Jump to content
Българският форум за музиканти

Има ли смисъл от евтини монитори/слушалки


Fenix

Recommended Posts

ползването на монитори в помещение, което не е третирано акустично е също толкова ефикасно, колкото и ползването на какви да е добре звучащи Hi-Fi колони

И на други места съм го чел това мнение, макар и да знам, че е малко крайно, си мисля, че в моя случай има значение. Бих взел монитори, но финансите ме спират... просто сега ще дам около 1000 евро за техника в два-три месеца, която вече ми е наложителна буквално и просто нямам как да отделя 200 евро за монитори, а току що се продадоха едни алесис дето са на 2 години за 220 евро в бея, като са 200 евро нови :thumbs_up: Ta, на старо няма да гледам май много...

 

Но нямам време нито, желание да се уча много, да... има си хора на тази работа. И наистина предпочитам монитори, със слушалки е много неудобно, само кабели минават постоянно, едно на главата ми, китарата на скута с кабел, той в картата, която е отдясно...

 

А стаята е една панелка, с един огромен прозорец, едни пердета... и единственото място за компа е близо до една стена, единият монитор трябва да е в ъгъл...

 

иначе мерси на всички! bobalane, още си пазя иначе тхт-то дето ме съветваше за пасивните алезис със хафлерче :) Ти намери ли си усилвател?

 

 

ще я видим тая работа. Ако ще са слушалки май ще са К-121...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето чифт добри монитори за домашно ползване и под 200 евро ЦЪК!

 

А относно слушалките препоръчвам още веднъж К-77. Не само защото са два пъти по-евтини от избраните от теб К-121. К-121 са supraaural слушалки, което ще рече, че лягат върху ухото. Продължителното ползване на такива слушалки задължително води до изтръпване и болка в ушните миди колкото и леки да са те. К-77 са circumaural слушалки - демек обхващат ухото и не тормозят толкова при продължителна употреба, а и имат по-високо сенситивити. За мен те са по-разумният избор. А и нещо друго - като избирате продукти на АКГ - отидете на сайта и им погледнете спецификациите. От компанията са се постарали кратко точно и ясно да кажат за какво се препоръчва конкретния продукт точно до името на модела.

 

40911312.jpg

 

 

В този ред на мисли единствените два модела слушалки за които си заслужава да се дадат много пари са К-701 и К-702 - но на тази цена човек по-добре да си вземе чифт монитори от сравнително нисък клас, освен ако не работи в шумна обстановка.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Съгласен съм, че преувеличавам малко с това изказване, но съм ставал свидетел на грешки при смесване породени именно от лоша акустика в помещението и неправилно поставени монитори. Добрите студийни монитори са прецизен инструмент, който има нужда от подходящи условия, за да си върши качествено работата. Иначе е все едно да дадете на хирург да оперира с тъп скалпел.

 

Ако ми трябват колони за прослушване на това, което свиря, докато се разхождам с китарката из стаята, монитори няма да ми свършат работа, заради насочеността си - ще имам верен звук единствено пред пресечната точка на осите. В такъв случай отворени озвучителни тела биха свършили по-добра работа, макар да не дават на 100% верен звук, а да го доукрасяват. Мисля, че в конкретния случай, по-добре е да се търси бюджетното решение - човекът сам казва, че смята предимно да свири, а не да прави професионални записи.

 

То и това да се разхождаш из стаята докато свириш е малко като да се разхождаш около пациента докато кълцаш :thumbs_up: И ако миксирането с монитори в кофти стая е като операция с тъп скалпел, то миксирането с hi-fi в такава стая е като операция с лъжица :)

 

 

А за мониторите бих заложил на активни такива, но ако има усилвател, и Alesis-ите ще свършат работа за тая цена, също и Tannoy Reveal.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Не съм съгласен. Има добре разработени Hi-Fi системи дори в ниския клас, които не оцветяват звука а просто добавят обем. За нетретирано по-отношение на акустиката помещение, и непрофесионални записи и миксиране, продължавам да твърдя, че това може да е по-евтиният временен - следователно по-добър избор. Безумно е човекът да си вземе какви да е евтини монитори, които да са по-скъпи от какви да е евтини колони, които да му вършат работа, като така или иначе ще събира пари да си вземе истински един ден. И аз искам да работя на Genelec 1030BE ама при цена от над 4000 евро парчето едва ли някога ще имам тази чест.

 

^^А ако все пак се решиш на слушалки и се дразниш на кабели, решение са и К-910, които са wireless. Мился, че могат да се намерят на цени между 70 и 100 евро.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Иначе е все едно да дадете на хирург да оперира с тъп скалпел...

Може, то, може... :thumbs_up:

 

Fenix, аз реших да си купя най-евтините студийно-мониторни слушалки - просто за да видя има ли файда и струва ли си инвестицията. Боцнах едни T-Bone, които са поръчкови кЕтайски ментета на Томан. Перфектни са за 40 евро!!!

Файда определено има - имам ресийвър с 5 колони, АС3/ДТС/бла-бла (доста прилична Хай-Фай система, както и Direct Stereo супер линеен режим), но на слушалките е доста по-добре за вадене на песни, миксиране и други музикантствания! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Минал си се - за тези пари можеше да си вземеш AKG, Senneiser или Beyerdynamic. Но се радвам че засегна темата за вадене на песни и т.н. Всъщност това потвърждава едно мое отколешно твърдение, че всяко домашно студио трябва да е оборудвано и със слушалки и с монитори, а не да се избира между двете.

Редактирано от patient
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно погледнато от нищо ефтино няма смисъл.

Ако си решил, то по-добре си купи най-скъпото от ефтиния клас, отколкото най0ефтиното от високия клас.

Задължително след личен тест.

 

Иначе помещение за целта ако имаш, си земи монитори, ако нямаш - слушалки. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А! Baby Thomas Дойдохме си на думата ;) Aз точно това се чудех, има ли някакъв смисъл от тия най-еВтините (не се заяжда, хора, ама...). Т.е. при условие че няма друго, дали не е по-добре поне тая мизерия :D. A кви са тия Т-боун за които си дал 40 евро ве, човек, те са по 23 :D. Кой модел?

 

Иначе тия K-77 много ми харесаха като цена :blink: . Не ги бях видял, щото в томана са сложени в раздел hi-fi, а не Studio.

 

Не знам, ако можех, бих си взел едни активни монитори за 200 чифта и да се приключва. За сега май клоня към слушалки, просто заради парите. Щото колкото повече си смятам финансите, толкова повече излиза, че май при мене избора е евтини слушалки или нищо. А иначе после пак може да ги използвам....

 

Мерси пак на всички, надявам се темата да е полезни и за други. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече казах слушалки така или иначе ще ти трябват. Така че събирай пари за хубави монитори. KRK са може би най-доброто решение откъм value/money.

За слушалките - наистина е странно, че К-77 са сложени при Hi-Fi моделите, но както забелязах подобна грешка е допусната и с други модели на други фирми. Най-добре вместо да ги поръчваш от томан да отидеш в магазин с шоуруум, където да тестваш няколко модела от изброените и да си ги съпоставиш като ергономичност и звучене. И при все че във форума често витае обратното мнение, аз твърдя, че не винаги по-скъпото е по-добро!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

T.BONE HD-990D. Заглушават много яко околния шум, специално ги избирах. Малко са ги намалили отпреди 2 г. Сега е 33 евро цената, като сложат и нашето ДДС и... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.