Jump to content
Българският форум за музиканти

Софтуер за Linux


Recommended Posts

Ако някой се занимава с линукс :ph34r: , или мисли да минава на линукс, нека да не се притеснява за софтуера, който ще използва там за музика.

 

Засега аз ползвам само дръм машина и мулти-трак редактор (доста по-напред от CoolEdit XXXX, при това без пари и легално).

 

Та, т'ва, което ползвам е:

- AudaCity - multitrack wave editor

- Hydrogen - drum machine

 

В момента миди редактор не ми трябва, тъй като запивам всичко останало на уейв, т.е. акъл за миди не мога да дам.

 

Не знам дали това би било полезно за някого, но ако на 1 свърши работа, берекет :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ухааа! Дойдохме си на думата. :godbless:

 

За MIDI има програма, която се казва Rosegarden. Мисля, че е най-доброто за Линукс за момента. За записване, смесване и мастериране препоръчвам Ardour. Аналог на така известния Cubase. А за тези, които искат да си качат дистрибуция, направена специално за музика, нека изтеглят DeMudi. Тя е Debian базирана, със специално оптимизирано за целта ядро тип "мултимедия". В дистрото има абсолютно всичко, за което се сетите. За по-предпазливите има и Live CD. Ще се радвам, ако мога да бъда полезен на някого с информация относно инсталацията и въобще всичко около Линукс и тази дистрибуция. Всичко е безплатно. Няма кракове, пачове и трайъл версии. Ето и линк към ISO-to:

http://distrowatch.com/table.php?distribution=demudi

 

П.П. За въпроси може да използвате ICQ 232923552

Link to comment
Share on other sites

Аз бих препоръчал Beast/BSE, макар да е в още по-ранен стадий, в сравнение с Rosegarden, например. Но пък ако сте с Gnome, не с KDE, си заслужава избягването на QT само заради Rosegarden. Beast използва GTK+

 

Друго супер-полезно нещо е софтуер, базиран на JACK-сървър. Това е звуков сървис, обработващ сигналите в "реално време". Jack-базирани програми има във всички дистрибуции, само някои от тях са Ecamegapedal, Hydrogen, JackRack, Ardour, Rosegarden :godbless:

Link to comment
Share on other sites

Интересно :cheers:

 

За сега имам известни съмнения, че ще си подкарам звуковата карта, но при първа възможност ще пробвам. Доколкото видях ALSA няма официално поддръжа за моята боза (m-audio audiophile 192).

 

Как стои въпросът с латентността и използване на плъгини в реално време? Разгледах упътването на Ardour и там в общи линии препоръчват хардуерен мониторинг по време на запис, пише че може и софутерен, но... тогава ще има закъснение. Обаче нещо са пропуснали да споменат за какво закъснение говорим - 1-2 мс или 200 - 300...

 

Също така, какви подходящи семплери има, с които например да се ползват семпли на барабани?

 

Някакви готини ревърби, компресори и т.н?

 

Мерси предварително B)

Link to comment
Share on other sites

Между другото, Hydrogen ползва и ALSA и OSS, не само Jack (което така и не успях да подкарам, пък и щом в момента всичко ми работи що да го развалям B)).

 

Относно семплери за барабани - Hydrogen има що годе сносни семпли. Разбира се, трудно може да се докара до истинското, макар че с малко повечко старание се получават доста истински барабани.

 

Иначе за ревърбите, както споменах ползвам само wave-базираната AudaCity, която има 100+ ефекта, от които съм ползвал сигурно само 5-6 :cheers:, но сигурно тука хората с повечко опит могат да изкарат доста повече от този софтуер, който за мен е предостатъчен, тъй като го ползвам само за да си смесвам изсвирените тракове и да сложа едни барабани.

 

Аз съм с KDE (Slackware 10.1 дистрибуция), обаче GTK нещата не изглеждат толкова плачевно (особено с GTK2+), тъй че и хората с KDE могат да се порадват на Gnome базирани програмки.

Link to comment
Share on other sites

Да допълня Тихомир за ефектите...

Значи има едно нещо, което се нарича LADSPA (Linux Audio Developer's Simple Plugin API)

Казано наистина накратко, това е стандартен интерфейс за писане на "приставки" към аудио програми. Което на практика означава, че щом една от програмите, която ползваш, е съвместима с LADSPA, това значи, че можеш да ползваш най-различни приставки, най-често става дума за "ефекти" - хоруси, дистери, дилеи и т.н. Знаем си ги отпреди компютрите ;Р

 

Та ако програмата, която ползваш, може да зарежда ladspa плъгини, заслужава си да си набавиш такива. В Дебиан (аз ползвам Дебиан, затова:) има няколко пакета с ladspa ефекти и аз самият още не съм успял да пробвам звука на всичките. Знаете как е - харесаш си някой ривърб, например, заиграеш се с настройките му и... дойде време да ходиш на бачкане :))

 

От досега изброените и Rosegarden, и Ardour, и Beast/BSE ползватг ladspa-плъгини. Всъщност, ако на човек му трябва цялостно решение, тоест ще включва директно жака на китарата (например) в звуковата карта, най-добре е да се пробват тия "студийни" решения. Тия програми имат всичко, което би ви потрябвало за свирене вкъщи. (почти - то винаги може повече:D

 

Иначе Audacity е прекрасна програма и е много удобна за използване и е стабилна, разработва се от доста отдавна вече.

Link to comment
Share on other sites

За JACK - да, наистина повечето програми за звук могат да го "прекарват" през много изходи - я OSS, я "новата мода" ALSA. Също така почти всички познати ми такива програмки могат да ползват и JACK.

Дори XMMS и BMP плейърите могат да свирят песните през JACK. Идеята, според мен е, че не е хубаво да имаш два звукови сървъра, работещи активно едновременно. Тоест ако свириш гамички през JackRack със заредени в него ladspa-ефекти, работещ върху JACK, не си заслужава отдолу да стои "на пауза" XMMS през alsa.

 

Схемата, която аз харесвам най-много за "разсвирване" с китара и ефекти е:

жакът на китарката - в звуковата карта, вътре пуснат JACK сървър, за управление на сървъра - пуснат qjackctl (работи с QT, но аз го ползвам и под Gnome)

Приложението, което ми работи през JACK в тая схема, е или Jack-Rack (Gnome програма, в която можеш да си "редиш" ladspa-ефектите един след друг и да си ги настройваш... горе-долу все едно са "камиончета":), или Ecamegapedal (QT-базирано, върши горе-долу същата работа, но го няма визуалното усещане за "навързване" на ефектите, както в Jack-Rack:)

 

И така :D

За запис - Audacity e добро решение. А пък за феновете на нещата като Cubase и т.н. за уиндоус - Rosegarden и Beast/BSE :) Това са все решения, при които имате запис на повече от една писти, "едновременно" просвирване, наслагане на ефекти по време на записа на пистата или след него, всякакви смесвания, piano roll-ове, дръм-шаблони и т.н.

Бих препоръчал тия последните програмки чак за етапа, в който парчето е готово и трябва да се доработи само. Тоест представете си, че с тях "влизате в студиото". Иначе, за разсвирване и репетиции стигат програмките с ефекти :D Лично мнение, де :)

Link to comment
Share on other sites

Супер! Много полезна информация! Аз тъй като съм доста зает и нямам време сега да се занимавам много и ползвам това, което съм подкарал... както вика Turin "и станало време за работа" :)

 

Засега аз ползвам истински танкчета (даже имам едно излишно чистак ново ако му трябва на някой, в "алъш вериш" секцията съм сложил информация) и затова май не ми е трябвало да правя такива чудеса с JACK-a.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ами някой ефектен процесор да ви се е видял по-читав от останалите? Справка - тук. Или някой да е за някой учебен софтуер за начинаещи китаристи за Линукс. Примерно гледах у моя любим съсед бат ви Hantov някаква the best-ивна програма Guitar Pro, в която имало освен всико друго и много упражнения...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.