RockoBG Отговорено Декември 20, 2005 Отговорено Декември 20, 2005 Никога не трябва да се закъснява ако става въпрос за свирене,особено за чек .Другото нещо което не си позволявам е да пия алкохол преди свирене,това за мен е неоважение към музиката. Никога не трябва да се закъснява по-принцип. В живота точността си е важна, както и чекът за музиката. Цитирай
Katsko Отговорено Декември 20, 2005 Автор Отговорено Декември 20, 2005 Не знам досега съм се срещал само с претупване от страна на озвучителя... "чуваш ли се? чуваш се! айде следващия..." всеизвестен факт е,че всеки озвучител е нереализиран и бездарен музикант(аз познавам лично няколко такива,включвам и себе си в това число),чиято единствена цел в живота е да преебе по всякакъв начин свирещата група и да и направи възмовно най-лош звук,па то и това му е работата все пак... :read: Цитирай
tupoto kopele Отговорено Декември 20, 2005 Отговорено Декември 20, 2005 винаги съм се съмнявал, че горенаписаното може и да е вярно...сега вече съм убеден Цитирай
ronia Отговорено Декември 20, 2005 Отговорено Декември 20, 2005 всеизвестен факт е,че всеки озвучител е нереализиран и бездарен музикант(аз познавам лично няколко такива,включвам и себе си в това число),чиято единствена цел в живота е да преебе по всякакъв начин свирещата група и да и направи възмовно най-лош звук,па то и това му е работата все пак... :read: с какво и колко единици от него се променя това - в твоя случай конкретно? ако въобще има шанс де... Цитирай
Katsko Отговорено Декември 20, 2005 Автор Отговорено Декември 20, 2005 (Редактирано) всеизвестен факт е,че всеки озвучител е нереализиран и бездарен музикант(аз познавам лично няколко такива,включвам и себе си в това число),чиято единствена цел в живота е да преебе по всякакъв начин свирещата група и да и направи възмовно най-лош звук,па то и това му е работата все пак... :read: с какво и колко единици от него се променя това - в твоя случай конкретно? ако въобще има шанс де... "мира няма шанс,живее войната" Редактирано Декември 20, 2005 от Katsko Цитирай
bobalan Отговорено Декември 20, 2005 Отговорено Декември 20, 2005 ВЕНДЕТААААА код 02 Ама Кацко, ти не се праи, че ще си смените местата с едни хора, да не казвам кои... Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 14, 2006 Отговорено Януари 14, 2006 Стремя се да съм на време, както в живота така и за саундчек-а И когато не успея, винаги се чувствам малко или много неприятно. Учудват ме хората с необятно его, които правят всичко възможно да докарат озвучителя до нервна криза и да си приготвят собствения резил, само за да покажат на себе си, че са големите мъже ( и на всички останали, че точно това НЕ са. ) Не могат ли да осъзнаят, че човека зад пулта НЕ е врага...освен ако не си го направят такъв? Въпросните ербапи с излишно самочувствие в крайна сметка звучат като гъз...тоест като себе си ( явно това им е била целта ) и обвиняват всички освен себе си. Странни хора. Аз се занимавам отскоро със звукозапис и т.н. но съм далеч от идеята, че мога да изкарам по-добър звук от хората с многогодишен опит и познаващи акустиката на помещението и винаги се старая да създам подходяща обстановка за работа и настроение у озвучителя, който впоследствие съзнателно или не се отплаща с добрата си работа. Наздраве за озвучителите Цитирай
Katsko Отговорено Януари 14, 2006 Автор Отговорено Януари 14, 2006 мерси,да ти се връща!! нелошо демо,байдъуей Цитирай
eXile Отговорено Януари 15, 2006 Отговорено Януари 15, 2006 Един е саундчекът и озвучителят е неговия месия... Той прави половината концерт. Си иаме уважението Цитирай
Icarus Отговорено Януари 15, 2006 Отговорено Януари 15, 2006 Обикновено подхождам към озвучителя с мисълта, че човека си знае работата и търпеливо му се доверявам. По време на саундчека пращам някой дето си има представа от звук пред сцената да види за какво иде реч, просто за профилактика :green: Цитирай
bobalan Отговорено Януари 15, 2006 Отговорено Януари 15, 2006 баси, очаквах тази тема да се превърне в световна война, па то какво стана - всички се прегръщат и обичат, и всичко е прекрасно.... Дори озвучителите са приятели на музикантите.... Накъде отива света...... Аз гледам да не закъснявам на саундчек, но ми се случвало един два пъти, особено като карам барабани и човека в когото са ключовете от репетиционната закъснява. Цитирай
cecko_affection Отговорено Януари 15, 2006 Отговорено Януари 15, 2006 Друг е въпроса когато групата си има собстено озвучение и понятията"музикант''и''озвучител''напълно се застъпват...Доста по-кофти е вместо да спориш за саунда с озвучител,да се караш с колегите си... Е,при мене не винаги е така,ама често се е случвало на саундчека да се скарам с някой колега-както например вчера...И все пак ''самоозвучаването''си има своите предимства и недостатъци.А по отношение на закъсняването-ние нямаме право-все пак сами си мъкнем апаратурата,което ни отнема поне 2 часа-общо зето-кофти работа,ама нали все някой тряа да я свърши Важното е,че след това свиренето доставя още по-голям кеф Цитирай
fake Отговорено Януари 18, 2006 Отговорено Януари 18, 2006 Друг е въпроса когато групата си има собстено озвучение и понятията"музикант''и''озвучител''напълно се застъпват...Доста по-кофти е вместо да спориш за саунда с озвучител,да се караш с колегите си...Е,при мене не винаги е така,ама често се е случвало на саундчека да се скарам с някой колега-както например вчера...И все пак ''самоозвучаването''си има своите предимства и недостатъци.А по отношение на закъсняването-ние нямаме право-все пак сами си мъкнем апаратурата,което ни отнема поне 2 часа-общо зето-кофти работа,ама нали все някой тряа да я свърши Важното е,че след това свиренето доставя още по-голям кеф да бе супер е - вие останалите сте скапани от четиричасовото свирене и се отдавате на релакс и си поркате биричкита....а пък аз също съм скапан от четиричасовото свирене но за да ви е гадно на вас че моята почивка ще е "по кеф" от вашата,тряя да разглобявам и прибирам барабани което отнема хммм...точно преди да се разглобя напълно и малко след като дископатията не се събуди отново!А представяте ли си че има хора който се оплакват от всичкия този "кеф"! :wall: П.С. Е,добре че не съм от тях Цитирай
tupoto kopele Отговорено Януари 19, 2006 Отговорено Януари 19, 2006 Глаа готов съм да ти стана роуди Цитирай
yamaha Отговорено Януари 19, 2006 Отговорено Януари 19, 2006 (Редактирано) Я и аз да кажа няколко приказки... Общо взето мнението ми почти съвпада с това на sw1tched (8 поста по-горе). Но има и някои изключения от това. Не съм озвучител, но много пъти ми се е налагало да правя озвучавания (някои от тях с доста "повишена трудност"). Основно се занимавам се със звукозпис (от 10+ години) ; пак от толкова време правя и озвучавания - най-вече когато сме свирили наша програма, за да спестят някой лев за отделно озвучаване организаторите са ми възлагали аз да оформя озвучаването на цялото мероприятие с останалите състави. Въпреки, че в двете дейности основна роля играе слухът и опитът, мога да кажа, че между live и студио има поне 20 основни разлики в 'излизането' на крайния звук, които не смятам да обсъждам сега. Много често в концерта са участвали няк'ви световно неизвестни келеши, които първата им работа е да огледат критично апаратурата...да подметнат, че те свирят с не знам к'во си на не знам колко си вата и понеже са много добри ще се справят и с настоящото озвучаване. Интересното е, че в 80% от случаите това са сватбарски чалгаджии със самочувствие на звезди в средата си... Друг е въпросът, че като почнат да свирят почти винаги дънят на мах, искат много среда (в звука) и обикновено накрая се издънват...а други подобни състави (напр. оркестър "Хоро") - идват, говорят с мен какво ще искат, не се заяждат за нищо, изкарват си програмата най-професионално и си заминават....но това е, защото го могат, знаят го и не парадират с това. И тъй като тука май няма свирещи в подобни стилове , ще спомена и за оставащите 20% (обикновено рокаджии от малки градчета, където се чувстват като звезди на местна основа). С тях пък съм си имал следните проблеми - идват, поглеждат на две, на три какво ще ги озвучава....не правят никакъв саундчек, защото са толкова велики че ще се справят ако ще и на сухо да свирят и....първата им работа е да седнат (ако е в заведение) на някоя маса и да поръчат ракиите. Докато им дойде редът, вече са направили по 2-3... ...После излизат развеселени на сцената и с тон а ла "...Ти мене уважаваш ли ме..." започват да питат публиката какво иска да й свирят. След това зазвучават едни странни аранжименти на известни парчета....едни неописуеми хармонии дето ти е бедна фантазията...и след 15-20 минути са набрали толкова инерция, че вече са способни да изсвирят всичко създадено на тоя свят, даже и да не са го чували - и всичко това става в диалог помежду им пред очите и ушите на цялата публика. Нямам нищо против да свирят пийнали (но не пияни) и то само ако са перфектни във всяко едно отношение - тогава човек може да им прости доста неща....но за съжаление нещата далеч не са такива. :think: Относно закъсняването за пробите - почти винаги почвам навреме, защото обикновено идвам няколко часа по-рано, разтоварвам всичко, нагласям го, правя си моите проби преди да е дошъл който и да е и когато дойдат другите само повтарям чека с тях. Много рядко съм закъснявал и то по чужда причина, когато например съм висял 2 часа на сцената, токът е изключен от някакъв много секретен шалтер и жив човек не се мярка в радиус на километър около сцената. Това дотука бяха лошите примери с кофти групи или в кофти ситуации. По-често нещата вървят добре от началото до края. По-интересното е, че абсолютно винаги на края на всяко озвучаване имам вдлъбнатини на пръстите от залепването им за плъзгачите на миксера през цялото време на мероприятието. Тук е моментът да спомена и за другите изключения (които май не са изключения, а доста често срещано явление). Присъствал съм на "озвучавания", в които ролята на "озвучителя" се състои в това да включи кабелите от микрофоните и апаратурата в миксера и стъпалата....след това да сложи ръцете си в джобовете и да се облегне удобно на стола и така - до края. Това че тук пищи...там бучи.....тоя не се чувал...оня му се чувал само гласа без инструмента....к'во му пука, нали ще му платят накрая за "озвучаването" - тези номера обикновено ги правят озвучителите на щат (и DJ-те). Някои не им дреме за резултата, но повечето и не знаят как да го постигнат. И понеже много се отплеснах...завършвам оптимистично - все още има добри групи, които могат да свирят и знаят какво искат, както и се срещат кадърни озвучители, които си разбират от занаята и им се работи (тия са по-редки). Както винаги истината е някъде по средата - хората сме много различни като манталитет и възможности... Редактирано Януари 19, 2006 от yamaha Цитирай
Recommended Posts