Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Само да вметна - в един американски форум преди 2 години четох,че един пич с 9 струнна си беше поръчал при някакъв лютиер 10 струнна...

А Пол Гилбърт как свири на 3 струни в един от видео-уроците си...,

ами Пас,Матини,Меола "само" на 6!?

Естествено не става въпрос "дали" е нужно,а

Абе както беше мотото на един концерт преди години - " Накъде вървим,накъде отиваме?"

• Отговори 40
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Личното ми мнение

7 струнните китари - позволяват по-ниско свирене без да си разстройваш цялата китара, запазваш си стандартната настройка

8 струнните китари - най-ниската струна едва ли може да се нарече приятно звучаща, по добре басиста да си вземе един дистър и готово, още повече, че ако баса върви 1 октава по-ниско чисто и просто няма да се чува, не казвам, че са изцяло излишна гъзария, но в повечето случаи на употреба става въпрос за по-по-най от типа "вижте ме аз имам 1 струна повече" защото 7 струнните китари напоследък станаха прекалено модерни и вече не са кой знае какво, за да изпъкнеш трябва нещо повече

За по-кротък метъл и седмак върши работа.

Аз пък съм останал с впечатлението, че най-не-кротките групи свирят със 6 и 7 струнни китари, това което мешуга и дино правят с 8 струнните китари бледнее пред разни банди които не се изхвърлят толкова в ниските области - ниско не е синоним на яко в никакъв случай

Абе в общи линии границата между практичност и простотия е тънка, обзалагам се, че след 3-4 години 8 струнните китари ще са толкова разпространени, че ще се наложи да пуснат 40 инчови с по 9 струни

Отговорено

Примерно групата Terror от САЩ свирят доста бърз хардкор, и доста се раздават, пък свирят в МИ или РЕ на 6 струни.

Много ниско не е приятно за слушане, а и дори да е як рифа няма да може да се чуе.

Отговорено

абе съгласен съм за саунд в РЕ или дори понякога ДО но чак в СИ ми се струва безмислено ниско. сега всичко зависи от стила на групата, от умението на китариста и от още куп фактори. на мен лично това което ми пречи в китарите с повече струни е по-широкия гриф. но рядко съм се хващал да не ми стигат ниските акорди в стандартен МИ строй и мисля че с 6-та струна в РЕ съм напълно доволен от спектъра на китарата. но пак казвам всичко е субективно. 6 струнните китари се налагат почти към края на 19 век и нищо чудно след някое друго десетилетие да се попроменят стандартите като строй и като брой струни.

Отговорено (Редактирано)

Не мисля,че е нужно да има 8струнни китари по простата причина,че за всеки инструмент си има музикант.Какъв е въобще смисъла да има 8струнни?Само объркващо.Всеки трябва да си има по 6струнна според мене :unsure:;):hysterical::wub::drummer:

П.С.:Аз се обърквам на 6струнна пък за 8 да не говориме!

Редактирано от Malcolm_Young
Отговорено

аз лично не предпочитам нито 7 или 8

Трябва първо за 6 да се науча да свиря че да си купя такава китара.Както каза един колега "ако искам да свиря на арфа...." :rolleyes:

Отговорено (Редактирано)

Значи много умности и глупости се изговориха в тая тема.

Аз си спомням 1990 г. когато само Steve Vai имаше 7-струнна китара и тогава масово се говореше - абе кви са тея тъпотии. Много хора тогава не бяха съгласни и с 5-струнните басове - виждаха им се изгъзица.

Това с мешането на регистрите е малко несериозно изказване. Това, че толкова нисък бас няма да се чува - също.

Още повече защо толкова много хора смятат, че непременно басовата функция трябва да се изпълнява от бас китара? Аз примерно ако реша, ще си дропна 7-струнната на G и ще пусна един Reaktor вместо бас и ще произведа такава тупалка, че направо ще избушва глави и колони. Ей за такъв случай например, трябва ли да си разгембвам цялата китара за да мога да изсвиря тия тонове, които ще мога да ги изсвиря на 8-струнна? Или пък ако реша да си правя изцяло китарно произведение и са ми нужни ниски басови тонове - какво правим тогава? Или свиря метъл кавъри с някой и се решава, че ще се прави парче на Korn, Lacuna Coil или квото там ви хрумне със съдържанието на ниско ЛА? Друг е въпроса, че прекомерното дропване неизменно води до фалшивост поради разликите в мензурата.

Като не щете - не си купувайте 8-струнни китари, ама поне недейте да плюете и да говорите че било тъпо/безмислено/гъзария/whatever, щото това са елементарни изказвания.

Ако беше така, щеше ли тубата например, да свири толкова ниско, да има 5-струнни контрабасове или да има Ла от субконтра на пианото или не дай си боже чак ДО на органа (16.352 Hz)?

Редактирано от BlueZone
Отговорено (Редактирано)

Ако трябва да обобщя : закупуването/поръчването на инструмент, с повече от 6 струни, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е обосновано, от гледна точка на музиката, която ще свирим на него. Тоест - няма смисъл, да се набавя 7 или 8 струнен инструмент, ако няма наистина да се използват ПЪЛНИТЕ му възможности.

Аз примерно не ползвам толкова ниски тонове (всъщност по - ниско от Ми бемол не съм слизал) и съответно купуване на 7 или 8 струнен инструмент е неоправдано изцяло.

Така или иначе има групи, които правят мрачна и тежка музика, която изобщо не е бърза или ниска. Примерно Black Sabbath си звучат наистина МРАЧНО и без да свирят на 220 темпо на 8 струнни китари. А и не прекаляват с дисторшъна. Просто използват, както трябва изразните средства, които музиката (а не апаратурата) им предлага, за да постигнат ефект. Затова ВИНАГИ са ме кефели. :P

Редактирано от Vasil Pavlov
Отговорено

^ В смисъл как "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" обосновано и каква комисия трябва да има, за да установи използването на пълните възможности на инструмент?

Да тресна 10 страници обосновка, прономерована, заведена, нотариално заверена и с подпис от половинката, родителя/настойника, КАТ, РИОСВ, МВР, ЕБВР, МВФ, ООН и дедо Мицю?

Ако ми харесва примерно 8 струнна Blackmachine и разполагам със средствата - отивам и си я купувам с и ако искам си свиря на първа струна от 1 до 3-то прагче например - и никой копче не може да ми каже :P

Това със задължителните обосновки ми мина в гимназията, когато започнах сам да си изкарвам средствата за инструменти.

Айде по-сериозно...да погледнем несериозно ...

Отговорено (Редактирано)

Мисълта ми беше, че когато не достигат възможностите на 6 струнната, и ти се налага да разшириш диапазона, тогава има смисъл да се взима 7 или 8 струнна. Ето това е "обосновано".

А иначе - да, можеш да си вземеш даже и 15 струнна и да свириш само на 1-ва струна свободна, никой не може да те спре. Можеш и да си хвърлиш парите на улицата. Ползата е горе - долу еднаква :P

Редактирано от Vasil Pavlov
Отговорено
Значи много умности и глупости се изговориха в тая тема.

Аз си спомням 1990 г. когато само Steve Vai имаше 7-струнна китара и тогава масово се говореше - абе кви са тея тъпотии.

а спомняш ли си нанайста година, кога Стив Вай не беше роден, обаче Висоцки си джареше на неговата 7 струнка :P

... хайде без крайни изказвания моля

Поддържам мнението, че 6 струнната е достатъчна

Джо Сатриани виж какви ги вади на една нищо и никаква 6 струнна

ми Джейсън Бекер, Марти Фридман, Тони Макалпайн и т.н.

Отговорено

^^За кой полза? За мен полза има - защото съм си взел нещо, което ми харесва, радва ми душицата дребна и т.н. Ползата за широката общественост в този случай е съвсем неуместна, защото парите са си мои и ползата си е моя.

Не ми е идеята да се дърлям човек :P Просто категоризирането и дискутирането на ползата и на кой му трябва или не даден музикален инструмент и на кой е достатъчно и на кой не, според моето скромно и много субективно мнение, е абсолютно безсмислено. Но това си е само моето мнение разбира се, от което нищо не зависи :headbang:

А полза има от "заключващия нът" една тема по-надолу (в момента), защото не ти се разстройват струните :cheers2:

Отговорено
^^За кой полза? За мен полза има - защото съм си взел нещо, което ми харесва, радва ми душицата дребна и т.н. Ползата за широката общественост в този случай е съвсем неуместна, защото парите са си мои и ползата си е моя.

напълно съгласен с колегата , въпрос на избор е. Ако се търси нисък тон - китара с 7ма и евентуално 8ма струна. Преди свирех в СИ, но така и не си купих 7 струнна китара, а мъчех 6 струнната - просто ме беше страх че по-трудно ще свикна с по-широкия гриф. Сега свиря по-високо и вече няма смисъл..иначе по-добре е човек да си купи китара пригодена за ниска настройка, отколкото да преправя своята, защото това не винаги е успешно. А пък ако някой хем иска нисък тон, хем да е 6 струнна - има баритони за тая работа (има и 7 струнни баритони) така че.. :P Важното е свирня да има

Отговорено (Редактирано)

Да опровергая още един предразсъдък, който бе застъпен на 1-2 места по-горе, поне относно 7 -струнните китари, които, така или иначе се намесиха в темата: по-широкият фингърборд НЕ затруднява свиренето съществено, да не кажа въобще. Не на последно място защото повечето 7- (както и 8-) струнки са с шредърска конструкция (тънък гриф, нисък екшън, висока и заоблена пета, 24 прага и т.н.). Моят седмак също е от този тип и е по-удобен за свирене от страт и лес пол. Факт.

8-струнна все още не съм пипал, но вероятно и там този проблем ще се окаже преувеличен.

Що се отнася до това какво е необходимо и какво - достатъчно, убеден съм, че, ако (хипотетично) бъдете принудени да свирите само на 5-струни, след има-няма 2-3 месеца ще се нагодите и те също ще ви се струват достатъчни (всъщност на Кийт Ричардс за доста песни толкова му стигат, а Макс Кавалера даже и от толкова няма нужда). Всичко е въпрос на навик, респ. склонност към експериментиране ... и на това, че, когато човек знае какво иска да изсвири, нито малко са малко, нито много са много.

Редактирано от sevenstring