Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за String Tree


Human_Waste

Recommended Posts

Ами щом не ти прави проблеми, значи всичко е наред. По принцип нътът (странно изглежда с пълен член :) ), както и грифът би трябвало да имат радиус и вътрешните струни да са малко-по-високо от външните, затова и ритейнърът е леко огънат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Благодаря за информацията относно значението на това String Tree.

Смяната на нъта не е опция защото всъщност китарата ми няма истински такъв :)

Правена е от лютиер, ама незнам как го е направил тоя нът - издялал е в дървото на китарата 6 процепа, които малко стрчът и тва е. Неможе да се смени според мен. Най-добре да кача малко снимки, че немога да го обясня съвсем.

 

Това което мисля 4е 6те ми помогне е точно такова приспособление което да поприбере струните навътре за да няма такова голямо напрежение.

Едно време имах една китара Йолана и на нея има6е такова желязце което ги държеше, само че небеше String Tree да ги натиска надолу а просто ги държеше като скоба един вид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време на акустичния Орфей имах такава огъната пластина. Евентуално меже да помислиш и за монтиране на две цилиндърчета от двете страни, които да прибират 1-ва и 6-та струна по навътре. Другият вариант е да я дадеш на лютиер да ти изреже канал и да ти сложи истински нът. Едва ли ще е много скъпо.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се замисля може и да ме е подвело визуално именно това, че е огънат заради радиуса. Иначе такваз чешка машина и аз съм имал и освен, че имаше най-стабилното незаключващо тремоло, което някога съм виждал (не, че съм виждал хиляди) верно имаше и подобна хава, която май притискаше струните, но не съм много сигурен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При старите чешки машини Jolana (и аз имах, но бас ;) ) положението беше такова, че ключовете бяха достатъчно високи да можеш да навиеш струната на тях без тя да докосва кой знае колко самия nut, ако я навиеш нагоре. :icon_shithappens: Затова тези железа бяха там ;) Същата е и функцията на тези малки скобки, които се слагат на първите две струни на Fender китарите, например - да натискат струните към бриджа, за да не изскачат от леглата си в nut-а при бендове, например.

 

А на мен ми е много интересно какво представлява тази мини склултура на китарата, изпълняваща функция на nut на Human_Waste и го моля, ако има възможност, наистна да сложи снимки. ;)

 

П.С. MrDeath, наистина малко е преувеличено на картинките, но сега моят retainer (string tree) нагласен така, че струните да се опират по цялата дъга на нъта, е наистина доста надолу - от страната на шеста струна има точно 3 mm между дървото и метала и струната минава през тези 3 mm :)

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на мен ми е много интересно какво представлява тази мини склултура на китарата, изпълняваща функция на nut на Human_Waste и го моля, ако има възможност, наистна да сложи снимки. ;)

 

Непременно ще кача снимки като се прибера от работа! Скулптурата която аз направих, като залепих една пластмаса е още по впечатляваща от самия нът :icon_shithappens:

 

А май най-добра работа ще ми свършат точно такива пластинки които хващат по 2 струни. Само и да намеря от някъде, че тук в ямбол ако ида в така наречения музикален магазин ще ми кажат 4е ще правqt нови поръчки след 2 месеца и да мина тогава... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес си заядлив, обещавам другия път да ти пусна...

 

Gtar.png

 

 

И все пак - когато нямаме заключване, ритейнърите само биха увеличили шанса струната да се закачи за тях и съответно би било по-вероятно китарата да се разстрои по-лесно, Затова, когато ъгълът на главата е ОК, тези ритейнъри са по-скоро излишни. При фендерите те са на друго място и това не е случайно.

 

Флути обясни добре за смисълът на ритейнъра при наличието на заключване и съм съгласен, че той би помогнал за по-малко разстройване в процеса на заключване, но след заключването, ролята му за поддържане на строя едва ли е голяма.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хах, аз се чудех защо точно са го сложили това на китарата ми, пък то що било :girl_witch: Даже по едно време мислех да го махам... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Епа аз моите като ги развия - веднага падат :greenangel:

 

Или не стягаш достатъчно, или е зле заключването(или и двете).

по принцип ми е правило впечатление на много по-нови 500-1000 левови метли, че след малко ползване, в керемидките на нъта ясно си личат малки каналчета, оставени от струните.

 

Примерно на Арията, която имах, която беше на над 20 години, като изключим, че се беше изтрила боята(керемидките бяха черни), нямаше никаква следа по метала от струни, дори на оплетените струни.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ти кажа, оплетените струни нато че ли оставят по-малко следи от колкото голите струни, защото никеловата обвивка идва по-мека от чистата стомана на първите струни, а и това е част, в която почти липсва ефекта на триона на грапавите басови струни. Голите струни имат свойството повече да се врязват в нещата, с които имат досег :greenangel:

 

Аз скоро смених нъта на моята китара с друг - не знам каква марка е, обаче като че ли като отделна част този новият тежи повече и изглежда по-як от стария, не мога да си го обясня. Но определено старият не беше особено качествен... Обаче задържа пета струна, когато един път се опитах да я отпусна от ключа, но бях забравил, че съм затегнал заключването и се чудех защо тонът не мръдва, а аз направих половин оборот :girl_witch:

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ти кажа, оплетените струни нато че ли оставят по-малко следи от колкото голите струни, защото никеловата обвивка идва по-мека от чистата ....

 

Така е. Ама на керемдките по-лесно се виждат тия следи, понеже са леко "оребрени".

Но според мене, повечето по-евтини сток локинг нътове са от доста меки за целта сплави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и снимки. Неможах да си намеря кабела за фотоапарата и за тва са от телефон.

Та този нът като го разгледах по подробно всъщност се оказа две пар4ета плексиглас, доста тънки (4ервеното и бялото на снимките), вмъкнати в е дин канал, прекалено малък за да може да се сложи истински нът. Залепил съм няква пластмаса на мястото на пар4ето което се счупи на 6та струна, но няма да издържи много защото извивката на струната към ключето е много голяма и напрежението е огромно. Особено и че са струни 13ки

 

dsc00019r.jpg

dsc00024fyr.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не опиташ да вържеш 6-та струна на друг ключ за да е възможно най-права докато намериш въпросната джаджа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.