Jump to content
Българският форум за музиканти

Програма за инструментал?


pnio

Recommended Posts

Каква програма да използвам, за да пиша инструментална класическа музика? Примерно да си напиша нотите, да укажа инструментите като на нормална партитура, след което да мога да чуя звука на целия оркестър? След това да мога да обработвам разположението на инструментите в оркестъра, динамики, темпо и т.н. Има ли такава програма?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много програми, водещите са Sibelius ( www.sibelius.com) и Finale ( www.finalemusic.com). Те са много професионални, с големи възможности и не са евтини. И двете фирми имат "семейства" от версии, включително по-леки и опростени, и по-евтини. Имат и специални цени за учебни заведения, преподаватели и студенти.

 

Ако не си тръгнал да пишеш партитури за Кралския Симфоничен Оркестър, а само да се учиш и експериментираш, можеш да минеш и с някоя от многобройните по-малки и достъпни програмки. Аз използвам една стара и безплатна, наречена Noteworthy Composer и ми върши работа за леки аранжиментчета. Няколко по-нови, като серията Magic Score (версиите Maestro, Classic) или Notation Musician, ще намериш ето тук.

 

Също така повечето програми за запис и продуциране на музика като Cubase си имат партитурен редактор, който върши отлична работа. Предимството на такива комплексни продукти е, че след писането и редактирането може в същия софтуер да се извърши пследващата обработка до готов запис (ако това ти е целта). Ако пишеш за живи музиканти (и искаш да си чуваш работата от компютъра само за сверка с каквото ти е в главата), тогава горните отделни програмки са достатъчни. Не всички (от безплатните и евтините) са перфектни в принтирането, но с минимални корекции могат да излизат и готови за свирене щимове.

 

Пропуснах (все едно не съм го казал :) ) че в България и най-скъпите програми се намират в "безплатни версии", каквито използват мнозина в този форум :)

 

На слука!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за отговора. От доста време използвам Сибелиус и съм много доволен. Но сега имам нужда от по-голяма обработка на получения звук, също да мога да разполагам различните групи инструменти по различен начин и други разни неща. И ми е трудно да се ориентирам сред многобройните продукти за звукообработка (като Cool Edit, FL Studio, Sony ACID, Reaper и т.н.) коя би ми вършила работа за класически оркестър, и използвайки ноти с които ми е по-лесно да работя. Казваш Cubase има партитурен редактор - ще го пробвам. Дано има и голям набор от инструменти за класически оркестър.

Редактирано от pnio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EDIROL Orchestral - VSTi, което можеш да подкараш в Cubase и да обработваш написаните партитури (трябва да ги вкараш в програмата като МИДИ файл).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Cubase има партитурен редактор, но е леко непоръбен и възгрозен за многосъдържателност и продължително гледане. Sonar има малко по-добър такъв. Може и да ти е удобен, а би могъл и да използваш и MIDI редактора стил piano roll.

 

Sibelius е нотационен софтуер преди всичко и това го прави подходящ за писане на партитури. Вади сносен звук с окомплектования Kontakt Player, но за следващата фаза ще е нужно да се прехвърлиш в Cubase, Sonar или подобна програма, използвайки VST sampler, ако си търсач на по-автентичен звук.

 

Edirol Orchestral също може да ти свърши работа, но е играчка в сравнение с оркестралните банки. Дори бих го използвал, ако пиша оркестрална музика за двуизмерен анимационен филм.

 

Моите симпатии са към Garritan Personal Orchestra - качество в малък размер и не много висока цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

VSL или по обширно казано Vienna Symphonic Librari. Кофтито е, че срува над 8000 евра :hysterical:

Със сигурност е обаче най-доброто :dance:

Редактирано от Nikolay Petev Yolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VSL или по обширно казано Vienna Symphonic Librari. Кофтито е, че срува над 8000 евра ;)

Със сигурност е обаче най-доброто ;)

И е доста голяма като обем. Като начало би могло да свърши работа и това: Vienna VSL Horizon Series OPUS 1 - Orchestra. Но по-скоро въпроса ми беше за основната програма, не за инструментите. Защото ще ми бъде много по-лесно и по-удобно ако мога да работя с нотен текст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам, че си пояснил въпорса си (аз бях разбрал, че търсиш с нещо да пишеш ноти, както беше написал в първоначалния пост). Ти всъщност искаш да обработваш написания материал: да редактираш, манипулираш, продуцираш ансамблова / оркестрова музика.

 

Както загатнах, а и други са ти препоръчали, трябва ти софтуерна сюита с MIDI и аудио възможности (някъде ги наричат DAW - digital audio workstation, но такива има и без MIDI и ударението е върху записването на изсвирена / изпята музика с последваща обаботка). Дори при MIDI - създадена музика неизбежно се минава в аудио и там се извършва "тонрежисьорската" работа. В електронните жанрове много "творци" не си играят да пишат ноти, а въвеждат в програмата директно чрез свирене на някакъв контролер (най-често клавиатура), затова и тези програми не винаги имат перфектни партитурни редактори за ноти.

 

От популярните такива сюити, със сигурност (съм видял) имат партитурни редактори: Cubase, Sonar, Logic, Samplitude и, разбира се, Pro Tools. Последната всъщност използва за партитурен редактор... Сибелиус (вграден), та ще ти е най-лесно щом го ползваш (ако си готов на инвестицията в Pro Tools, както като цена, така и като сложност за научаване и по-тежки изисквания към хардуера.

 

Не знам какъв ти е настоящия и желания творчески процес, но най-често писането е разделено от обработката: създаденият в суров вид нотен (и MIDI) материал се пуска в многокаално "студио", където на всяка партия се правят динамични и честотни корекции, добавят се различни ефекти (ако е нужно), извършва се смесване с пространствено разполагане по стерео картината (и разбира се, баланс по "сила" на звучене, което всъщност не е само сила, а "привидна сила" за слушателя и е цяла наука) и т.н., - все тонрежисьорски операции.

 

Ако в порцеса на тая продукция се налага преразглеждане и изменения на партитурата, те са обикновено минимални и за това са (сравнително порстите) нотни редактори в тези продукти. Ако приемеш такъв последователен (разделен) подход,можеш да си пишеш в удобния за тебе Сибелиус и да подаваш като MIDI в избраната 'студио' програма.

 

Струва ми се, че ти искаш през целия процес да продължиш да си работиш в нотния текст (или неправилно съм разбрал?). Може - но донякъде,защото в обработката има много неща, които порсто нчма как да се означат с ноти и анотации, нито пък да се контролират и манипулират. Затова са интерфейсите с вид на студиен миксер и с графично обозначаване на партиите като хоризонтални ивици във времето, понякога с вълновата форма изобразена в тях. Неща като честотни характеристики, динамика (в децибели, не като форте / пиано) и куп още характеристики - просто ги няма в нотната версия и е най-удобно да ги управляваш със съотвентите контроли (графични "копчета" и плъзгачи) в другия интерфейс...

 

Може би ти обяснявам топлата вода (извинявай, ако е така), но звучеше като да не си работил досега в такава софтуерна среда. Най-добре е да си набавиш един от тези продукти и да пробваш за какво става дума.

 

Както се спомена вече, ще ти трябват библиотеки с качествени звуци за инструментите от оркестъра. Не обезателно Виенската колекция, но все-пак най-доброто, което можеш да намериш и да си позволиш. (Апропо, редовният участник в този форум BlueZone наскоро се похвали, че се е сдобил с Виенската колекция и дори пусна мостричка; можеш да се свържеш с него за опит и повече инфо).

 

Може да са ти полезни и някои от продуктите на фирмата Ntonyx, напр. Orchestrator или Arranger - те са доста различни от горните сюити (Cubase и пр) и работят със сурови MIDI файлове, като автоматизират много от рутинните дейности. Други техни продукти като Style Enhancer вкарват в MIDI композицията стилови нюанси като пецифична динамика и маниерност, вибрати и трилери и пр. Аз използвам безплатната им порграмка Stylizer за бързо "оживяване" на MIDI неща,написани с ноти - зазвучават много по реалистично с добавена експресия (като дъх, кресченди, вибрати, портаменти/мелизми, дори трилери - които изобщо не съм писал в нотния текст), както може да се чуе в тези миниатюри-шегички:

 

Среднощен секси рингтон

Качил се гущер на круша

 

В последната има 3 повторения (copy+paste) на едни и същи MIDI ноти, но обработени от програмата с 3 различни 'стила' на свирене...

 

Твоята работа очевидно е по-сериозна от тези закачки и ще са и полезни пълните и по-тежки продукти.

- - - - -

 

Доста глупости изписах на основата на презумпции - би ли обяснил, понастоящем, като напишеш нещо в Сибелиус - какво следва? Разпечатваш го за свирене от хора? Или създаваш някаква звукова версия - и тя зе демо ли служи или създаваш краен продукт (примерно за използване във филм или други медии)?

 

От този творческо-производствен модел зависи какви процеси и какви "оръдия на труда" ще санай-подходящи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си, че не обясних много добре какво точно искам... Та става въпрос за сериозен изходен продукт със звучене на симфоничен оркестър. И нотите трябва да "оживеят" - т.е. става въпрос точно за тонрежисьорската работа, но просто ме притесняват малко тези "хоризонтални ивици във времето", aко трябва първо с тях да си напиша основната музика, а не основата ми да са нотния текст. А и при положение, че имам вече написана партитурата, тепърва да се занимавам да свиря всичко... От там нататък е ясно, че трябва доста работа с "копчета" и плъзгачи докато се постигне желаното звучене. Благодаря ти много за изчерпателният отговор и за насоките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Има една фирма East West Quantum Leap. Те имат Symphonic Orchestra VST инструмент Gold и Silver edition, досега не съм го пробвал, но съм чувал добри неща за него. Steinberg също имат подобно нещо, имаше и демо в сайта звучеше убийствено реалистично, доколкото си спомням беше с обем 27 ГБ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... да и аз съм фен на East West Quantum Leap .... но не съм фен на това , че са може би една от малкото фирми продуктите на които не можеш да ги намериш никъде в ''наште'' сайтове - нито един .... и почват едни стотици евра ... чак свят да ти се завие ... няма лошо :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.