Jump to content
Българският форум за музиканти

Cort Kx5 Fr Vs. Jackson Js30 Rr


encode12

Recommended Posts

Здравейте. Преди да съм получил коментар използвай търсачката има отговори вече потърсих, но не намерих. (Ако все пак някой намери нека постави темата тук)

Та, става въпрос за следния случай - от 1 седмица съм решил, че е крайно време да сменя старата китара (Stagg S300 :mellow: ) с нещо по-добро. Финансово се ограничавам до 550лв. тъй като не смятам, че е нужно да се мятам веднага на най-скъпото възможно и за това след обикаляне из центъра пробване на няколко китари се спрях на тези 2 китари. Проблема, е че не мога да реша коя от двете да си купя поради причината, че не съм много запознат с важните елементи за 1 китара въпреки едногодишния ми самоук опит и за това бих желал да чуя мнението на хора, които могат да преценят качеството на инструментите или още по-добре хора притежаващи ги. Причината да се спра на този Cort беше не толкова Floyd Rose-a, колкото възможноста humbucker-ите да стават на single coil. Също така няма да откажа и други предложения за китара, разбира се да влиза в финансовия диапазон. Благодаря на всички, които биха ми помогнали :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо защо реши,че е крайно време да си смениш китарата? Сам казваш,че не знаеш кое какво е в китарата. Аз 3 или 4 години свиря (боже колко съм изостанал :hysterical: ) на скуайъра и с времето се уча да използвам пълния му капацитет. Не че е голям,ама като не мога това да използвам пълноценно защо да си купувам друго.

Важното за една китара е да ти е удобна и да ти харесва как звучи. Наличието на флойд е проява на вкус и предпочитание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основно искам промяна поради простата причина, че съм соло китарист (или поне се опитвам да съм :hysterical: ) в 1 група и всъщност като цяло ми се иска да имам повече прагчета и хъмбъкър най-малко. Вече в последствие floyd rose като екстра...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж сега, ще ти кажа моето лично мнение, като трябва да се има предвид, че и двете споменати от теб китари НЕ съм ги пробвал.

1. Евтините джаксъни (тоест под 1000-1500 лв) според мен не са прекалено добри китари защото: лицензен флойд, който не винаги е изработен като хората; дървения, която ми е малко съмнителна (както при всички големи марки, а и джаксън са собственост на фендър, които на ниските си серии не залагат на качество, да кажем); качествен контрол, който не е особено висок за тези серии; хардуер, който е на посредствено ниво - износва се бързо, например; фабрични дефекти, като изметнат/усукан гриф и постави не като хората прагове;

2. Cort за мен лично е предпочината марка, защото съм свирил на китари корт за по 500-600 лв (т.е. в твоят ценови диапазон; става дума за М-серията, както и някои суперстрат-тип модели), които са ми харесвали много повече от джаксън като: усещане и пипане на грифа; окраска на тона (която не е кой знае какво, но все пак я има, за разлика от джаксън за 600 лв); цялостен тон, който е ми се струва по-натурален, и повече хм дървен, в добрия смисъл - тоест усеща се какво ти е под ръцете.

3. Свирил съм на въпросния стаг-страт - разбирам те, като си мислиш, че ти трябва нещо повече от това. Хъмбъкър на бриджа е добра идея, ако свириш малко по-тежка музика - да речем от пърпъл нататък, така е. Повече прагове - не мисля.. отговори на себе, колко често си стигал над 15-17ия праг? Ако си, какви точно ги вършиш там? Броят на праговете не е критерий, особено за хора с не много голям опит, какъвто е и твоят случай. Опцията да се дели хъмбъкър/сингъл е изключително полезна - макар и да не дава характерният сингъл койл звук, е много много добро решение за китаристи с единствена китара (има тема във форума за сингъл койл срещу единична намотка на хъмбъкър, със семпли и всичко - раздел семпли, потърси я).

 

Като заключение - това е МОЕ мнение, свиря от 5-6 години, макар и не прекалено активно, един вид. Това, което трябва да знаеш със сигурност, е че никой не може да ти избере китара ей така, на сляпо. От моя пост става ясно, че не съм фен на евтини джаксъни, но това как да е. Най-доброто, което можеш да направиш, е да вземеш някое приятелче с повечко години китарен стаж, да обиколите двамата магазините, и да си харесаш нещо с неговите съвети, което на теб ти е удобно, и на теб ти харесва.

Пипай, нахалствай, и се ослушвай. Това е положението. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първото, което ще кажа, е че най-добре е да идеш да пробваш и двете китари. Която и да ти се стори по-удобна - вземи я.

Второ - искам да питам - задължително ли трябва да е стрела? Защото това оскъпява допълнително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@encode12 първо те поздравявам за уместното търпение да не купуваш преди да си сигурен кое е правилно.

Аз не съм свирил на евтин Jackson и нямам представа какво им е изпълнението, но честно казано не залагам много.

Според мен по-удачно за този бюджет е да вземеш Cort KX5 FR, по няколко причини:

 

- при Cort за по-малко пари, получаваш повече качество (борба за налагане на пазара);

- щом си се насочил към соло китарата е хубаво да умееш да си служиш и с Floyd Rose;

- хъмбъкерите също са предимство, а щом се делят още по-добре;

- 24 прага;

- формата на тялото е универсална и по-удобна за свирене (ластовичата опашка не обича да свириш седнал);

 

 

П.С. Jackson китарите са класика в жанра, но тези модели са само стръв за бъдещи инвеститори.

 

:greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря най-искренно на всички ви. :greenball: Честно казано се бях спрял на Cort-a, но не съм много добре запознат с марката и ми се искаше да чуя още няколко мнения. Поне според моето не професионално ухо, Cort-a ми харесваше повече като звук и за това го набелязах, но вече си обмислям крайното решение. Въпреки, че не бързам като цяло да купувам, поради простата причина, че винаги може да се намери нещо подобно в Купувам / Продавам. Пак благодаря на всички и приемам предложения и за други китари.

П.П. : Сега наистина се замислих, че е RR модел и надписа Jackson си вдигат доста цената. :spam:

Редактирано от encode12
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изпратих ти ЛС.

В ценовия диапазон в който си се насочил ти предлагам алтернатива, която изобщо не е за подценяване, а даже според скромното ми мнение е в пъти по-добре от индийска Жаксън пръчка, а именно Schecter Omen Extreme. Китара с 24 прага, с перфектен флойд, алнико хъмбъкери с делене на сингъл койли. Заповядай да я чуеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човек, вземай Schecter-а! И в моята класация Корта води пред Джаксъна, но не може да се мери с Шектъра и като качество на материалите, и като изработка. Все пак имай предвид, че е важно да попаднеш и на качествена бройка. И не е вярно, че "стрелите" са неудобни, особено за начинаещи и седнали - всичко е въпрос на свикване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Schecter това е предложението ... но има и друг фактор (цена), който не знам как ще ти понесе.

 

относно CORT .. разгледах ценовата листа в динакорт и забелязах интересни неща

 

EVL-K4 - 260 евро - (EMG-HZ H4) --- "злобен" финиш

 

KX5 - 200лв по- малко, но без ФР

 

серията М(520 , 600(за предпочитане)) .. много симпатична пак без ФР, но в твоя ценови клас- вярвам е по- високата серия от предните 2.. но за сметка на това с по- къса мензура 24.75"(ЛП/СГ тип дължина)

 

избора е твой !!!! чакаме в ФУКНЯ да разберем решението ти

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно EVL-K4 : имам приятел с такава китара и честно казано ми харесва модела, но не я видях вчера изложена сред китарите. (Сигурно имат килер, в който пазят готините неща :drummer: ) Честно казано на пръв поглед Schecter-ите ми харесаха, но ще видим финансово ще им смогна ли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@encode12

като не знаеш дали имат даден модел... звъниш и ги "тормозиш".. къде го имат , кога ще го имат, могат ли да ти го доставят... и все такива приятни за клиента неща, като да се глези и тормози продавач-консултантите :drummer:

пък дето се вика като си запознат с evl и ако нямаш огризения "да си вземеш китара като на приятел" може да си я поръчаш .. те с радост ще ти вземат ПАРИТЕ само трябва да видиш дали конкретната бройка не е "объркана" нещо :)

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.