отворен ли да бъде кабинета или затворен.....ако колио к се вестне ще се радвам на неговото мнение .... благодаря ви предварително .... и 3 ти подвъпрос кой в форума би се наел/и да е от софия /да сътвори таквос нещо / и пак благодаряяяяяяяяяяяяяяя Цитирай
synchu Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 Какво искаш да свириш и какъв ще е Гарланда? Цитирай
Wanted Отговорено Юни 19, 2009 Автор Отговорено Юни 19, 2009 ами гарланда е 100 в огромен и тежък ...и не ми се иска да ми е тежко и на говорителите.....а сстила ...всякакъф рокче мокче блусче туй онуй малко трашец за растуха ....като ми се присвири фалшиво ме избиваа на ЖАС! и тетака Цитирай
preIbanez Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 ...ГАРЛАНД-а заслужава най-добрия възможен кабинет...не се стискай ами смело вземай 2Х12" Маршал...не тежи чак толкова а добрия звук е гарантиран... Цитирай
Wanted Отговорено Юни 19, 2009 Автор Отговорено Юни 19, 2009 ще събирам още няколко дена смелост /и мнения де/ и ще го видим.....айде хора давайте на по грамотните от вас расчитам Цитирай
patient Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Vintage 30 ако са само два ще запушат като усилиш главата. Минимум 4 броя, за да ти е мирна главата. И нали ти предлагах готов кабинет. Що не се обадиш да го тестваш?! А и между другото аз като фен на Eminence ще заявя, че ТОВА е по-добрият вариант ако ще си купуваш говорители. Даже са по-евтини с 20 ойро. Редактирано Юни 19, 2009 от patient Цитирай
bratmito Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 Минимум 4 броя...тва са 240 вата. 2 такива са 120 вата.Няма как да ги изгориш със 100 вата глава. Цитирай
patient Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Мда... На теория! Ама ако кажат "пръц", нали няма да плачете! Защо според вас комбинират 100-ватовия JVM с 300-ватов 1960? - Щото като напомпаш драйв канала и почнеш да бичиш трески на китарата, Селесчъните се чудят отде им е дошло. Редактирано Юни 19, 2009 от patient Цитирай
bratmito Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 Защото може би са с Celestion G12T75. Plexi 100 вата от край време се ползва с 4Х12 Greenback които са по 25 вата и колоната е 100 вата RMS. Неможе да изгориш 120 вата колона със селешчни със 100 вата глава,освен ако колоната не е грешно конструирана или някой говорител не е дефектен. Цитирай
patient Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 Не искам да влизам в излишни спорове. Има доста неща, които влияят на поведението на говорителите освен чистата, дадена по спецификации мощност на усилвателя. Ще повторя само, че повече е по-добре, за да не боли глава после... Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Не искам да влизам в излишни спорове. Правилно. Някой дава мнения, а дали са правилни няма значение, нали не носи отговорност когато се издънят нещата? Аз разбирам, ако някой даде мнение да го отстоява финансово - така де, друг път ще внимава какво пише. Сметките са по-различни от представените по-горе. Но за да не "дразня" определени хора с мнението си, ще си затрая и ще гледам отстрани. Така де, защо да рискувам да отнеса някоя съчка като Ян Хус... Само ще подкрепя preIbanez и patient на 100%. Редактирано Юни 19, 2009 от Parni_Valjak Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Aз пък ще се съглася с patient и Parni_Valjak. Понеже съм виждал как с течение на времето се раздрънчава нов 25-ватов celestion със 5(ПЕТ)-ватов лампов усилвател не бих искал да вярвам в митологиите, свързани с огромната надеждност на китарните говорители. Макар и със сигурност да има много добри модели и екземляри и днес, като имам предвид съвременното поевтинено и често изнесено в Азия производство мисля, че добрият стар инженерен принцип за 50-процентовото преоразмеряване(датиращ от времето на скъпото и качествено производство) винаги ще бъде "обеца на ухото". Също трябва да имаме предвид, че ако да кажем синусоида с амплитуда 10V при товар 8ohm се равнява на около 6.25 вата, разсейвани в товара, то при същата амплитуда един правоъгълен сигнал(а често сигналът на тежко изкривената китара има близка до правоъгълната форма)би разсеял в товара към 12 вата. Редактирано Юни 19, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Wanted Отговорено Юни 19, 2009 Автор Отговорено Юни 19, 2009 което на раззбираем език какво ще значи ..?да не си и помислям за 2по 12 ....? не всички у ФорумЪ са с инжинерна мисловна дейност.....еле па я Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Не... значи, че е добре говорителите(сумарно) да са поне 1.5-2 пъти по-мощни от усилвателя, за да не ги изгориш при хай-гейн свирене... което не е железно правило. Някои говорители са преоразмерени, други не се държат добре и при номиналният си рейтинг. Някои ампове са по-мощни от рекламната си мощност, други - не. Затова, най-добре е да се допиташ до хора, свирили дълго със съответните мощности. Те биха могли да ти дадат най-добър съвет. Имай предвид също, че динамичното, чисто свирене е предизвикателство за механичната система на говорителя, понеже там динамиката е голяма и мембраната рипа много, докато хай-гейн свиренето е изпитание към бобинката, която се нагрява повече, понеже разсейва по-голяма мощност при по-слаба динамика(по-малко движение на говорителя откъдето и по-лошо охлаждане на бобинката). Затова, когато търсиш съвети все пак имай предвид и типа кривоч, който се ползва. Редактирано Юни 19, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
patient Отговорено Юни 19, 2009 Отговорено Юни 19, 2009 (Редактирано) Можеш да мислиш за опция с 2 говорителя ако общо ти дават поне 200 вата RMS, позовавайки се на споменатия вече от Евтим 50-процентов принцип. В този контекст и отново пораждащата се полемика за доброто старо производство и лошото ново, става все по-трудно в днешно време човек, който няма специализирана апаратура и познания да разкрие евтините търговски трикове сред листовете със спецификации за съответните продукти. Най-неприятното е, че дълбоко уважавана и тачена (не само в нашия форум) фирма за производство на китарни говорители като Celestion, вече не си прави труда да посочва метода на измерване на мощността на говорителите, нито да описва дали това е peak output power или RMS. Ако не вярвате гледайте и се дивете - това са предоставените на сайта спецификации на Vintage 30. Ако човек чете брошурки и рекламни слогани, ще остане с впечатление, че едва ли не няма китарни говорители с по-голяма чувствителност от тези. Ама как е измерено това и дали е вярно, никой не ти казва, щот видиш ли това е върха на сладоледа. Също трябва да имаме предвид, че ако да кажем синусоида с амплитуда 10V при товар 8ohm се равнява на около 6.25 вата, разсейвани в товара, то при същата амплитуда един правоъгълен сигнал(а често сигналът на тежко изкривената китара има близка до правоъгълната форма)би разсеял в товара към 12 вата. Това важи особено много за солидстейт амповете, при които го няма натуралният софт клип на лампите. Така че там преоразмеряването може би е добре и да е над 50%. Редактирано Юни 19, 2009 от patient Цитирай
Recommended Posts