Jump to content
Българският форум за музиканти

Шопен - Прелюд Ми-минор, Оп.28, No.4


CyberGene

Recommended Posts

Не е кавър, просто е изпълнение на един от любимите ми прелюди на Шопен. Кажете какво мислите за изпълнението? Дълго време смятах, че този прелюд трябва да бъде изпълняван с по-малко чувство и може би по-равномерно в лявата ръка, обаче не ме сдържа и затова реших все пак да запиша едно изпълнение, в което съм се опитал да вкарам повече чувство и дъх, но не претендирам, че съм успял :thumbup: Обожавам Шопен, но ми е далечен като усещане и трудно мога да се докосна до неговата макар и леко сантиментална гениалност с моя начин на свирене... Ще се радвам на съвети. Интересно ми е също дали ви се струва, че в най-драматичната част съм прекалил с динамиката?

 

Шопен - Прелюд Ми-минор, Оп.28, No.4

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за чудесната тема.

На въпроса - изказвам лично мое мнение, но според мен този прелюд търпи още неритмичност, "счупен" ритъм подобно на разговор накъсан от неспособност да продължиш. Т.е личното ми предпочитание е да усетя вълни на емоция в подобен род произведения, наделяващи над ритмиката. Относно драматичната част - хареса ми, не не мисля че си прекалил. Музиката е разговор и в един разговор може да има момент на повишаване на тон , последван от мълчание.

 

Аз не съм класически музикант, макар че доста съм се копал там. Така че моето мнението ми е лаическо и субективно. Мисля обаче че напрежението освен с хармоничен дисонанс , се гради и с "ритмичен" дисонанс. С други думи само си представям как ритъма в подобно произведение се променя, държейки в напрежение слушателя. Естествено с драматизма не следва да се прекалява (" Черен влак се композираааааа...").

 

Накрая - хареса ми твоето изпълнение с дъх.

 

С уважение

 

/Пламен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че отлично се е получило - на мен много ми хареса, само звукът не ме радва особено :music336: ....Вземи си роял, а ?

 

Шопен, според мен, предполага драматизъм и леко "преиграване" дори, ако мога така да кажа. Включително и при считаните му за по-технични произведения. Просто музиката се предава по-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси и на теб :music336: За звука - ако трябва да взема истински роял, който да вади по-хубав звук, ще трябва да имам първо няколко апартамента и да продам единия, за да си купя с парите Стейнуей :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добра идея, CyberGene! ;) Приветствам от сърце!!!

Нье, нье..., добре си е откъм драматизъм... Даже и аз си представям един по-динамичен Шопен!

(Ох, такава музика у нас старомодно си я слушаме на плоча...)

 

П.п. Прави са хората за рояла... :coolp:

 

Ще чакаме още включвания, моля!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, чудесно звучи! :thumbup: Лекичко, дозирано, без прекален патос. Много мънинко е трябвало да дръпнеш назад динамиката в драматичната част.

 

 

Колко хубаво в този форум да се чува и такава музика! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.