Jump to content
Българският форум за музиканти

Дисторшън


rinti

Recommended Posts

Туи като темите които има в момента не ми сваршиха много работа искам да попитам какъв дисторшън е подходящ за бас.Да не е нещо много скъпо разбрах че на босс дисторшъните са хубави но пак ми идват скъпи-пак и има много модели пак аз не ги разбирам(може би втора употреба).Свирим доста групи но ето някои от тях-AC DC,Deep Purple,Bon Jovi и авторска музика.

Блогодаря предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И за какво ти е дисторшън за бас,като тея групи на които правите кавъри нямат бас със дистър?

Разбирам да свирите Мотрохед или да нямате китаристи ,ама ти си знаеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами тогава какви ефекти ми трябват за баса?Все пак сам начинаещ и само предположих че ще ми трябва

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах, е ква група имате, като си начинаещ??? Научи се първо да свириш, после ше прецениш какъв звук ти трябва и т.н. С дисторжъна е все едно свириш ритъм китара, а баса си е бас все пак. Ако искаш нещо дето може да докара яки изкривявания, земи си Wah педал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Aми другите са доста опитни само аз сам начинаещ но горе-долу се справям баса в песните ни не е голяма игра по грифа и затова питам за някакъв ефект да звуча по добре :girl_witch: .

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждам че темата тръгна в различна посока тогава да попитам така.А какви ефекти ще ми трябват за по-горе споменатите групи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е голяма игра по грифа

нз колко хора имат наблюдения върху БонЖови,ама това никак не е вярно за начинаещ!

 

а иначе ко ти трябва? един бас процесор!!!

Aми другите са доста опитни
що не си питал тях ко ти трябва?????(щом са доста опитни трябва да знаят по не6то за звука и къде какво ти трябва) Редактирано от Spi† Fire
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аве rinti, не е както си мислиш да фанеш баса, да научиш таблатурата на една песен и вече да си големия басист. И още нещо, почни да учиш по-солови неща, с по-откроени бас линии, за да ти свикнат пръстите отначало още. Аз например на втория ден научих For whom the bell tolls...мерак само тряя. А относно ефектите, те не правят звученето, те го украсяват. Те няя да те направят по-добър. Свири си там, научи се добре и тогава вече като единствения ти кусур е онова отвътре дето те чагърка да си вземеш някоя гъзария, тогаз си я земи. И на по-добро оборудване, ако сегашното ти не е отлично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За БонДжови сам сагласен че е игра по грифа говорех за нашите песни че не е не си ме разбрал правилно или пак аз не сам се изразил правилно.Блогодаря за съвета.И браво на 2-рия ден аз нищо не можех. :)

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ти споделя малко опит: Като почнах да свиря си взех процесор дигитех... 250 кинти се набутах... След една седмица разбрах, че никак не ми е нужен, след два месеца го продадох. После си взех еквалайзър, със стария ми скуяър доста ми помагаше да си оправя звука и свирих винаги с него... После смених баса със Ямаха Rbx 375, видях, че не ми е необходим и почнах да свиря само със санс амп за да ми отвори малко звука. После смених дъската със Фендър и продължих да използвам санс-ампа ама доста рядко... Последно си купих един проц на бос с аналогови ефекти: хорус, фланджър, еквалайзър, драйв, лимитър и енхансър. Ползвах го една седмица, най-вече енхансъра и хоруса да ми украсява звука, после го продадох да си купя свестен преамп и сега мога да кажа, че имам страхотен звук :)

Изводът: Ефектите са само за окраска на звука, самия звук идва от инструмента и човека на него, след това хапаратурата и чак след това ефектите (които могат да скапят и най-добрия звук ако не ги ползваш умерено и умно) :headbang: Най-нужен ще ти е един еквалайзер в начлото макар и да зависи много (виж по-горе). Аз съвсем случайно имам един в бюрото, обади ми се ако си от София, мога да ти го дам малко да си поиграеш. Най-хубаво първо слушай, ако имаш възможност тествай поне една седмица и след това прецени дали да си даваш парите. Запомни: едно хубаво вибрато и един добър слайд на място привличат повече внимание отколкото две чанти с ефекти.

 

Мойте пет стинки :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за горното мнение. Много хора взимат приличен инструмент и гаден усилвател, след което започва ходенето по мъките с добавяне на различни джаджи с надеждата чудото да се случи и звукът да стане добър. Инструментът на басиста се състои от бас китара, усилвател, колона и кабели. Всичко има значение за крайния резултат.

 

 

А на начинаещите бих препоръчал да си вземат метроном и да дадат някой лев за уроци, вместо да харчат грешни пари за широко рекламирани хипер куул процесори, ефекти и т.н. Басистите, които звучат добре първо могат да свирят, а оборудването и ефектите идват после.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещата, които се казаха дотук бяха тотален офтопик, като изключим последните два коментара преди моя. Тотално се съгласявам с казаното в тях и дори бих се подписал с две ръце под тях. Ефектите за бас китара могат така да ти съсипят звученето, че да не искаш да хванеш повече този инструмент. Ако те интересува личното ми мнение относно бас ефекти, то е:

 

1. Еквилайзер.

2. Компресор.

3. Тунер + метроном като бонус към всичко, особено метроном ако си начинаещ.

 

Имах голямото удоволствие да притежавам SAmp, но уви се оказа, че злоупотребявам с него повреме на репетиции и се оказа, че не ми е нужен ефект за това, което търся като звук. 5 струнен активен бас + дистовете на SAmp са нещо безценно ако искаш да накараш някой да се хване за главата и да прималее пред очите ти. Това, което ще ти свърши по-добра работа е като за начало един учител, после, ако си наистина посветен на бас китарата, един качествен бас и след това добро озвучаване, което ще ти спести нуждата от всеки гърмящ ефект, който би искал сега да закачиш преди кубето, за да вдигаш шум с него. Това ще ти коства на първо място много време, за да се научиш на основите, методите и тънкостите на свирене, а после и ще ти коства доста пари, докато събереш нужната техника, за да можеш да свириш това, което наистина искаш да звучи според желанията ти.

 

Това е от мен. Успехи с начинанието! Много зор те чака, затова се приготви, стегни се и напредвай! Ефектите ги забрави към този момент и настъпвай на теорията и упражненията.

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много блогодаря за последните мнения и едно последни нещо някои да знае учител в Велико Търново или Хасково?Че аз не намерих.Или пак някакъв учебник които ще е полезен.

Поздрави

 

А и метронимите и еквилаизерите на какви цени варвят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.