Fenix Отговорено Юни 2, 2009 Автор Отговорено Юни 2, 2009 ползването на монитори в помещение, което не е третирано акустично е също толкова ефикасно, колкото и ползването на какви да е добре звучащи Hi-Fi колони И на други места съм го чел това мнение, макар и да знам, че е малко крайно, си мисля, че в моя случай има значение. Бих взел монитори, но финансите ме спират... просто сега ще дам около 1000 евро за техника в два-три месеца, която вече ми е наложителна буквално и просто нямам как да отделя 200 евро за монитори, а току що се продадоха едни алесис дето са на 2 години за 220 евро в бея, като са 200 евро нови Ta, на старо няма да гледам май много... Но нямам време нито, желание да се уча много, да... има си хора на тази работа. И наистина предпочитам монитори, със слушалки е много неудобно, само кабели минават постоянно, едно на главата ми, китарата на скута с кабел, той в картата, която е отдясно... А стаята е една панелка, с един огромен прозорец, едни пердета... и единственото място за компа е близо до една стена, единият монитор трябва да е в ъгъл... иначе мерси на всички! bobalane, още си пазя иначе тхт-то дето ме съветваше за пасивните алезис със хафлерче Ти намери ли си усилвател? ще я видим тая работа. Ако ще са слушалки май ще са К-121... Цитирай
patient Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 (Редактирано) Ето чифт добри монитори за домашно ползване и под 200 евро ЦЪК! А относно слушалките препоръчвам още веднъж К-77. Не само защото са два пъти по-евтини от избраните от теб К-121. К-121 са supraaural слушалки, което ще рече, че лягат върху ухото. Продължителното ползване на такива слушалки задължително води до изтръпване и болка в ушните миди колкото и леки да са те. К-77 са circumaural слушалки - демек обхващат ухото и не тормозят толкова при продължителна употреба, а и имат по-високо сенситивити. За мен те са по-разумният избор. А и нещо друго - като избирате продукти на АКГ - отидете на сайта и им погледнете спецификациите. От компанията са се постарали кратко точно и ясно да кажат за какво се препоръчва конкретния продукт точно до името на модела. В този ред на мисли единствените два модела слушалки за които си заслужава да се дадат много пари са К-701 и К-702 - но на тази цена човек по-добре да си вземе чифт монитори от сравнително нисък клас, освен ако не работи в шумна обстановка. Редактирано Юни 3, 2009 от patient Цитирай
sw1tched Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 ^Съгласен съм, че преувеличавам малко с това изказване, но съм ставал свидетел на грешки при смесване породени именно от лоша акустика в помещението и неправилно поставени монитори. Добрите студийни монитори са прецизен инструмент, който има нужда от подходящи условия, за да си върши качествено работата. Иначе е все едно да дадете на хирург да оперира с тъп скалпел. Ако ми трябват колони за прослушване на това, което свиря, докато се разхождам с китарката из стаята, монитори няма да ми свършат работа, заради насочеността си - ще имам верен звук единствено пред пресечната точка на осите. В такъв случай отворени озвучителни тела биха свършили по-добра работа, макар да не дават на 100% верен звук, а да го доукрасяват. Мисля, че в конкретния случай, по-добре е да се търси бюджетното решение - човекът сам казва, че смята предимно да свири, а не да прави професионални записи. То и това да се разхождаш из стаята докато свириш е малко като да се разхождаш около пациента докато кълцаш И ако миксирането с монитори в кофти стая е като операция с тъп скалпел, то миксирането с hi-fi в такава стая е като операция с лъжица А за мониторите бих заложил на активни такива, но ако има усилвател, и Alesis-ите ще свършат работа за тая цена, също и Tannoy Reveal. Цитирай
patient Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 (Редактирано) ^Не съм съгласен. Има добре разработени Hi-Fi системи дори в ниския клас, които не оцветяват звука а просто добавят обем. За нетретирано по-отношение на акустиката помещение, и непрофесионални записи и миксиране, продължавам да твърдя, че това може да е по-евтиният временен - следователно по-добър избор. Безумно е човекът да си вземе какви да е евтини монитори, които да са по-скъпи от какви да е евтини колони, които да му вършат работа, като така или иначе ще събира пари да си вземе истински един ден. И аз искам да работя на Genelec 1030BE ама при цена от над 4000 евро парчето едва ли някога ще имам тази чест. ^^А ако все пак се решиш на слушалки и се дразниш на кабели, решение са и К-910, които са wireless. Мился, че могат да се намерят на цени между 70 и 100 евро. Редактирано Юни 3, 2009 от patient Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 ...Иначе е все едно да дадете на хирург да оперира с тъп скалпел... Може, то, може... Fenix, аз реших да си купя най-евтините студийно-мониторни слушалки - просто за да видя има ли файда и струва ли си инвестицията. Боцнах едни T-Bone, които са поръчкови кЕтайски ментета на Томан. Перфектни са за 40 евро!!! Файда определено има - имам ресийвър с 5 колони, АС3/ДТС/бла-бла (доста прилична Хай-Фай система, както и Direct Stereo супер линеен режим), но на слушалките е доста по-добре за вадене на песни, миксиране и други музикантствания! Цитирай
patient Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 (Редактирано) ^Минал си се - за тези пари можеше да си вземеш AKG, Senneiser или Beyerdynamic. Но се радвам че засегна темата за вадене на песни и т.н. Всъщност това потвърждава едно мое отколешно твърдение, че всяко домашно студио трябва да е оборудвано и със слушалки и с монитори, а не да се избира между двете. Редактирано Юни 3, 2009 от patient Цитирай
Kurt Uvash Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 Принципно погледнато от нищо ефтино няма смисъл. Ако си решил, то по-добре си купи най-скъпото от ефтиния клас, отколкото най0ефтиното от високия клас. Задължително след личен тест. Иначе помещение за целта ако имаш, си земи монитори, ако нямаш - слушалки. Цитирай
Fenix Отговорено Юни 3, 2009 Автор Отговорено Юни 3, 2009 А! Baby Thomas Дойдохме си на думата Aз точно това се чудех, има ли някакъв смисъл от тия най-еВтините (не се заяжда, хора, ама...). Т.е. при условие че няма друго, дали не е по-добре поне тая мизерия . A кви са тия Т-боун за които си дал 40 евро ве, човек, те са по 23 . Кой модел? Иначе тия K-77 много ми харесаха като цена . Не ги бях видял, щото в томана са сложени в раздел hi-fi, а не Studio. Не знам, ако можех, бих си взел едни активни монитори за 200 чифта и да се приключва. За сега май клоня към слушалки, просто заради парите. Щото колкото повече си смятам финансите, толкова повече излиза, че май при мене избора е евтини слушалки или нищо. А иначе после пак може да ги използвам.... Мерси пак на всички, надявам се темата да е полезни и за други. Цитирай
patient Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 Както вече казах слушалки така или иначе ще ти трябват. Така че събирай пари за хубави монитори. KRK са може би най-доброто решение откъм value/money. За слушалките - наистина е странно, че К-77 са сложени при Hi-Fi моделите, но както забелязах подобна грешка е допусната и с други модели на други фирми. Най-добре вместо да ги поръчваш от томан да отидеш в магазин с шоуруум, където да тестваш няколко модела от изброените и да си ги съпоставиш като ергономичност и звучене. И при все че във форума често витае обратното мнение, аз твърдя, че не винаги по-скъпото е по-добро! Цитирай
Baby Thomas Отговорено Юни 3, 2009 Отговорено Юни 3, 2009 T.BONE HD-990D. Заглушават много яко околния шум, специално ги избирах. Малко са ги намалили отпреди 2 г. Сега е 33 евро цената, като сложат и нашето ДДС и... Цитирай
Recommended Posts