Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ще си настроя китарата в СИ и искам да попитам някой дали свири в такава настройка и каква дебелина струни използва

Предполагам че 0.12-0.5ххххххх

Отговорено

Предпочитам 0.60 и нагоре. А за стандартно Си ли говориш или Дроп-Си? Зависи и от предпочитанията де, може и 0.56 да ти стигне.

Отговорено (Редактирано)

Аз свиря в СИ (1-6:BGDAEB) (може би не точно стандартно B но в никакъв случей не е Drop-B ) и ползвам D'Addario Chromes 13-56 Flatwound, много съм доволен от резултата иначе по дебели не съм пробвал но не бих си сложил тоя комплект на Закк 10-60 (прекалено е контрастен и не ми се рискува да си почупа китарата) а и обичам първите ми струни да са дебели, а не като ластици :thumbup:

Редактирано от krismana
Отговорено

Аз жуля с 0.12 - 0.54... просто защото не мога да сложа по-дебели... става, но идат мааалко мекички в СИ... може би 13-56 ще са перфектни :cheers2: .

Отговорено

На едната ми китара съм в BEADGB, с 12-54 или 12-56, не съм сигурен, някакъв комплект Д'адарио беше.

Най-добре пробвай, пък което ти хареса.

На мен 12-ки са ми добре, 13-ки в Си са ми прекалено твърди.

Отговорено (Редактирано)

В интерес на истината зависи - и от пръстите ти, и от китарата - Има някои китари, които (не знам на какво се дължи) понасят различно различни размери струни спрямо други китари, дори и след добър сетъп за тези струни. Пръстите ти вече са субективен фактор и трябва да решиш за себе си. За мен лично 13ки в Си са идеални - опънът и усещането е малко по-твърди от 11ки в Ре и малко по-меки от 10ки в Ми. :) Разбира се, нищо не може да се сравни с усещането на дебелата 0.056 струна - говоря като нужна сила за натискане и бендване :wacko:

В крайна сметка пробвай - има 12ки и 13ки за по 9-10 лева, струва си да опиташ няколко вида и сам да стигнеш до решението що се отнася до дебелината на струните.

П.С. Стандартната Си настройка е B - E - A - D - F# - B (от дебела към тънка)! Ако китарата се настрои B E A D G B ще е все едно седемструнна без първа струна, което е по-различно.

Редактирано от SomeoneElse
Отговорено

Ето още една от не една и двете теми по въпроса: http://forum.muzikant.org/index.php?showto...56615&st=15.

Впрочем, има известно значение и с каква мензура е китарата. При 24 3/4 стандартите общо взето са с един размер над 25 1/2.

Отговорено

^ да допълня, че има и БаритонКитара специално за тази настройка и мензура 27"

има голяма липса на входни данни....

аз с 13 на акустична съм в "Ми" .. това значи ли че не са подходящи за "Си" ?!?!??!

Отговорено

На ямахата съм бумнал едни 11-56. Мислех че са 12ки, ама се оказа че съм сгрешил. Но и тези чудно се справят.

Наистина понеже не са много пара, и все пак разликата не е фрапантна в пипането, пробвай като начало някой среден от размерите които тук се пишат, и си направи извода от тях.

Успех!

Отговорено

За да звучи добре Си на китара със стандартна мензура ти трябва струна с дебелина между 56 и 60, нито повече нито по малко

Отговорено

Искам да попитам ако не е оффтопик какви са ви впечатленията от Flatwound струните понеже в момента съм с такива но все повече почвам да си мисля да ги сменя с Roundwound понеже някак ми се губи резкостта на звука и се чудя дали наистина ще има толкова голяма разлика ако премина от 13-56 Flatwound -> 13-56 Roundwound ... Също бях чел че има някакви Semi-round които били нещо средно между 2те но никаде по наште магазини не съм виждал.....