Jump to content
Българският форум за музиканти

Тремола->състейн


Recommended Posts

Интерено ми е, какъв е опитът на китаристите тук при различните типове(марки, модели) СТАНДАРТНИ 6-ВИНТОВИ тремола, както и фендерските плаващи тремола на 2 ВИНТА. Интересува ме дали имате някакви наблюдения върху тона и състейна на отделните модели, ако разбира се имате многократни наблюдения, позволяващи разграничаване между звука на тремолото и звука на китарата, на която то е сложено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид "фендерските" тремола.

Взех си една сет-нек китарка с такова тремоло, което е доста захабено и не знам с какво да го сменя от гледан точка на постигането на максимален състейн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не схванах какво имаш предвид под "фендерско". Аз съм с Едж 3 (Айбанец) и ми държи дооооста дълъг тон (китарата е нек-тру). Общо взето тона излиза по - дълъг от старата ми китара, която е с Туноматик бридж, но е болт-он.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то е ясно ,че с 6-те винта има по голяма площ на предаване на трептенията от струните към тялото и е по "обемен" звука от 2-точковото окачване на новите тремола,още по добре се предава и като се натегнат пружините и тремолото опре в тялото ,но китарата става по твърда на усещане така.

Базирам мнение от Фендер америкън стандарт и такъв от 74-75 год,знаеш го.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ми аз имам една ямаха erg121 тя беше с такова "фендерско" тремоло с 6-те винта, смених го с флойд само че произведен в япония от няква фирма "GOTOH" - купих си го от италия за 115 евро на скоро, и има просто убийствен състейн, да не говорим че като заключа струните изобщо не се разтройва, за разлика от оригиналното 2 ръчки и трябва на включвам хроматиката :) И не само състейн ами е и по-плътен тона! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Мда и John Suhr мисли така :huh:

 

Относно състейна - кой напоследък му е трябвала нота да отзвучава 15 секунди ? :hysterical: Ако ти трябва - купуваш си Състейнър Фернандес или e-Bow и така :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно състейна - кой напоследък му е трябвала нота да отзвучава 15 секунди ? :music: Ако ти трябва - купуваш си Състейнър Фернандес или e-Bow и така :)

 

Synchu, ти се шегуваш, нали? Понеже има доказателства, че си грамотен в тая материя - сигурен съм добре знаеш, че състейна не е само/просто ХХ секунди отзвучаване (те, някои китари и 5 не докарват). Добрия състейн има голямо 'плато' дори в рамките на по-малко секунди: не променя нито нивото, нито тембъра. По-боклук инструментите, макар да изкарват някакви секунди, обвивката на сигнала е под наклон - затихва през цялото време и (също много важно!) - губи цвят. Допълнително, различните китари се държат различно 'под тормоз', т.е.не когато ги оставиш свободно да отзвучават, а когато по време на състейна 'правиш неща' (напр. бенд тон-и-половина нагоре, държиш колкото половина нота там, сваляш до предия и там правиш дълбоко вибрато още 2 удара или пък цял такт). Макар такива издевателства да внасят допълнителна енергия в струната (по теория трябва да удължат състейна), лошите инструменти от това затихват по-бързо... И други много фактори - за да не си играем на физика и математика: просто си се 'чува' (буквално) добрия състейн. И той е не само количествен (в секунди) но и качествен (какво се случва и чува през тези секунди).

 

Аз бих обърнал твоя реторичен въпрос другояче (нали съм си заядлив простак, пък и не знам да свиря):

 

На кой му трябва тремоло? :P

 

Има хора (и аз не съм далеч от тях), които твърдят че изключително малко неща дето се правят с тремоло, не могат да се направят без тремоло. През 90-те, когато свирех със Страт-ове, аз системно им махах 'дръжката', слагах пълни 5 пружини и 'обирах' луфта между долната част на тремолото и дървото като заклещвах там едно подходящо изпилено блокче от месинг или стомана (не само не дава на цялата система да мръдне, но и добавя немалка допълнителна маса, което чуваемо удължава състейна). Ако и дървото е истински 'музикално', такава комбинация дава един от най-добрите тонове, които съм чувал...

 

А системата на Fernandes и eBow е друга история - и добра илюстрация как състейн не е синоним на безкраен звук. Аз като (бивш) цигулар, доста си служа с еBow, но това си е 'лък' - уред за разтрептяване на струната, а не заместител на затихването й. Има си своя красота, но не може да се сравнява с хубавия състейн на струна енергизирана с рязка атака ('пицикато', макар че при лъковите инструменти също може да се 'бие' с лъка, друго си е да се 'щипне' :) ) Това май стана оф-топик, а?

 

Наздраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Synchu, ти се шегуваш, нали? Понеже има доказателства, че си грамотен в тая материя - сигурен съм добре знаеш, че състейна не е само/просто ХХ секунди отзвучаване (те, някои китари и 5 не докарват). Добрия състейн има голямо 'плато' дори в рамките на по-малко секунди: не променя нито нивото, нито тембъра. По-боклук инструментите, макар да изкарват някакви секунди, обвивката на сигнала е под наклон - затихва през цялото време и (също много важно!) - губи цвят.

 

Е, разбира се, че synchu се шегува, или поне споменава за още един вариант.

Но да - в случая говоря за този състейн, който ти споменаваш. Затова попитах за оптимален вариант за тремоло.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.