marin_zhelezov Публикувано Юни 8, 2009 Share Публикувано Юни 8, 2009 Здравейте, колеги. От известно време ме гложди една мисъл и не ми дава мир. Става въпрос за музиката, която "вадим" от този прекрасен и сложен инструмент. На пръв поглед барабаните нямат точен тон, като звучене са в известен смисъл "неопределени", но звука, а и емоцията, които можем да пресъздадем чрез тях са доста силни, пак благодарение именно на тази неопределеност. Слушал съм прекрасни сола на прекрасни барабанисти с прекрасна техника и усет, които предават силата на емоцията, на ритъма, на чувството и както се вика "докосват душата". Но тук се замислих. Винаги настроението и емоцията са позитивни, "groovy", а (почти никога или много рядко) са минорни, тъжни. Слушали сме много китаристи, пианисти, басисти, цигулари и пр., които с инструмента си могат "да разплачат човек", да създадат прекрасното минорно чувство. Ами барабанистите? Сам барабанист с комплекта си защо да не може да пресъздава тези чувства? Дали ограничението е в същността и физиката на самия инструмент или в нещо друго? Или просто не съм слушал достатъчно барабанисти и просто досега не съм чувал някое наистина минорно соло със силна емоция? Наистина ще се радвам да чуя "нещо тъжно" изсвирено само с барабани (без допълнителен ксилофон) - само с неопределеността и красотата на този инструмент. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
stevie wonder Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 да не си влюбен ? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
marin_zhelezov Отговорено Юни 8, 2009 Автор Share Отговорено Юни 8, 2009 Не, просто съм музикант. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
злато Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 За тъжно соло и аз не съм сигурен.Но гледната ти точка е от страната на барабаните като звучене сами за себе си.А има и друга гледна точка,тази на барабаните или ударните инструменти като част от групата и от общото впечатление което създава стилът на една група.Когато свиря определни композиции на моята група(Лот Лориен) влагам точно такива чувства. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
marin_zhelezov Отговорено Юни 8, 2009 Автор Share Отговорено Юни 8, 2009 Да, идеята ми беше за самостоятелно изпълнение на барабаните. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mike_portnoy Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 Аз мисля, че дори и едно соло на барабани по някакъв начин да бъде определено като "тъжно", то няма да е тъжно за всички хора, ами ще зависи от това как се чувства самия човек в момента на слушане на солото. Странен въпрос... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Katsko Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 с четки? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yotzzo Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 (Редактирано) Мисля, че трябва да питаш Майкъл Джайлс. Той ги постига тези настроения. Редактирано Юни 8, 2009 от yotzzo Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Jorkata Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 Много лесно бих могъл да разплача доста хора. Ако седна зад сета към 2-3 през ноща Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 Моите томове съм ги настроил на мажорна терца. Така чух в едно ДВД. Ако се направят на минорна и естествено ако е някой по-можещ... дали няма да се получи нещо? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PlamenM Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 Не знам дали може да се отговори на този въпрос , но може да си намериш някой от записите на Питър Ърскин - ако някой свири на барабаните като пиано, то това е той . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robtrujillo Отговорено Юни 8, 2009 Share Отговорено Юни 8, 2009 Eми не знам как може това да стане, след като барабаните са ритъма, а китарите и баса са мелодията....сам мисля че не е възможно, освен естествено ако не си някой майстор дето може да изкара 10981457896234502319847 звучения от барабаните... Поздрави! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Katsko Отговорено Юни 9, 2009 Share Отговорено Юни 9, 2009 Тери Б. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BlueZone Отговорено Юни 9, 2009 Share Отговорено Юни 9, 2009 и по слециално след 2:31 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
A-L-A-D-I-N Отговорено Юни 9, 2009 Share Отговорено Юни 9, 2009 Марине и аз така си помислих като го прочетох, да не си влюбен?! Пък и я кажи за какво ти е на тебе да звучат тъжно основната задача на ударните е да създават положителни емоции а не отрицателни! Пък и самия смисал от музиката е да те кара да се чустваш добре а не зле. Комплекта сам по себеси несе използва като соло инструмент в стиловете на популярната музика, а само като акомпаниращ такаче ако има соло то е част от пърчето което се свири с останалите инструменти в групата.Единствено при класическите перкусии комплекта се използва като соло инструмент, но това е друг въпрос. Иначе да, барабаните са както всеки друг муз.инструмент и могат да пресъзадават всякакви емоции мисля че най-лесното чуство което може да се пресъздаде е на страх и напрежение както се има предвид че са едни от най-шумните инструменти реакцията на повечето обикновенни хора е да се стреснат от звука който издават. А за да стане тъжно ще ти трябва по мрачно звучене от барабаните... четки,използване на най-ниските по звучност инструменти в сета тих приглушен звук барабанчето тряба да е със свалени корди държиш някво много бавно темпо и т.н в стил Туин Пийкс да не продължавам че целия форум се разрева... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts