Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за String Tree


Human_Waste

Recommended Posts

Здравейте, мога ли да сложа на китара без флойд такова String Tree и от къде мога са си купя в БГ. Незнам как се нарича на български но ето за това става въпрос:

 

String tree

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

С каква цел ще го слагаш?

 

 

Ами аз съм със струни 13ки и нът-а ми се оказа слаба ракия - на 6-а струна се счупи отдавна и съм залепил една пластмаса да държи, но едвали ще издържи много (всъщност вече за трети път лепя :icon_shithappens: ). Искам да му сложа нещо да държи струните за да няма такава силна тяга и да ми 4упи нът-а. Мога да снимам за да покажа, но довечера, че сега съм на работа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да ти свърши работа. Идеята на това нещо е да притиска струните надолу, не може да ги повдига. Най-добре си смени нъта с такъв от по-здрав материал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това страно приспособление, просто ти придърпва струните към главата. Незнам какво общо има с флоида , с него без него все тая. Наклонените глави ала Жаксон нямат нужда. Обикновено при нужда ,самите производители на китара слагат горепосоченото чудо. Ако ти е толкова мерак не виждам никакъв проблем да завивш два винта на главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е, че придърпва струните към главата и освен това изправя ъгъла им(ъгъла, който струната описва по пътя си нът-ключ на китарата). Когато този ъгъл е по-голям, върху нът-а пада повече напрежение и китарата се разстройва повече(особено при употреба на тремоло). Придърпването към главата също е с цел по-малко разстройване на китарата - така напрежението при кючовете спада, а ако на нът-а има заключване - това улеснява работата му, тъй като струните са придърпани здраво надолу, а не се държат само от "керемидките", които се затягат върху тях.

 

На автора това няма да му върши работа - трябва му нов нът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да може ако главата е права да няма нужда от залкючващи ключове

 

?!?!?

 

Че с какво заключващите ключове ще помогнат на недостатъчното напрежение върху нъта?

Имаш предвид заключващ нът ли?

 

По принцип главната роля както на това приспособление, така и на единичните стринг ритейнъри, които най-често държат по две струни е да се осигури достатъчно напрежение, така че струните да не излизат от каналчетата в нъта примерно при бендове на първите прагчета.

Естествено, по-голямото напрежение върху нъта има и други ефекти.

 

Що се касае до разстройването - бих казал, че подобни ритейнъри спомагат за разстройването на китарата, понеже има повече места, където струната се трие и съответно има шанс да се закачи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ мнението на Valserp:

Идеята е, че придърпва струните към главата и освен това изправя ъгъла им(ъгъла, който струната описва по пътя си нът-ключ на китарата). Че какво му е кривото на този ъгъл, когато между нъта и ключа няма нищо? Какво точно имаш предвид? А как една права (струната) може да "описва" ъгъл. Спрямо какво "описва" ъгъл и как "описва" ъгъл една права сама спрямо себе си? Аз знам, че ъгъл се "сключва" спрямо нещо. Поясни, начертай чертежче...

 

Когато този ъгъл е по-голям, върху нът-а пада повече напрежение и китарата се разстройва повече(особено при употреба на тремоло). Когато кой ъгъл е по-голям? И какво искаш да кажеш? По-голям ъгъл обикновено означава по-тъп ъгъл. При това между кои две "прави" е този ъгъл, за който говориш? Поясни, моля те.

 

Придърпването към главата също е с цел по-малко разстройване на китарата - така напрежението при кючовете спада, а ако на нът-а има заключване - това улеснява работата му, тъй като струните са придърпани здраво надолу, а не се държат само от "керемидките", които се затягат върху тях.

Как така придърпването към главата ще намали разстройването, след като сам горе казваш, че при по-голямо напрежение върху нъта(което очевидно се получава след това придърпване към главата), китарата се разстройва повече? А защо мислиш, че този ритейнър изобщо държи нещо, когато просто подпира, а това,че струната може да се трие или закачи за него е по-скоро нежелан ефект? Как тогава ритейнъра ще помогне на заключването, след като то е направено да заключва, а ритейнъра - да подпира? А как точно спада напрежението при ключовете. Кое точно напрежение спада, след като струната е опъната с някакво напрежение по цялата си дължина, а ритейнъра по никой начин не може да бъде значителна пречка за равномерното разпределение на напрежението на струната по дължината и?

 

На автора това няма да му върши работа - трябва му нов нът.

Е, тук съм съгласен. Нов нът, и то здрав.

Петър Давидов знам, че правеше и месингови такива.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, ама никой не позна! :) (всъщност Valserp почти позна)

Който е любопитен нека да го махне или отпусне, да отключи нъта, да си настрои струните, да го заключи и после да провери дали му е останала вярна настройката :)

 

Слушайте сега батя си: ако погледнете заключващия нът на флойда ще видите, че профилът му е леко дъгообразен и наклонен надолу в задната си част. Струните минавайки през него отиват в ключовете, като в общия случаи не лягат по цялата широчина на нъта (това зависи от ъгъла на главата, де) а опират най-вече върху предната му част (тази към фингърборда). Ако при това положение струните се настроят и след това се затегнат плочките на заключването, те ще притиснат стърчащите части от струните към задната част на нъта и при това ще ги опънат допълнително => настройката ви отива на кино.

Въпросният ритейнър се грижи за това струните да легнат плътно по цялата ширина между предните и задните прорези на нъта, така че при заключване да не се разстройват.

HeadstockArea.jpg

Картинката е от тук: http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=614226

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Fluti даде верния отговор! :)

 

А иначе към автора - ако все пак смениш нъта с пластмасов, просто следващия път го изпили малко с някаква малка обла пиличка, така че струните да не разтягат странично материала, ако мога така да се изразя, което важи особено много за шеста струна, която е последна и до края на нъта остава само около милиметър пластмаса, която лесно се чупи. Това малко ще помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Диаграмата вчера я гледах, не помня какво търсех, че ми излезна това. Сега като се позагледах на въпросната диаграма бая притиска. То ясно, че на картинките може и нараочно да е преувеличено, но като видях на моята китара са натиснати външните струни, а вътрешните почти не са. Казвам почти, защото са, но малко. Въпросът ми е дали трябва да натиска въпросното стринг трии повече, защото не ми прави проблеми, ама все пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.