Jump to content
Българският форум за музиканти

Запис на китара


bad_metal923

Recommended Posts

Здравейте! Свиря от ок. 4 месеца и сега искам да запиша първото парче което научих горе-долу - Seek&Destroy на Металика. Предполагам че тук сигурно има доста спецове, за това ви моля да ми дадете съвет как да стане това. току що си инсталирах cubase, но не знам как да я използвам. Искам да знам какви барабани да изполвам, от guitar pro ли да взема, какви микрофони ми трябват и т.н всички тънкости, които са необходими за правилния звукозапис :girl_cray2: ще бъда много бладарен ако ми отговорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговора на твоя въпрос е доста обемист. И според мен трябва да се потърсиш вече написаната информация, защото едва ли някой ще си направи огромния труд да ти обясни подробно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А къде мога да намеря инф?

Ще би бъда много благодарен ако ми дадете поне някакви основни правила, най-простия начин за запис на китара..:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-простият начин е да ръгнеш процесор(или което и да е друго устройство, което симулира китарни говорители) в микрофонния вход на компа.

 

Барабани можеш да пишеш на програми, като Reason, Addictive Drums, EzDrums и тем-подобни. Бас и клавири можеш да си пишеш на програма като Reason.

 

Номера е - каквото и да ползваш, за да си напишеш баса и барабаните - после трябва да ги експортнеш като .wav file и този .wav да го заредиш в програмата, с която ще записваш и смесваш китарата(в твоя случай - cubase). Та, щом заредиш guitarback-а - налагаш го на единия track в cubase, а на друг track цъкаш да е в режим "record". Натискаш долу червеното кръгче и започваш да записваш. Щом запишеш ще видиш твоя запис на track-a, на който беше цъкнал "record". И щом натиснеш "play" от контролите долу, ще чуеш двете неща смесени. Сега трябва да избереш двата трака и да ги mix-неш(не знам къде точно се намираше в Cubase).

 

Готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А мога ли да вкарaм бас и барабани направо от Guitar Pro, и да ги смеся с китарата?

 

Можеш, да. Това, което трябва да направиш е да натиснеш File -> Export -> Wave.

 

За съжаление, експорта на тази програма е малко недодялан - това, което ще се случи е следното - Програмата ще пусне написаните бас и барабани на плей и ще започне да ги записва на отделен аудио файл(в реално време). През това време ти не трябва да буташ абсолютно нищо, защото програмата е тежичка и често се получават гафове и забавяния, когато да речем натиснеш "minimise". Та дори и да не пипаш нищо - пак има вероятност по някое време процесора ти да запецне за секунда и един такт от песента да се забави. Всичко това отива в записа, защото програмата записва това, което в момента звучи през тонколонките ти(а то в случая е твояt бекинг трак).

 

След това получаваш .wav файла, който ти трябва за смесването в Cubase.

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guitar Rig 3 да ти кажа си записва в .мид формат перфектно качество, без да има нужда от микрофон. Касетките се използват :). Проблема е големият размер. За 1 минута ще стане към 15 мб сигурно :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-простият начин е да ръгнеш процесор(или което и да е друго устройство, което симулира китарни говорители) в микрофонния вход на компа.

 

A не става ли от изхода на ампа да вкарам кабел направо в микрофонния вход на компа и така да записвам?

 

След това всичко минава през Cubase или GuitarRig или друга програма..

 

Нали това е редът доколкото разбрах..

 

А с тези програми Reason, Addictive Drums, EzDrums лесно ли се работи? Например имам китарата на Seek&Destroy и как понея да напиша барабаните?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NB! Предупредиха ме преди време, че микрофонният порт на компа е предвиден да се плъгват микрофони в него :drummer: Сигналът на китарата нз дали не е твърде силен, особено ако я плъгваш директно без процесори и т.н. Та да не ви изпуши компа в неподходящия момент :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво значи NB?

 

Китара директно в sound картата ще работи, но по-добре да се ползва някаква кабинетна симулация (ефекти, процесори или di box), иначе резултатите няма да са особено впечатляващи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

NB! = да се отбележи, че е важно; или както аз обичам да го превеждам като абревиатура - мНого Важно :cheers2:

Знам, че ако бучнеш просто кабела в саунд картата (демек в микрофонния порт), ще издаде звук. Ставаше дума, че може да си прецакаш саунд картата, защото сигналът е твърде силен. Не знам ако е от процесор какво ще се получи. Те май затова на сцена даже китарите ги включват в кубета и после през микрофони към пулта :thumbs_up: Не съм особено запознат, просто ме предупредиха наскоро, че има такъв риск за компа :band1:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.