Human_Waste Публикувано Март 11, 2009 Публикувано Март 11, 2009 Здравейте, мога ли да сложа на китара без флойд такова String Tree и от къде мога са си купя в БГ. Незнам как се нарича на български но ето за това става въпрос: String tree Цитирай
Human_Waste Отговорено Март 11, 2009 Автор Отговорено Март 11, 2009 С каква цел ще го слагаш? Ами аз съм със струни 13ки и нът-а ми се оказа слаба ракия - на 6-а струна се счупи отдавна и съм залепил една пластмаса да държи, но едвали ще издържи много (всъщност вече за трети път лепя ). Искам да му сложа нещо да държи струните за да няма такава силна тяга и да ми 4упи нът-а. Мога да снимам за да покажа, но довечера, че сега съм на работа Цитирай
fluti Отговорено Март 11, 2009 Отговорено Март 11, 2009 Няма да ти свърши работа. Идеята на това нещо е да притиска струните надолу, не може да ги повдига. Най-добре си смени нъта с такъв от по-здрав материал. Цитирай
jorko123 Отговорено Март 11, 2009 Отговорено Март 11, 2009 а иначе това string tree защо се слага? Имам предвид защо трябва струните да са натиснати надоклу? Цитирай
sasoh Отговорено Март 11, 2009 Отговорено Март 11, 2009 За да може ако главата е права да няма нужда от залкючващи ключове Цитирай
MasterOfDisaster Отговорено Март 11, 2009 Отговорено Март 11, 2009 Това страно приспособление, просто ти придърпва струните към главата. Незнам какво общо има с флоида , с него без него все тая. Наклонените глави ала Жаксон нямат нужда. Обикновено при нужда ,самите производители на китара слагат горепосоченото чудо. Ако ти е толкова мерак не виждам никакъв проблем да завивш два винта на главата. Цитирай
Valserp Отговорено Март 11, 2009 Отговорено Март 11, 2009 Идеята е, че придърпва струните към главата и освен това изправя ъгъла им(ъгъла, който струната описва по пътя си нът-ключ на китарата). Когато този ъгъл е по-голям, върху нът-а пада повече напрежение и китарата се разстройва повече(особено при употреба на тремоло). Придърпването към главата също е с цел по-малко разстройване на китарата - така напрежението при кючовете спада, а ако на нът-а има заключване - това улеснява работата му, тъй като струните са придърпани здраво надолу, а не се държат само от "керемидките", които се затягат върху тях. На автора това няма да му върши работа - трябва му нов нът. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 12, 2009 Отговорено Март 12, 2009 За да може ако главата е права да няма нужда от залкючващи ключове ?!?!? Че с какво заключващите ключове ще помогнат на недостатъчното напрежение върху нъта? Имаш предвид заключващ нът ли? По принцип главната роля както на това приспособление, така и на единичните стринг ритейнъри, които най-често държат по две струни е да се осигури достатъчно напрежение, така че струните да не излизат от каналчетата в нъта примерно при бендове на първите прагчета. Естествено, по-голямото напрежение върху нъта има и други ефекти. Що се касае до разстройването - бих казал, че подобни ритейнъри спомагат за разстройването на китарата, понеже има повече места, където струната се трие и съответно има шанс да се закачи. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Март 12, 2009 Отговорено Март 12, 2009 (Редактирано) @ мнението на Valserp: Идеята е, че придърпва струните към главата и освен това изправя ъгъла им(ъгъла, който струната описва по пътя си нът-ключ на китарата). Че какво му е кривото на този ъгъл, когато между нъта и ключа няма нищо? Какво точно имаш предвид? А как една права (струната) може да "описва" ъгъл. Спрямо какво "описва" ъгъл и как "описва" ъгъл една права сама спрямо себе си? Аз знам, че ъгъл се "сключва" спрямо нещо. Поясни, начертай чертежче... Когато този ъгъл е по-голям, върху нът-а пада повече напрежение и китарата се разстройва повече(особено при употреба на тремоло). Когато кой ъгъл е по-голям? И какво искаш да кажеш? По-голям ъгъл обикновено означава по-тъп ъгъл. При това между кои две "прави" е този ъгъл, за който говориш? Поясни, моля те. Придърпването към главата също е с цел по-малко разстройване на китарата - така напрежението при кючовете спада, а ако на нът-а има заключване - това улеснява работата му, тъй като струните са придърпани здраво надолу, а не се държат само от "керемидките", които се затягат върху тях. Как така придърпването към главата ще намали разстройването, след като сам горе казваш, че при по-голямо напрежение върху нъта(което очевидно се получава след това придърпване към главата), китарата се разстройва повече? А защо мислиш, че този ритейнър изобщо държи нещо, когато просто подпира, а това,че струната може да се трие или закачи за него е по-скоро нежелан ефект? Как тогава ритейнъра ще помогне на заключването, след като то е направено да заключва, а ритейнъра - да подпира? А как точно спада напрежението при ключовете. Кое точно напрежение спада, след като струната е опъната с някакво напрежение по цялата си дължина, а ритейнъра по никой начин не може да бъде значителна пречка за равномерното разпределение на напрежението на струната по дължината и? На автора това няма да му върши работа - трябва му нов нът. Е, тук съм съгласен. Нов нът, и то здрав. Петър Давидов знам, че правеше и месингови такива. Редактирано Март 12, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Valserp Отговорено Март 12, 2009 Отговорено Март 12, 2009 Днес си заядлив, обещавам другия път да ти пусна... Цитирай
fluti Отговорено Март 12, 2009 Отговорено Март 12, 2009 (Редактирано) Ей, ама никой не позна! (всъщност Valserp почти позна) Който е любопитен нека да го махне или отпусне, да отключи нъта, да си настрои струните, да го заключи и после да провери дали му е останала вярна настройката Слушайте сега батя си: ако погледнете заключващия нът на флойда ще видите, че профилът му е леко дъгообразен и наклонен надолу в задната си част. Струните минавайки през него отиват в ключовете, като в общия случаи не лягат по цялата широчина на нъта (това зависи от ъгъла на главата, де) а опират най-вече върху предната му част (тази към фингърборда). Ако при това положение струните се настроят и след това се затегнат плочките на заключването, те ще притиснат стърчащите части от струните към задната част на нъта и при това ще ги опънат допълнително => настройката ви отива на кино. Въпросният ритейнър се грижи за това струните да легнат плътно по цялата ширина между предните и задните прорези на нъта, така че при заключване да не се разстройват. Картинката е от тук: http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=614226 Редактирано Март 12, 2009 от fluti Цитирай
SomeoneElse Отговорено Март 12, 2009 Отговорено Март 12, 2009 Fluti даде верния отговор! А иначе към автора - ако все пак смениш нъта с пластмасов, просто следващия път го изпили малко с някаква малка обла пиличка, така че струните да не разтягат странично материала, ако мога така да се изразя, което важи особено много за шеста струна, която е последна и до края на нъта остава само около милиметър пластмаса, която лесно се чупи. Това малко ще помогне. Цитирай
MrDeath Отговорено Март 12, 2009 Отговорено Март 12, 2009 ^^ Диаграмата вчера я гледах, не помня какво търсех, че ми излезна това. Сега като се позагледах на въпросната диаграма бая притиска. То ясно, че на картинките може и нараочно да е преувеличено, но като видях на моята китара са натиснати външните струни, а вътрешните почти не са. Казвам почти, защото са, но малко. Въпросът ми е дали трябва да натиска въпросното стринг трии повече, защото не ми прави проблеми, ама все пак. Цитирай
Recommended Posts